Perhatikan, ini adalah 4 ciri wanita hamil yang perlu diketahui oleh suami

Jakarta - Kehamilan sebenarnya tidak hanya memberikan banyak perubahan fizikal kepada wanita hamil. Kerana semasa hamil, wanita hamil juga akan mengalami pelbagai perubahan psikologi dalam diri mereka. Oleh itu, bapa sebenarnya tidak perlu terkejut jika sifat ibu berubah seratus darjah. Macam mana boleh jadi?

Menurut para pakar, kehamilan bersilang dengan fenomena kompleks yang juga merangkumi perubahan psikologi dan sosial. Kehamilan, terutama yang pertama, adalah peristiwa psikologi yang kuat. Di sini wanita hamil akan mengalami banyak perubahan psikologi dalam kehidupan mereka. Contohnya, mulai dari ambivalensi (perasaan bertentangan yang tidak sedarkan diri tentang situasi yang sama), perubahan mood, kegelisahan, keletihan, kegembiraan, hingga kemurungan.

Baca juga: Apa Perbezaan Antara Depresi Selepas Bersalin dan Bayi Blues?

Lalu, apakah ciri-ciri wanita hamil yang perlu diketahui oleh suami?

1. Mood Buruk

Perubahan sikap dan emosi adalah perkara biasa semasa kehamilan. Oleh itu, suami tidak perlu terkejut jika mood wanita hamil berubah-ubah. Perubahan mood ini boleh membuat wanita hamil mudah marah, marah, atau menangis. Sifat wanita hamil dalam bentuk mood buruk biasanya muncul pada trimester pertama kehamilan. Namun, ketika memasuki trimester kedua, wanita hamil mungkin sudah dapat mengawal mood mereka.

Ingin mengetahui punca di sebalik sifat wanita hamil ini? Di dalam badan ini terdapat peningkatan hormon estrogen dan progesteron. Kedua-dua hormon ini mempengaruhi neurotransmitter (bahan kimia di otak) yang mengatur mood.

2. Mencetuskan Kemurungan

Ingin mengetahui kesan kemurungan pada kehamilan? Masalah psikiatri ini boleh memberi kesan serius kepada kesihatan ibu dan bayi, malah menimbulkan tekanan pada janin. Oleh itu, suami mesti memperhatikan perubahan psikologi atau sifat wanita hamil yang berkaitan dengan kemurungan.

Contohnya, merasa tidak berharga, kurang tenaga, kurang berminat dengan dunia sekeliling, merasa bersalah, gelisah, dan dilanda kesedihan yang berpanjangan. Sekiranya wanita hamil menunjukkan sikap ini, tidak ada salahnya meminta pertolongan profesional. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan.

Menurut sebuah kajian, hubungan yang tepat dari pasangan dan sokongan dari masyarakat, memainkan peranan penting dalam menangani tekanan semasa kehamilan.

Baca juga: 4 Mitos Ibu Muda yang Mengandung Perlu Diketahui

3. Keliru dengan Berat

Selain dua perkara di atas, sifat wanita hamil ini juga mesti difahami oleh suaminya. Semasa bayi membesar di rahim, berat badan ibu hamil akan terus meningkat. Kegelisahan mengenai kenaikan berat badan adalah sifat baru bagi wanita hamil. Dalam keadaan ini, banyak wanita hamil cemas dan takut bahawa berat badan mereka tidak dapat kembali normal dengan cepat walaupun selepas melahirkan.

Oleh itu, suami mesti memahami dan membantunya mengawal kenaikan berat badan. Tujuannya jelas, supaya berat badan ibu hamil tidak meroket. Perlu diingat, apa yang diperlukan oleh ibu hamil adalah lebih banyak nilai pemakanan dalam makanan, bukan dalam jumlah besar atau bahagian tetapi kosong daripada nutrien.

4. Perlu Perhatian Lebih

Oleh kerana perubahan sifat wanita hamil, suasana hati, sikap, dan emosi yang berlaku, membuat wanita hamil merasa seperti ingin mendapat perhatian lebih dari pasangan mereka. Ingat, hubungan atau sokongan yang tepat dari pasangan diperlukan oleh wanita hamil.

Keadaan ini dapat membuat ibu merasa lebih sihat, lebih kuat, dan lebih bahagia ketika hamil. Nah, jika ibu sihat dan bahagia, maka kesihatan si kecil di dalam rahim juga terjaga.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perubahan sifat wanita hamil? Atau wanita hamil mempunyai aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Pusat Bayi. Diperolehi pada tahun 2020. Kemurungan semasa mengandung.
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Kemurungan Semasa Kehamilan.
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Kehamilan sebagai Kejadian Psikologi.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Roller Coaster Emosi Kehamilan.