Adakah Psikopat Penyakit Mental?

, Jakarta - Watak psikopat yang biasanya anda ketahui hanya ada dalam filem asing, seperti filem Gone Girl (2014) yang menampilkan watak bernama Anny Dunne. Pada mulanya, watak Anny kelihatan sangat baik dan menggambarkan sosok isteri idaman. Tetapi siapa sangka, dia sebenarnya mempunyai hati untuk memutarbalikkan fakta dan membuat suaminya sendiri dituduh melakukan kekerasan terhadapnya. Namun, adakah watak psikopat seperti Anny Dunne benar-benar wujud dalam kehidupan sebenar?

Istilah psikopat sebenarnya bukan sesuatu yang boleh anda gunakan dengan cuai, kerana psikopat (dan sosiopat) adalah keadaan psikologi yang serius yang tergolong dalam gangguan keperibadian antisosial. Pada awal tahun 1800-an, doktor yang bertugas merawat pesakit dengan gangguan mental mula menyedari bahawa beberapa pesakit mereka yang kelihatan normal di luar mempunyai apa yang mereka sebut sebagai "kebejatan moral" atau "kegilaan moral." Maksudnya ialah mereka tidak mempunyai etika atau menghormati hak orang lain.

Istilah "psikopat" pertama kali digunakan untuk orang-orang seperti itu sekitar tahun 1900 dan kemudian diubah menjadi "sosiopat" pada tahun 1930-an untuk menekankan kerosakan yang mereka lakukan kepada masyarakat. Kini para penyelidik telah kembali menggunakan istilah "psikopat." Sebilangan dari mereka menggunakan istilah "psikopat" untuk merujuk kepada gangguan yang lebih serius, yang berkaitan dengan sifat genetik yang menjadikan individu lebih berbahaya, sementara terus menggunakan "sosiopat" untuk merujuk kepada orang yang kurang berbahaya.

Baca juga: 6 Petua Mengatasi Introvert

Punca Psikopat

Seorang penyelidik telah membahagikan jenis psikopat kepada dua jenis, iaitu "psikopat primer," yang bersifat genetik dan dicirikan oleh kekurangan tindak balas emosi, kekurangan kegelisahan dan gejala narsisis yang tinggi. Dalam jenis ini terdapat asas genetik yang kuat sehingga trauma pada masa kanak-kanak bukanlah faktor yang menyebabkan gangguan tersebut. Jenis kedua adalah "psikopat sekunder," yang dicirikan oleh individu yang reaktif, ditunjukkan oleh ketidakupayaan menguruskan emosi sehingga mereka meletup dan sering merasa cemas. Jenis ini berkait rapat dengan keibubapaan atau persekitaran yang salah dan trauma kanak-kanak. Di samping itu, jenis ini biasanya tumbuh dari latar belakang keluarga yang tidak harmoni yang merangkumi penderaan, pengabaian terhadap anak-anak, pergaduhan ibu bapa, dan ibu bapa yang ketagihan alkohol. Dalam banyak kes, psikopat lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita.

Ciri-ciri Psikopat

Dalam dunia perubatan, doktor tidak pernah secara rasmi mendiagnosis seseorang sebagai psikopat. Mereka lebih sering disebut sebagai gangguan keperibadian antisosial. Inilah ciri-ciri psikopat yang mesti anda ketahui:

 • Anda tidak akan merasa bersalah sekiranya anda melakukan kesalahan.
 • Tidak mempunyai hati nurani, sehingga setiap tindakan cenderung membahayakan orang lain.
 • Terlalu yakin.
 • Jarang menunjukkan emosi, terutamanya rasa malu atau rasa bersalah.
 • Tidak memikul tanggungjawab atau menyalahkan orang lain atas kesalahan mereka sendiri.
 • Tidak dapat memahami perkataan abstrak atau kiasan.
 • Selalunya dan sangat pandai berbohong.
 • Tidak mempunyai rancangan masa depan.
 • Bukan introspektif.
 • Dia pandai memanipulasi orang, jadi dia sering menghadapi masalah undang-undang kerana tindakannya.
 • Sangat mementingkan diri sendiri.
 • Gejala bermula ketika mereka masih kanak-kanak dan kemudian menjadi lebih jelas ketika mereka memasuki usia 20 hingga 30. Ketika mereka masih kanak-kanak, mereka sering mendera haiwan, tidak mudah bergaul, menjadi pelaku. buli dan prestasi sekolah yang sangat buruk.

Baca juga: Masalah Perkahwinan Yang Mempengaruhi Psikik Kanak-kanak

Pesakit dengan gangguan psikiatri antisosial hampir tidak pernah merasa perlu pergi ke doktor dan berunding mengenai apa yang dialaminya. Oleh itu, jika ciri-ciri psikopat di atas dialami oleh mereka yang paling dekat dengan anda, pujuklah mereka untuk melihat masalah kesihatan psikologi mereka. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk berunding dengan perkara itu! Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan cadangan untuk membeli ubat dan petua menjaga kesihatan daripada doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!