Ketahui Pemeriksaan untuk Mendiagnosis Sakit Tekak

, Jakarta - Sakit tekak pastinya boleh mengganggu kenikmatan ketika makan makanan kegemaran anda. Sebabnya ialah tekak yang kering, gatal dan sakit menyukarkan anda menelan makanan. Walau bagaimanapun, sakit tekak jarang menjadi tanda penyakit serius dan menjadi lebih baik dengan sendirinya. Sakit tekak sering disebabkan oleh jangkitan atau faktor persekitaran seperti udara kering.

Anda juga perlu tahu bahawa sakit tekak terbahagi kepada beberapa jenis berdasarkan bahagian kerongkong yang terkena. Sekiranya anda merasa sakit di belakang mulut, ini bermakna anda mengalami faringitis. Walau bagaimanapun, jika sakit tekak disebabkan oleh pembengkakan kotak suara, maka anda mungkin mengalami laringitis. Walaupun tonsilitis dicirikan oleh pembengkakan dan kemerahan amandel, tisu lembut di bahagian belakang mulut.

Walaupun jarang menjadi tanda masalah serius, adakah sakit tekak harus diperiksa? Sekiranya demikian, ujian apa yang dapat mendiagnosis sakit tekak? Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda ketahui.

Baca juga: 4 Tabiat Yang Boleh Membuat Sakit Tenggorokan

Pemeriksaan untuk Mendiagnosis Sakit Tekak

Sudah tentu terdapat beberapa pemeriksaan yang akan dilakukan oleh doktor apabila pesakit mengadu gejala sakit tekak. Pertama, anda akan diminta membuka mulut dengan lebar agar doktor dapat melihat keadaan kerongkong anda dengan bantuan lampu suluh. Selain melihat keadaan kerongkong, doktor juga boleh memeriksa saluran hidung dan telinga.

Selepas itu, doktor mengetuk leher dengan lembut untuk memeriksa kelenjar getah bening yang bengkak. Kemudian doktor menggunakan stetoskop untuk mendengar nafas. Dalam beberapa kes, doktor perlu sapu menggunakan swab kapas steril ke belakang tekak untuk mendapatkan sampel rembesan dan menghantar sampel ke makmal untuk diuji. Ujian antigen atau ujian molekul seperti ini bertujuan untuk mengesan bakteria streptokokus dengan cepat.

Baca juga: Bakteria Ais dari Air Mentah Menyebabkan Sakit Tenggorokan

Pelbagai Pilihan Rawatan Sakit Tenggorokan

Sakit tekak yang disebabkan oleh jangkitan virus biasanya berlangsung selama lima hingga tujuh hari dan tidak memerlukan rawatan perubatan. Sekiranya rasa sakit dan demam berlaku, parasetamol atau ubat penghilang rasa sakit lain dapat membantu melegakan gejala ini. Pada kanak-kanak, elakkan memberi aspirin kerana dapat meningkatkan risiko sindrom Reye, keadaan langka, berpotensi mengancam nyawa yang menyebabkan pembengkakan hati dan otak.

Sekiranya ternyata sakit tekak anda disebabkan oleh jangkitan bakteria, anda mungkin perlu menghubungi doktor anda untuk mendapatkan ubat antibiotik. Sekiranya anda memerlukan antibiotik, anda boleh menghubungi doktor di berunding terlebih dahulu dan kemudian dapatkan preskripsi mengikut apa yang anda perlukan. Masa lalu , anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Sebaik sahaja anda mendapat preskripsi untuk antibiotik, pastikan anda mengambil semuanya seperti yang diarahkan, walaupun simptomnya sudah hilang. Tidak mengambil antibiotik berisiko menjadikan bakteria lebih tahan dan menyebabkan jangkitan menjadi lebih teruk atau merebak ke bahagian lain badan.

Baca juga: Kehilangan Suara Kerana Sakit Tenggorokan, Inilah Cara Mengatasinya

Dalam beberapa kes yang jarang berlaku, tidak menyelesaikan rawatan antibiotik dapat meningkatkan risiko demam reumatik atau keradangan ginjal yang serius. Sekiranya sakit tekak anda disebabkan oleh jangkitan virus, rawatan lain mungkin dipertimbangkan bergantung pada diagnosis yang diberikan oleh doktor anda.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Tekak Petang 101: Gejala, Punca, dan Rawatan.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Sore tekak.