Ini adalah Kesan Positif dan Negatif dari Tabiat Multitasking

, Jakarta - Ramai orang berpendapat bahawa berbilang tugas adalah kaedah terbaik untuk menyelesaikan banyak perkara sekaligus. Melancarkan dari Fikiran yang sangat baik, Penyelidikan telah menunjukkan bahawa otak tidak sehebat yang difikirkan oleh banyak orang berbilang tugas . Sebenarnya, sebilangan penyelidik mengatakan bahawa berbilang tugas malah dapat mengurangkan produktiviti sebanyak 40 peratus.

nampaknya, berbilang tugas sangat berkesan untuk menyelesaikan banyak perkara pada masa yang sama. Sebenarnya, anda sebenarnya hanya melakukan tugas dengan cepat dan mengalihkan perhatian anda dari satu perkara ke perkara yang lain. Beralih dari satu tugas ke tugas yang lain sebenarnya boleh menyukarkan anda dan bahkan melambatkan kerja anda.

Baca juga: 5 Cara Mudah Meningkatkan Produktiviti di Tempat Kerja

Kesan Negatif Multitasking

Bukan hanya mengurangkan produktiviti, ternyata berbilang tugas Ia juga boleh menyebabkan pelbagai kesan negatif yang mungkin tidak anda fikirkan. Berikut adalah beberapa kesan negatif dari berbilang tugas disusun dari halaman Psikologi Hari Ini:

1. Mampu merosakkan Otak

Kedengarannya keterlaluan dan menakutkan. Namun, satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa orang yang sering melakukan banyak tugas mengalami penurunan masalah abu-abu di otak mereka, khususnya di bidang yang berkaitan dengan kontrol kognitif dan regulasi motivasi dan emosi.

2. Menyebabkan Masalah Ingatan

Kajian 2016 mendapati bahawa orang yang kerap berbilang tugas dalam jangka masa yang panjang menunjukkan kelemahan memori kerja dan ingatan jangka panjang. Memori kerja adalah keupayaan untuk menyimpan maklumat yang relevan semasa mengerjakan tugas. Manakala memori jangka panjang adalah keupayaan untuk menyimpan dan mengingat maklumat untuk jangka masa yang lebih lama.

3. Meningkatkan Gangguan

Penyelidik mengkaji orang yang berbilang tugas di rumah selama tujuh hari. Mereka mendapati bahawa semakin banyak orang melakukannya berbilang tugas , semakin besar kemungkinan menunjukkan tingkah laku kebolehpercayaan . Tingkah laku ini berlaku apabila seseorang mudah terganggu oleh keadaan apa pun. Oleh itu, apabila terdapat banyak gangguan, seseorang boleh kehilangan kemampuan untuk membezakan antara gangguan penting dan tidak penting.

Baca juga: 5 Cara Menurunkan Tahap Tekanan di Tempat Kerja

4. Meningkatkan Risiko Tekanan Kronik

Kajian terhadap pelajar kolej mendapati bahawa semakin banyak pelajar yang berbilang tugas , maka mereka lebih mudah mengalami tekanan. Sekiranya dibiarkan terlalu lama, tekanan boleh berkembang menjadi tekanan kronik.

5. Meningkatkan Risiko Kemurungan dan Kecemasan Sosial

Penyelidik meneliti hubungan antara berbilang tugas , penggunaan media, dan kesihatan emosi. Walaupun tidak ada hubungan antara penggunaan media dan hasil negatif dalam kajian ini, para penyelidik mendapati bahawa semakin banyak peserta bertugas, semakin besar kemungkinan mereka melaporkan gejala kemurungan dan kegelisahan sosial.

6. Kurang produktif dan cekap

Penyelidikan yang cuba membuktikan berbilang tugas mampu menjadikan seseorang lebih produktif dan cekap. Hasilnya sebenarnya menunjukkan kebalikan dari apa yang dipercayai oleh kebanyakan orang. Sebenarnya, multitasking sebenarnya menjadikan kerja kurang efisien dan produktif.

Kesan Positif Multitasking

Walaupun terdapat banyak kesan negatif yang boleh disebabkan oleh berbilang tugas , ini tidak semestinya buruk, sungguh. Menurut kajian, orang berbilang tugas cenderung mempunyai kebolehan kognitif yang lebih baik dalam mengintegrasikan maklumat visual dan pendengaran. Integrasi multisensori ini mempunyai pengaruh positif terhadap kemampuan kognitif seseorang.

Baca juga: 5 Petua Berkesan untuk Mengatasi Keletihan di Tempat Kerja

Ada aduan kesihatan? Anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi . Melalui aplikasi ini, anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual atau Panggilan Suara / Video . Ayuh, muat turun sekarang!

Rujukan:
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Multitasking Mempengaruhi Produktiviti dan Kesihatan Otak.
Psikologi Hari Ini. Diakses tahun 2020. 10 Risiko Sebenar Multitasking, untuk Minda dan Tubuh.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found