Hati-hati, 3 Penyakit Genetik Ini Boleh Mempengaruhi Bayi Semasa Lahir

, Jakarta - Gen adalah bahagian sel dalam tubuh yang berguna untuk menyimpan petunjuk yang menentukan bagaimana tubuh tumbuh, kelihatan secara fizikal, dan perkara lain. Gen dalam badan anda dapat menentukan ketinggian, bentuk rambut, dan warna mata anda. Anda boleh mewarisi gen dari ibu bapa anda.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang petunjuk dalam gen boleh berubah, menyebabkan penyakit genetik. Ini secara umum disebut sebagai mutasi gen yang dapat diteruskan kepada anak-anak anda di masa depan. Penyakit genetik ini boleh menyebabkan keadaan kesihatan seperti: Sistik Fibrosis dan penyakit sel sabit. Ia juga boleh menyebabkan kecacatan kelahiran, seperti kecacatan jantung.

Terdapat struktur dalam sel yang menyimpan gen atau disebut kromosom. Setiap orang mempunyai 23 pasang kromosom yang diperoleh daripada ibu bapa masing-masing. Seperti gen, kromosom juga boleh berubah. Salah satu kelainan pada kromosom adalah terlalu banyak atau terlalu sedikit. Perubahan kromosom boleh menyebabkan keadaan pada bayi.

Salah satu keadaan yang disebabkan oleh perubahan kromosom adalah sindrom Down. Ini berlaku apabila terdapat tiga salinan kromosom 21. Ibu bapa boleh memberikan perubahan kromosom kepada anak mereka atau kromosom dapat berkembang sendiri.

Baca juga: Kenali Phenylketonuria, Gangguan Genetik Kongenital yang Jarang

Penyakit Genetik Yang Boleh Mempengaruhi Bayi Semasa Lahir

Terdapat beberapa penyakit genetik yang boleh mempengaruhi bayi semasa lahir. Berikut adalah beberapa penyakit genetik ini:

  1. Sistik Fibrosis

Sistik Fibrosis adalah keadaan yang boleh mempengaruhi pernafasan dan pencernaan. Ini disebabkan oleh lendir yang sangat tebal yang menumpuk di dalam badan. Lendir ini dapat berkumpul di paru-paru dan sistem pencernaan, menyebabkan masalah di kawasan ini ketika bernafas dan mencerna makanan.

Apabila lendir terbentuk di paru-paru, saluran udara tersumbat dan menyebabkan masalah pernafasan dan jangkitan. Apabila kanak-kanak bertambah tua, jangkitan paru-paru mungkin bertambah buruk. Selain itu, lendir yang menumpuk di sistem pencernaan dapat menyukarkan saluran pencernaan untuk memecah makanan. Sistik Fibrosis Apa yang berlaku juga boleh menyebabkan bayi dijangkiti, jadi ia memerlukan penjagaan khas.

Baca juga: Achondroplasia Bukan Hanya Genetik, Tetapi Mutasi Gen

  1. Penyakit sel sabit

Penyakit sel sabit atau penyakit sel sabit adalah penyakit genetik yang boleh berlaku pada bayi baru lahir. Penyakit ini berlaku kerana sel darah merah dalam badan berbentuk seperti sabit. Dalam sel darah normal, ia bulat dan lentur. Namun, pada seseorang yang menghidap penyakit ini, sel darah merah kaku dan dapat menyekat aliran darah. Ini boleh menyebabkan jangkitan dan kerosakan organ.

  1. Kecacatan Jantung Kongenital

Kecacatan jantung kongenital juga boleh menjadi kongenital ketika bayi dilahirkan. Kelainan pada jantung boleh mempengaruhi bentuk atau cara kerja jantung. Kecacatan jantung kongenital adalah jenis kecacatan kelahiran yang paling biasa. Kecacatan jantung kongenital adalah salah satu penyakit jantung yang paling teruk. Bayi yang menghidap penyakit ini mesti mendapatkan rawatan dengan segera, kerana boleh mengancam nyawa.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Porphyria adalah Penyakit Genetik yang Tidak Dapat Diubati

Itulah beberapa penyakit genetik yang boleh berlaku pada bayi baru lahir. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai penyakit genetik, doktor dari sedia menolong. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store atau Google Play!