Ini adalah 3 Gangguan Kesihatan Kerana Bekerja mengikut Kumpulan Fisiologi

Jakarta - Sebilangan orang, mungkin termasuk anda, masih belum terbiasa dengan istilah penyakit pekerjaan, malah keadaan ini memang berlaku. Malangnya, masih ramai pekerja yang tidak menyedari bahawa persekitaran kerja atau tempat kerja mereka mempunyai risiko menyebabkan masalah kesihatan.

Anda perlu tahu, penyakit pekerjaan adalah masalah serius bagi sektor perniagaan. Malangnya, sangat sukar untuk mencegah penyakit ini kerana kerja yang kadang-kadang tidak dapat diramalkan. Sekiranya anda terdedah, biasanya penyakit ini telah memasuki tahap yang lebih serius sehingga anda mesti mendapatkan rawatan perubatan dengan segera.

Masalah Kesihatan Kerana Kerja Kumpulan Fisiologi

Sebuah buku yang dipanggil Siri Kesihatan Umum: Penyakit Pekerjaan ditulis oleh Dr. dr. Anies, M.Kes PKK, menyatakan bahawa penyakit yang disebabkan oleh pekerjaan atau persekitaran kerja sangat pelbagai, yang dikelompokkan menjadi beberapa kumpulan. Salah satunya adalah kumpulan fisiologi.

Baca juga: Apakah Tanda dan Gejala Gangguan Muskuloskeletal?

Seperti dipetik dari latihan berkelajuan tinggi, Masalah fisiologi ini dikenali sebagai gangguan muskuloskeletal, yang disebabkan oleh cara melakukan kerja yang tidak betul, postur badan yang buruk ketika bekerja, terutama ketika duduk, kesalahan dalam pembinaan mesin atau alat berat, ke pelbagai aktiviti lain yang boleh menyebabkan keletihan fizikal untuk berubah pekerja fizikal.

  • Gangguan anggota badan atas

Gangguan ekstremitas atas termasuk sakit dan sakit di bahu, lengan, pergelangan tangan, tangan dan jari, hingga leher. Halaman Eksekutif Kesihatan dan Keselamatan menjelaskan bahawa keadaan ini boleh berlaku kerana kerja yang berulang dan berterusan, postur kerja yang tidak selesa, bekerja dengan waktu rehat yang tidak sesuai, untuk bekerja dengan alat elektrik pegang tangan untuk masa yang lama.

Gejala yang mungkin berlaku termasuk sakit dan sakit ketika menekan kawasan yang dijangkiti, kelemahan, kesemutan, mati rasa, kekejangan, sensasi terbakar, hingga bengkak dan perubahan warna kemerahan. Beberapa contoh masalah pada anggota atas ini adalah sindrom terowong karpal (CTS), tendonitis, dan osteoartritis.

Baca juga: 8 Penyakit Yang Boleh Mempengaruhi Sendi dan Tulang

  • Sakit belakang

Sakit belakang menjadikan anda sukar untuk menumpukan perhatian pada kerja. Halaman Klinik Mayo menulis, penyebab sakit belakang yang berlaku di tempat kerja termasuk mengangkat berat yang terlalu berat, duduk terlalu lama dengan postur yang salah, dan pergerakan berulang yang melibatkan bahagian belakang.

Bukan hanya itu, faktor-faktor lain seperti usia, obesiti, dan keadaan fizikal yang buruk juga berpengaruh terhadap timbulnya sakit belakang. Oleh itu, mengamalkan gaya hidup dan diet yang sihat dapat membantu mencegah keadaan ini daripada berlaku, seperti kerap bersenam, tidak merokok, dan memakan makanan yang kaya dengan kalsium dan vitamin D.

Baca juga: Duduk terlalu lama boleh menyebabkan sakit belakang

  • Terseliuh

Keseleo boleh berlaku di mana sahaja, tetapi risikonya lebih tinggi semasa anda bekerja. Masalah fisiologi ini sering menyerang pergelangan kaki, lutut, dan pergelangan tangan. Gejala yang dirasakan adalah sakit dan bengkak di kawasan yang dijangkiti, hingga keterbatasan pergerakan di kawasan tersebut. Bukan hanya keadaan kerja yang buruk, keseleo juga boleh berlaku kerana keletihan otot.

Tidak peduli seberapa ringan gejala yang anda rasakan, anda tidak boleh mengabaikannya, kerana ia boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang lebih serius. Muat turun permohonan tidak lama lagi , Oleh itu, setiap kali anda mempunyai masalah kesihatan, anda boleh segera bertanya kepada doktor. Atau, jika anda ingin membeli ubat atau membuat janji temu dengan doktor di hospital, lebih mudah dan praktikal menggunakan aplikasinya .

Sumber:
Latihan Berkelajuan Tinggi. Diakses pada tahun 2020. 5 Penyakit Pekerjaan Paling Umum (dan Cara Mencegahnya).
Eksekutif Kesihatan dan Keselamatan. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Lengan Atas.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Sakit Belakang di Tempat Kerja: Mencegah Sakit dan Kecederaan.
Dr. dr. Anies M. Kes PKK. 2005. Siri Kesihatan Umum: Penyakit Pekerjaan. Elex Media Komputindo.