Sebab-sebab Obesiti Boleh Menyebabkan Kegagalan Jantung Kongestif

Jakarta - Obesiti adalah penyakit yang mudah menyerang tubuh, seperti selesema, demam, atau batuk. Pengumpulan lemak di beberapa bahagian badan, seperti perut, bawah lengan, dan paha menjadikan badan kelihatan lebih gemuk, dan keadaan ini menyebabkan kenaikan berat badan. Dilaporkan, gangguan kesihatan ini dikaitkan dengan penyebab pelbagai penyakit serius, salah satunya adalah kegagalan jantung kongestif. Adakah betul?

Sebenarnya, orang dewasa yang berumur antara 40 hingga 59 tahun yang gemuk mempunyai risiko yang sangat besar untuk mengalami masalah jantung. Berat badan berlebihan dapat diketahui dari indeks jisim badan antara 25 hingga 29.9 atau 30. Oleh itu, walaupun anda masih dalam usia produktif muda tetapi mempunyai jisim badan antara bilangan itu, ini bermakna anda gemuk. Sudah tentu, anda tergolong dalam kumpulan orang yang berisiko.

Sebenarnya, hubungan antara masalah kegemukan dan jantung adalah pelbagai aspek. Obesiti menyebabkan risiko penumpukan plak di arteri menjadi lebih tinggi, penumpukan plak menjadikan rintangan tekanan di arteri lebih tinggi, sehingga pam jantung bekerja lebih keras, lama-kelamaan, jantung membesar kerana beban kerjanya dan disebut HHD. penyakit jantung hipertensi ).

Baca juga: Pembedahan Bariatrik, Harapan Terakhir Orang yang Mengalami Obesiti

Kesan Bahaya Obesiti Terhadap Kesihatan Jantung

Lalu, apa kaitan antara kegemukan dan penyakit jantung seperti kegagalan jantung kongestif? Penjelasan berikut dapat membantu anda memahaminya dengan lebih baik.

  • Meningkatkan Risiko Penyakit Jantung Lain

Faktor-faktor ini termasuk hipertensi, gangguan kolesterol, dan diabetes jenis 2, yang semuanya berisiko tinggi untuk penyakit kardiovaskular yang lain. Bukan hanya itu, kelebihan berat badan meningkatkan risiko sindrom metabolik, tahap kolesterol baik, kadar trigliserida dan gula darah yang tinggi, dan lilitan pinggang yang membesar.

Lebih-lebih lagi, tekanan darah tinggi akibat obesiti mengganggu plak di arteri, yang boleh menyebabkan pecah, dan menyumbang kepada kaitannya dengan serangan jantung.

Baca juga: Apa itu Gagal Jantung Kongestif?

  • Mengganggu Prestasi Jantung

Bukan hanya itu, anda juga berisiko mengalami fibrilasi atrium, degupan jantung atau aritmia yang lebih cepat, peningkatan pembekuan darah yang membawa kepada strok , kegagalan jantung kongestif, dan masalah jantung yang lain. Orang gemuk juga berisiko mengalami pembesaran jantung yang berlaku kerana darah tinggi yang tidak ditangani dengan betul dan segera.

  • Pencetus Berat Badan Berlebihan Kerja Jantung

Ya, berat badan berlebihan menjadikan jantung harus bekerja lebih keras, terutama semasa fasa relaksasi atau fasa diastole. Sebilangan besar lemak perut atau obesiti perut dikaitkan dengan keradangan yang lebih besar yang boleh merosakkan jantung. Lemak perut yang berlebihan dikaitkan dengan peningkatan kadar trigliserida, yang menyebabkan plak pecah. Inilah sebabnya mengapa bukan hanya berat badan, lingkar pinggang yang anda juga perlu perhatikan untuk mengurangkan berlakunya masalah jantung yang berkaitan dengan kelebihan berat badan.

Baca juga: 5 Tanda dan Gejala Kegagalan Jantung Kongestif

Menjaga diet dan membiasakan diri dengan kehidupan yang sihat adalah kunci utama untuk mengelakkan kegemukan yang boleh menyebabkan penyakit jantung, seperti kegagalan jantung kongestif. Anda boleh bertanya kepada doktor terlebih dahulu mengenai jenis diet yang boleh anda jalani, supaya anda tidak salah dan dapat hasil yang maksimum. Sekiranya anda menginginkannya lebih mudah, anda boleh muat turun permohonan . Anda juga boleh menggunakan aplikasinya Ini adalah untuk membeli ubat dan pemeriksaan makmal.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found