7 Cara Melindungi Kanak-kanak dari Kesan Negatif dari Internet

Jakarta - Menjadi ibu bapa di era digital boleh dikatakan senang dan sukar. Perkembangan teknologi yang pesat kadang-kadang menjadi "ancaman" tersendiri bagi si Kecil. Mengakses maklumat dari pelbagai kandungan kini dapat dilakukan dengan mudah oleh anak-anak melalui alat mereka.

Ia bukan perkara baru lagi apabila ibu bapa memberikan telefon pintar atau alat lain kepada anak-anak mereka (tadika atau sekolah rendah). Persoalannya, salah atau tidak? Selain itu, ada satu perkara yang mesti diberi perhatian oleh ibu bapa. Ingat, dalam beberapa kes, internet boleh memberi kesan buruk kepada anak-anak jika digunakan dengan tidak betul.

Jadi, bagaimana anda melindungi kanak-kanak dari kesan negatif internet?

Baca juga: Ketagihan Media Sosial? Berhati-hati dengan lebih banyak perkongsian

1. Berbual secara terbuka kepada Anak-anak

Cara melindungi anak-anak dari kesan negatif internet boleh dimulakan dengan bercakap secara terbuka dan jelas kepada anak-anak. Kedengarannya klasik, tetapi petunjuk utama untuk pengasuhan pada zaman digital mesti bermula dengan komunikasi yang terbuka. Bercakap mengenai nilai kita. Jangan lupa untuk selalu mendidik anak-anak anda, terutamanya ketika pertama kali menggunakan alat.

2. Jangan jahil, gunakan Kawalan Ibu Bapa

Apabila menggunakan telefon pintar atau alat serupa, anda boleh mengatakan bahawa anak-anak lebih hebat daripada ibu bapa. Pendek kata, mereka lebih memahami ciri-ciri yang terdapat di sana. Sebenarnya, untuk mendidik anak-anak, ibu bapa mesti mempunyai pemahaman yang mendalam tentang alat. Oleh itu, jangan ragu untuk terus belajar, mencuba aplikasi, atau permainan dan laman web yang sering digunakan oleh si kecil anda.

3. Manfaatkan Ciri-ciri Kawalan Ibu Bapa

Kawalan ibu bapa adalah kaedah mudah untuk melindungi anak-anak daripada kesan negatif internet. Sesuaikan kandungan yang sesuai dengan usia anak. Melalui ciri ini, ibu bapa dapat menyaring kandungan apa yang dapat dilihat oleh anak-anak mereka. Dengan kata lain, Si Kecil tidak sepenuhnya bebas untuk memilih atau menggunakan internet mengikut kehendaknya.

4. Buat Peraturan Dasar

Sebagai ibu bapa, kita mesti membuat peraturan asas mengenai penggunaan alat dan kandungan yang digunakan oleh anak-anak. Sekiranya anak anda melanggar peraturan, jangan ragu untuk memberikan sekatan jika dia melanggarnya. Oleh itu, ibu bapa dan anak-anak perlu bersetuju dengan apa yang boleh dan tidak boleh mereka lakukan semasa menggunakan internet

Baca juga: 5 Bahaya Media Sosial untuk Kesihatan Mental

5. Berkawan, tetapi jangan mengejar

Cuba berkawan atau ikuti akaun media sosial mereka. Contohnya, akaun Facebook, Twitter, atau Instagram. Ingat, hanya berkawan, bukan mengintai. Jangan keterlaluan seperti meninggalkan komen di akaun media sosial mereka setiap hari.

6. Jadilah Model yang Baik

Jadilah contoh yang baik untuk si kecil mengenai penggunaan alat. Contohnya, jangan periksa e-mel atau pekerjaan lain melalui alat semasa makan, atau gunakan alat semasa memandu. Ringkasnya, berikan contoh yang baik untuknya.

7. Cari Aktiviti Lain

Sekiranya anda merasakan bahawa anak anda menghabiskan banyak masa dengan alat dan internet, segera cari aktiviti menarik lain untuknya. Tujuannya adalah untuk mengurangkan intensiti melayari di dunia maya. Semakin sibuk si kecil menghabiskan masa untuk aktiviti lain, semakin sedikit masa mereka akan terpaku di media sosial.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau anak kecil anda mempunyai aduan kesihatan? Anda boleh meminta psikologi atau doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri sembang dan panggilan suara / video, anda boleh berbual bila-bila masa dan di mana sahaja dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses Januari 2020. Penggunaan Sosial yang Sihat.
Institut Keselamatan Dalam Talian Keluarga. Diakses pada tahun 2020.7 Langkah Keibubapaan Digital yang Baik.