Bagaimana Merawat Granuloma Annulare?

, Jakarta - Sebagai penyakit kulit kronik, granuloma annulare mempunyai simptom khas dalam bentuk penampilan bintik-bintik merah yang berbentuk cincin pada beberapa bahagian kulit. Kerana jarang menyebabkan keadaan berbahaya, penyakit ini sering tidak memerlukan rawatan. Walau bagaimanapun, jika gejala bertambah buruk, doktor biasanya akan menetapkan krim steroid atau petroleum jelly sebagai ubat topikal.

Walau bagaimanapun, steroid juga boleh digunakan sebagai suntikan. Di samping itu, jika granuloma annulare menyebar secara meluas dan bertambah buruk, doktor akan mengesyorkan pesakit untuk menjalani terapi sinar ultraviolet khas untuk menghalang sistem imun yang lain.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Granuloma Annulare Boleh Menyebabkan Kematian

Sementara itu, selain rawatan perubatan, orang dengan granuloma annulare juga biasanya disarankan untuk melakukan beberapa rawatan di rumah, seperti:

 • Ambil ubat yang ditetapkan oleh doktor secara berkala.

 • Elakkan terdedah kepada alahan agar tidak memburukkan lagi gejala.

 • Hubungi doktor anda sekiranya anda mengalami gatal, kulit kering, atau tanda-tanda jangkitan seperti demam, bengkak, atau berhenti secara tiba-tiba.

Sekarang, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan juga boleh dilakukan di aplikasi , kamu tahu. Melalui ciri Bercakap dengan Doktor , anda boleh membincangkan gejala anda secara langsung Berbual atau Panggilan Suara / Video . Kemudian, jika doktor menetapkan ubat, anda boleh memesannya melalui aplikasi . Bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam.

Apakah Gejala Granuloma Annulare?

Granuloma annulare boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, dari mana-mana kumpulan umur. Walau bagaimanapun, penyakit ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak dan remaja. Seperti yang disebutkan sebelumnya, penyakit kulit ini dicirikan oleh munculnya pembengkakan merah di beberapa bahagian kulit.

Baca juga: Ini adalah prosedur untuk mendiagnosis granuloma annulare

Pembengkakan akhirnya akan berubah bentuk menjadi bulat kecil seperti cincin. Bentuknya sedikit cekung di tengah dan menyebabkan gatal. Beberapa bahagian badan yang paling sering mengalami bengkak merah ini adalah tangan, kaki, lengan, siku, dan lutut.

Walau bagaimanapun, gejala granuloma annulare sebenarnya boleh berbeza-beza, bergantung pada jenis setiap jenis, iaitu:

 • penyetempatan. Ia adalah bentuk granuloma annulare yang paling biasa. Ruam mempunyai sempadan bulat atau separuh bulatan dengan diameter kira-kira lima sentimeter. Gejala ini paling kerap berlaku di tangan, kaki, pergelangan tangan dan pergelangan kaki orang dewasa muda.

 • Generalisasi. Bentuk yang lebih jarang, ruam merah yang muncul biasanya disertai dengan gatal-gatal yang berlaku di kawasan badan yang luas, termasuk lengan dan kaki.

 • Di bawah kulit. Jenis yang biasanya menyerang kanak-kanak. Ia juga dikenali sebagai granuloma annulare subkutan. Kemerahan yang muncul lebih kecil dan terletak di bawah kulit sehingga tidak menimbulkan ruam. Kemerahan ini muncul di tangan, dahi, dan kulit kepala.

Sekiranya anda mengalami pelbagai gejala yang telah dijelaskan di atas, jangan ragu untuk berjumpa dengan doktor anda, ok? Untuk melakukan pemeriksaan, sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui permohonan , kamu tahu. Oleh itu, pastikan anda mempunyai muat turun aplikasi di telefon anda, ya.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan 2 Komplikasi Yang Menyebabkan Granuloma Annulare

Apa yang Menyebabkan Granuloma Annulare?

Walaupun belum jelas apa yang menyebabkannya, granuloma annulare dianggap berlaku disebabkan oleh sejarah penyakit tiroid atau diabetes. Kerana, orang yang menderita kedua penyakit ini biasanya lebih rentan terhadap granuloma annulare.

Di samping itu, terdapat beberapa faktor lain yang juga dapat meningkatkan risiko seseorang untuk mengembangkan granuloma annulare, iaitu:

 • Berat badan berlebihan atau gemuk;

 • Mempunyai sejarah penyakit tiroid;

 • Digigit serangga atau haiwan;

 • Suntikan;

 • Terdedah kepada pendedahan cahaya matahari yang berlebihan.

Perlu diingat bahawa tidak mempunyai faktor risiko tidak bermakna anda tidak boleh mendapat granuloma annulare, anda tahu. Oleh itu, pastikan untuk selalu menjaga gaya hidup dan diet yang sihat setiap hari, agar anda tetap cergas.

Rujukan:
MedScape (2019). Granuloma Inguinale (Donovanosis)
Garis Kesihatan (2019) Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Granuloma Inguinale
CDC (2019). Granuloma Inguinale (Donovanosis)