Kemandulan dapat disahkan dengan Ujian Kesuburan

, Jakarta - Tidak lama lagi mempunyai anak dapat menjadi impian semua pasangan yang baru berkahwin. Malangnya, tidak semua pasangan dapat memiliki anak. Terdapat banyak faktor yang boleh mencetuskan kehamilan yang lewat pada wanita, salah satunya adalah masalah kesuburan.

Malangnya, terdapat salah faham mengenai masalah kesuburan yang telah dipercayai oleh orang ramai. Apabila seorang wanita hamil lewat, label sering mandul. Sebenarnya, kemandulan adalah keadaan perubatan yang boleh berlaku pada lelaki dan wanita.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia aka Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), kemandulan adalah gangguan sistem pembiakan. Dikatakan steril jika gagal mencapai kehamilan setelah melakukan hubungan seks tanpa kontrasepsi selama 12 bulan berturut-turut.

Baca juga: Jangan Mempunyai Anak, Periksa Kesuburan Dengan Cara Ini

Untuk mengetahui dengan pasti adakah kemandulan adalah penyebab kehamilan yang tertunda, perlu dilakukan ujian kesuburan. Untuk jelas, mari kita ketahui jenis ujian apa yang boleh dilakukan untuk menilai tahap kesuburan anda dan pasangan!

Ujian Kesuburan untuk Lelaki

  1. Analisis Sperma

Salah satu ujian kesuburan bagi lelaki adalah analisis sperma. Caranya adalah dengan memeriksa sampel air mani. Lelaki akan diminta untuk mengisi bekas khas dengan jumlah air mani yang telah ditentukan.

  1. ultrasound

Pemeriksaan ultrabunyi atau ultrasound juga boleh digunakan sebagai ujian kesuburan lelaki. Tujuan pemeriksaan ultrasound adalah untuk melihat kemungkinan masalah pada organ pembiakan lelaki.

  1. Biopsi testis

Biopsi testis dilakukan dengan mengambil sampel tisu testis. Pemeriksaan ini adalah tahap lanjutan, dan bertujuan untuk mengetahui apakah ada masalah dengan proses produksi sperma.

  1. Pemeriksaan hormon

Tahap hormon dalam tubuh lelaki juga berperanan dalam menentukan kesuburan. Oleh itu, salah satu ujian kesuburan yang boleh dijalankan adalah ujian hormon untuk melihat tahap testosteron dan hormon lelaki lain.

Baca juga: 4 Punca Sukar Mengandung Walaupun Pasangan Subur

  1. Genetik

Faktor genetik atau keturunan juga disebut sebagai salah satu penyebab kemandulan lelaki. Ujian genetik dilakukan untuk mengetahui apakah terdapat kelainan yang dapat memicu seorang lelaki untuk mengalami kesukaran mendapat keturunan.

Ujian Kesuburan untuk Wanita

  1. Ujian Ovulasi

Masalah kesuburan pada wanita boleh disebabkan oleh kelainan dalam pengeluaran telur, misalnya, tubuh tidak menghasilkan telur dengan kerap. Untuk mengesahkan keadaan ini, perlu dilakukan ujian ovulasi.

  1. Memerhatikan Sel Telur

Selain ujian ovulasi, pemeriksaan rizab telur di ovari juga dapat dilakukan. Tujuannya adalah untuk menentukan kualiti dan bilangan telur. Kualiti dan bilangan telur memainkan peranan penting dalam ovulasi.

  1. ultrasound

Pada wanita, ultrasound pelvis juga dapat dilakukan. Tujuannya adalah untuk melihat kemungkinan gangguan pada rahim atau tiub fallopio.

  1. Ujian Hormon

Pada wanita, terdapat beberapa keadaan hormon yang boleh menyebabkan penurunan kesuburan. Contohnya, adakah terdapat kelainan pada hormon tiroid dan kelenjar pituitari. Kerana, kedua-duanya mempunyai peranan dan menyumbang kepada proses pembiakan yang berlaku pada wanita.

Baca juga: Bagaimana mengetahui tahap kesuburan wanita

Namun, itu tidak bermaksud bahawa selalu terlambat untuk hamil kerana kemandulan. Mungkin ada, ada yang tidak kena dengan gaya hidup, sehingga memicu penurunan kesuburan. Oleh itu, sangat penting untuk selalu menjaga gaya hidup sihat, terutama bagi pasangan yang merancang kehamilan. Selalu awasi keadaan kesihatan, jika ada aduan dan perlukan nasihat pakar, beritahu doktor mengenai permohonan tersebut . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!