Ketahui Pengurusan Pneumotoraks Berdasarkan Keparahan

, Jakarta - Selain pneumonia atau radang paru-paru, penyakit paru-paru lain yang juga sering terjadi adalah pneumotoraks. Penyakit ini berlaku kerana adanya udara yang terkumpul di rongga pleura, yang merupakan rongga nipis antara paru-paru dan dinding dada. Pengumpulan udara ini dapat memampatkan paru-paru dan menyebabkan organ tersebut akhirnya runtuh atau runtuh. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, pneumothorax boleh mengancam nyawa. Oleh itu, pelajari mengenai pengurusan pneumotoraks di sini.

Mengenali Dua Jenis Pneumothorax

Pneumothorax terbahagi kepada dua jenis, iaitu pneumothorax primer dan sekunder. Pneumothorax primer adalah sejenis pneumothorax yang berlaku secara tiba-tiba pada orang yang sihat tanpa penyakit paru-paru. Sebaliknya, apabila pneumotoraks berlaku sebagai komplikasi penyakit paru-paru, ia juga disebut pneumotoraks sekunder.

Berdasarkan penyebabnya, pneumothorax juga dapat dibahagikan kepada pneumothorax traumatik yang disebabkan oleh kecederaan pada dinding paru-paru atau dada, dan pneumotoraks nontraumatik yang berlaku secara tiba-tiba tanpa kecederaan sebelumnya.

Semua jenis pneumothorax di atas adalah keadaan kecemasan yang perlu dirawat dengan segera kerana boleh mengancam nyawa, terutamanya jika ia berlaku ketegangan pneumotoraks . Ketegangan pneumotoraks adalah keadaan di mana udara yang terkumpul di rongga pleura tidak dapat keluar, tetapi udara dari dinding dada dan paru-paru terus memasuki rongga. Akibatnya, pengumpulan udara akan memampatkan bukan sahaja paru-paru, tetapi juga jantung.

Baca juga: Ketahui 6 Punca Sakit Paru Kiri

Punca Pneumothorax

Udara yang memasuki rongga pleura, menyebabkan pneumothorax berlaku kerana celah yang terbentuk akibat kecederaan pada dinding dada atau koyakan pada tisu paru-paru. Keadaan ini boleh berlaku pada orang yang sihat atau pada orang yang sudah mempunyai penyakit paru-paru sebelumnya. Berikut adalah beberapa penyebab pneumothorax dan faktor risiko di sebalik keadaan ini:

  • Kecederaan pada dada, misalnya dari luka tembakan atau tulang rusuk yang patah.
  • Penyakit paru paru yang boleh menyebabkan kerosakan pada tisu paru-paru, seperti penyakit paru obstruktif kronik (COPD), jangkitan paru-paru, atau Sistik Fibrosis .
  • Pecah rongga di paru-paru. Rongga adalah kantung yang tidak normal yang terbentuk di dalam paru-paru akibat jangkitan (misalnya, tuberkulosis) atau tumor. Sekiranya rongga pecah, ia boleh menyebabkan pneumothorax.
  • Penggunaan alat pernafasan atau ventilator. Menggunakan ventilator dapat membuat tekanan udara di paru-paru meningkat dan menyebabkan kantung udara di paru-paru (alveoli) robek.

Selain itu, orang yang merokok atau pernah mengalami pneumotoraks sebelumnya juga berisiko tinggi terkena pneumotoraks. Sebilangan besar penghidap pneumotoraks adalah lelaki dan berumur 20 hingga 40 tahun.

Baca juga: Hati-hati dengan Komplikasi Kerana Tuberkulosis

Rawatan Pneumothorax

Terdapat dua tujuan utama untuk merawat pneumotoraks, iaitu untuk mengurangkan tekanan pada paru-paru, sehingga organ ini dapat mengembang untuk mencegah kambuhnya penyakit ini. Rawatan untuk pneumothorax juga ditentukan berdasarkan tahap keparahan keadaan yang dialami oleh penghidapnya.

Untuk pneumotoraks yang masih agak ringan, iaitu hanya sebahagian kecil paru-paru yang runtuh dan tanpa masalah pernafasan yang teruk, ahli pulmonologi akan memantau keadaan pesakit dengan teliti selama 1-2 minggu. Doktor akan memperhatikan perkembangan keadaan pesakit melalui sinar-X yang perlu dilakukan pesakit secara berkala sehingga bentuk paru-paru pulih. Sekiranya penghidapnya sukar bernafas atau tahap oksigen di tubuhnya menurun, doktor akan memberikan oksigen melalui topeng oksigen.

Baca juga: 5 Fakta mengenai sinar-X Paru yang Perlu Anda Ketahui

Sementara itu, jika keruntuhan paru-paru yang dialami telah meluas, perlu mengambil tindakan untuk membuang udara yang terkumpul. Caranya, doktor akan menggunakan jarum untuk membantu memasukkan tiub ke rongga dada melalui celah antara tulang rusuk sehingga tekanan udara dapat dikurangkan dan bentuk paru-paru kembali normal.

Pilihan lain untuk merawat pneumotoraks adalah pembedahan. Prosedur ini biasanya disarankan apabila kaedah rawatan lain gagal merawat pneumotoraks atau penyakitnya berulang. Melalui pembedahan, bahagian paru-paru yang pecah dapat diperbaiki dan ditutup kembali. Di samping itu, doktor juga boleh melakukan pleurodesis , terutamanya jika pneumotoraks telah berlaku sebelumnya. Prosedur ini dilakukan dengan menjengkelkan pleura, sehingga kedua pleura melekat bersama dan rongga pleura ditutup. Oleh itu, udara tidak lagi dapat memasuki rongga pleura.

Terdapat pelbagai kaedah untuk merawat pneumotoraks berdasarkan keparahannya. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit ini, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.