Bolehkah Anak Mengalami Insomnia kerana Sibuk Belajar?

Jakarta - Bukan hanya orang dewasa yang mengalami insomnia, kanak-kanak juga dapat mengalaminya. Insomnia adalah keadaan yang berlaku apabila seseorang mengalami kesukaran untuk tidur atau tidur sepanjang malam. Sekiranya anak anda mengalami masalah tidur dan bangun dengan mudah, dia mungkin menderita insomnia. Sebilangan ibu bapa memandang rendah keadaan ini. Sebenarnya, jika dibiarkan, moodnya dan juga pencapaiannya boleh merosot.

Insomnia pada kanak-kanak akan mencetuskan keletihan yang mudah, kekurangan tenaga, kesukaran untuk menumpukan perhatian, perubahan mood, dan penurunan prestasi di sekolah. Bolehkah keadaan ini berlaku kerana anak terlalu sibuk belajar? Jawapannya adalah ya. Ini mencetuskan tekanan pada anak, jadi dia sukar tidur pada waktu malam. Untuk maklumat lebih lanjut, baca penjelasan di bawah, ya.

Baca juga: Inilah Cara Semula Jadi Mengatasi Insomnia Kerana Pandemik

Ini adalah fakta sibuk mengenai pembelajaran yang mencetuskan insomnia pada kanak-kanak

Adakah anda tahu bahawa ibu bapa mempunyai peranan besar dalam insomnia pada anak-anak? Pada dasarnya, ibu bapa yang mengatur pola tidur anak sejak dia dilahirkan. Semakin tua anak, semakin banyak aktiviti yang dilakukannya, salah satunya adalah pengajaran dan pembelajaran di sekolah. Tekanan pembelajaran yang berlebihan secara automatik menjadikan kanak-kanak menjadi tertekan. Tidak ketinggalan jika dia menemui bahan pembelajaran yang tidak difahami olehnya.

Daripada tidur nyenyak, kanak-kanak mungkin mengalami insomnia kerana tekanan yang menghantui. Bukan hanya masalah pembelajaran, tekanan pada anak-anak dapat terjadi kerana persahabatan, dan persekitaran keluarga yang tidak sihat. Di sinilah tugas ibu bapa untuk memperhatikan keadaan psikologi anak. Di samping mewujudkan persekitaran keluarga yang sihat, ibu juga perlu mendekati anak-anak mereka sehingga mereka bebas untuk memberitahu apa sahaja yang mereka rasakan.

Baca juga: 5 Cara Mengatasi Kebiasaan Bangun Tidur di Tengah Malam

Kenali Sebabnya, dan Atasi dengan Langkah-Langkah Berikut

Setelah mengetahui pelbagai punca, ibu perlu mengambil langkah untuk mengubatinya. Jadi, bagaimana mengatasi insomnia pada kanak-kanak? Setelah menemui penyebabnya, berikut adalah langkah-langkah yang perlu diambil:

1. Terapi Tabiat dan Tingkah Laku

Insomnia yang dialami oleh kanak-kanak akan menyukarkan mereka untuk mengantuk mengantuk yang datang. Sekiranya seperti ini, dia pasti kurang tidur, sehingga ia mula memberi kesan kepada kesihatan fizikal dan mentalnya. Terapi tabiat dan tingkah laku dapat dilakukan dengan menyediakan suasana ruangan yang nyaman, merapikan tempat tidur, memasang pelembap, atau dengan memeluknya.

2. Mengubah Gaya Hidup

Mengubah gaya hidup anda dapat dilakukan dengan tidak memberikan minuman yang mengandung kafein sebelum tidur, menghilangkan kebiasaan tidur siang, atau melakukan aktiviti yang membuat anak anda merasa letih, sehingga lebih mudah tidur.

3. Susun semula Rutin Harian

Insomnia biasanya berlaku dalam jangka masa yang singkat, tetapi kesannya sangat besar jika tidak dirawat dengan baik. Menyusun semula rutin harian adalah salah satu langkah untuk mengatasi insomnia. Ini dapat dilakukan dengan menetapkan waktu untuk tidur dan bangun. Mulakan pada waktu yang sama setiap hari.

Baca juga: Pandemik COVID-19 boleh menyukarkan tidur, berikut cara menanganinya

Langkah terakhir yang dapat dilakukan oleh ibu untuk mengatasi insomnia pada anak adalah dengan memenuhi keperluan magnesium dalam badan mereka. Kekurangan magnesium menjadikan otak tidak dapat berehat pada waktu malam. Selain menyediakan makanan yang kaya dengan magnesium, ibu dapat memberikan makanan tambahan kepadanya. Untuk membelinya, ibu boleh menggunakan ciri "beli ubat" dalam aplikasi , ya. Ingat, insomnia pada kanak-kanak tidak remeh. Keadaan ini boleh mempengaruhi semua aspek kehidupan anak.

Rujukan:
NCBI. Diakses pada tahun 2021. Pengurusan klinikal insomnia tingkah laku pada masa kanak-kanak.
Panduan Bantuan. Diakses pada tahun 2021. Insomnia dan Masalah Tidur Kanak-kanak.
Cognifit.com. Diakses pada tahun 2021. Insomnia pada Kanak-kanak.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found