Perubatan Alternatif untuk Strok, Adakah Selamat?

, Jakarta - Semua orang pasti pernah mendengar istilah strok. Mendengarnya sahaja membuatkan orang takut, apalagi mengalaminya. Strok adalah penyakit yang berlaku apabila bekalan darah ke otak terganggu. Keadaan ini akan mengakibatkan otak kekurangan oksigen dan nutrien. Ini tentu boleh menyebabkan kerosakan kekal, dan bahkan mengancam nyawa penghidapnya. Adakah rawatan alternatif untuk strok selamat dilakukan?

Baca juga: Mengapa Pesakit Strok Dapat Mengalami Kesedaran Berkurang?

Ini adalah gejala yang muncul pada orang yang mengalami strok

Gejala yang muncul pada orang yang mengalami strok bergantung pada lokasi strok dan berapa banyak jumlah darah yang mempengaruhinya. Gejala strok akan muncul secara tiba-tiba dan berlaku dengan sangat cepat. Gejala termasuk:

  • Mempunyai kesukaran untuk bercakap.

  • Gangguan visual secara tiba-tiba.

  • Mengalami kesemutan, mati rasa, atau kehilangan kemampuan untuk menggerakkan lengan, wajah, kaki. Keadaan ini biasanya hanya mempengaruhi satu bahagian badan.

  • Mempunyai masalah mengingat perkara kecil, seperti urutan nombor dan huruf.

  • Mengalami kesukaran memahami sesuatu makna.

  • Mempunyai masalah dalam mengatur pergerakan, seperti berjalan.

  • Mengalami sakit kepala yang sangat teruk secara tiba-tiba.

Sekiranya anda atau orang terdekat anda mengalami gejala di atas, segera berjumpa doktor, ya! Kerana beberapa gejala memang boleh hilang dengan cepat. Walau bagaimanapun, beberapa gejala lain boleh bertahan selama beberapa jam di dalam badan.

Baca juga: Inilah perbezaan antara TIA (Transient Ischemic Attack) dan Stroke yang perlu difahami

Inilah Punca Strok

Strok dapat dikenal pasti mengikut jenisnya, termasuk:

  1. Strok iskemia, strok yang berlaku apabila bekuan darah menyekat saluran darah di otak. Akibatnya, saluran darah akan menjadi sempit dan tersumbat, sehingga bekalan darah yang kaya dengan oksigen yang diperlukan untuk menjaga otak hidup tidak terpenuhi.

  2. strok hemoragik, strok yang berlaku apabila saluran darah mudah pecah, mengakibatkan darah keluar ke otak. Darah yang bocor dan mengalir ke otak menyebabkan tekanan tinggi, dan menyebabkan saluran darah pecah. Strok jenis ini malah boleh membawa maut kepada penghidapnya.

Selain itu, ada beberapa faktor risiko yang dapat memicu strok, termasuk hipertensi, diabetes, obesiti, kolesterol, penyakit jantung, merokok, kurang bersenam, alkoholisme, dan mengambil ubat-ubatan terlarang.

Baca juga: Mitos atau Fakta dengan Iskemia Boleh Mempengaruhi Strok

Perubatan Alternatif untuk Strok, Adakah Selamat?

Perubatan alternatif, seperti terapi boleh dilakukan, asalkan dengan izin doktor. Biasanya doktor akan mengesyorkan penghidap strok untuk mengikuti rawatan alternatif ini, kerana masalah dalam pergerakan, koordinasi, pemikiran atau mengingat, bahasa, dan batasan lain. Dalam kes ini, doktor biasanya akan merujuk anda kepada ahli terapi fizikal, pekerjaan dan pertuturan untuk pemulihan.

Setelah melakukan prosedur perubatan, doktor akan merujuk terapi ini secepat mungkin. Sekiranya strok dialami, penghidapnya sangat dianjurkan untuk menjalani gaya hidup yang sihat, kerana ketika strok menyerang, anda dapat kehilangan nyawa kapan saja. Walaupun mereka bertahan, penderita biasanya akan mengalami kecacatan.

Untuk itu, sekiranya timbul gejala ringan, segera berjumpa doktor. Jangan tunggu sehingga gejala strok serius muncul dan membahayakan nyawa anda. Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh berbincang secara langsung dengan membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan anda melalui . Ayuh, muat turun permohonannya dengan segera!