Atasi Migrain, Terapkan Dengan Cara Ini!

Jakarta - Migrain adalah gangguan neurologi yang biasanya menyebabkan sakit kepala satu sisi dengan serangan kesakitan yang sederhana hingga teruk. Beberapa ciri migrain mengalami sakit kepala satu sisi, mata pening, kepekaan terhadap cahaya dan suara, dan mual. Migrain biasanya berlangsung antara 2 hingga 72 jam.

Penyebab migrain tidak diketahui secara pasti, tetapi ada yang berpendapat penyebab migrain ada kaitannya dengan hormon, tekanan psikologi, makanan dan minuman tertentu, dan persekitaran. Migrain tidak dapat disembuhkan, tetapi kekerapan dan kesakitannya dapat dikurangkan. Cara mengatasi migrain bagi setiap orang adalah berbeza. Terdapat beberapa orang yang merasa lebih baik dengan mengambil ubat-ubatan tertentu, sementara ada juga yang merasa lebih baik ketika berbaring di bilik gelap. Untuk mengatasi penyakit ini sebenarnya bergantung pada tahap kekerapan, seberapa parah migrain, dan keadaan kesihatan anda. Berikut adalah 4 pilihan untuk anda mengatasi serangan migrain.

Pelega kesakitan

Cara mengatasi migrain boleh dengan mengambil ubat seperti aspirin, parasetamol, atau ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDS) seperti ibuprofen. Selain itu, asetaminofen dan ubat-ubatan yang merupakan gabungan asetaminofen, aspirin, dan kafein cukup berkesan dalam merawat migrain. Anda harus mengambil ubat ini ketika pertama kali merasakan gejala migrain untuk memberi jeda yang cukup sehingga ubat itu dapat diserap ke dalam saluran darah dan menghilangkan rasa sakit.

Adalah idea yang baik sebelum anda mengambil ubat-ubatan di kaunter ini, anda membaca dengan teliti arahan penggunaannya. Sekiranya anda merasakan ubat-ubatan yang dijual di pasaran tidak berfungsi dengan baik atau anda bergantung pada ubat penahan sakit, lebih baik anda berbincang dengan doktor anda.

Triptan

Triptans tergolong dalam kumpulan ubat yang dapat mengurangkan perubahan kimia di otak yang mencetuskan migrain. Ubat ini mempunyai fungsi untuk menyebabkan penyempitan saluran darah dan menghalang penyebaran kesakitan ke saraf otak. Secara amnya, triptan sering disyorkan apabila ubat penahan sakit tidak berkesan.

Ubat Anti-loya

Migrain sering membuat penderita merasa mual dan kadang-kadang muntah. Jadi bagaimana merawat migrain juga menyediakan ubat anti mual. Biasanya doktor akan menetapkan ubat ini bersama dengan ubat triptan atau sakit. Kesan sampingan ubat-ubatan anti-loya adalah mengantuk dan cirit-birit.

Rangsangan Magnetik Transkranial (TMS)

Cara mengatasi migrain di beberapa hospital dilakukan oleh Rangsangan Magnetik Transkranial (TMS). TMS adalah alat elektrik kecil yang diletakkan di kepala yang menyampaikan arus magnetik melalui kulit. Penggunaan alat ini dalam jangka masa panjang boleh membawa kesan sampingan seperti mengantuk dan keletihan, sakit kepala sedikit, mudah marah, dan gegaran otot, sehingga sukar untuk berdiri.

Adakah anda memerlukan lebih banyak nasihat mengenai cara mengatasi migrain? Tidak perlu ragu untuk meminta sebarang aduan anda melalui aplikasi tersebut . adalah aplikasi kesihatan terkini yang akan menghubungkan anda dengan doktor pakar terbaik dan paling dipercayai melalui sembang, panggilan video atau panggilan suara. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat melalui telefon pintar dalam , jadi tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah untuk pergi ke farmasi dengan cepat, selamat dan selesa. Muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.

BACA ARTIKEL LAIN: Cara Merawat & Mengenal Punca Vertigo