Adakah benar bahawa minum kopi yang banyak dapat menjadikan kulit kusam?

, Jakarta - Kopi memang minuman yang menjadikan mata "cerah" dan menambahkan semangat ketika bekerja keras. Tetapi anda perlu mengetahui kesan pengambilan kopi untuk kesihatan, terutama kulit. Adakah benar bahawa minum kopi yang banyak dapat menjadikan kulit kusam?

Menurut National Coffee Association, mereka yang sering minum kopi berisiko mengalami kerosakan kulit pramatang. Terlalu banyak kafein boleh menyebabkan saluran darah menyempit. Apabila ini berlaku pada saluran darah di permukaan kulit, pembentukan antioksidan dan nutrien akan tersekat, sehingga menghalang pengeluaran kolagen. Selain itu, minum kopi terlalu kerap boleh menjadikan kulit lebih cepat berkedut.

Kopi juga mempunyai kesan penyahhidratan, salah satunya adalah keinginan untuk membuang air kecil secara berterusan. Ia juga memberi kesan pada kulit kering dan kusam kerana sifat kopi yang "mengalirkan" cecair di dalam badan.

Terdapat banyak pendapat yang mengatakan bahawa kesan pengambilan kopi adalah menyebabkan jerawat. Pendapat ini tidak sepenuhnya benar. Walaupun kopi mencetuskan jerawat kerana gula yang terdapat dalam kopi.

Namun, itu tidak bermaksud minum kopi sama sekali buruk! Sudah tentu anda boleh minum kopi, selagi anda tidak berlebihan. Terdapat beberapa peraturan yang boleh anda gunakan untuk terus menikmati secawan kopi kegemaran anda, tanpa perlu risau tentang penampilan anda. (Baca juga: Kenali Warna Lidah untuk Menentukan Keadaan Kesihatan)

  1. Had Minuman Kopi

Menurut Miami Skin Institute, had selamat maksimum untuk minum kopi adalah dua cawan sehari. Oleh itu, anda harus mengurangkan pengambilan kopi harian anda jika lebih daripada itu. Kerana selain tidak baik untuk kulit, minum terlalu banyak kopi akan membuat anda terjaga. Sudah tentu ini akan mempengaruhi corak tidur anda dan memberi kesan yang baik terhadap kesihatan.

  1. Minum Kopi Hitam

Kopi terbaik adalah kopi yang diminum tanpa gula atau kopi hitam. Biasanya yang menyebabkan jerawat bukan kafein, tetapi gula dalam kopi. Kopi segera mengandungi gula yang paling banyak. Di samping itu, sebahagian besar aroma kopi berasal dari perisa atau penambah rasa, bukan kopi sebenar. Walaupun asli, kualiti paling rendah. Oleh itu, anda tidak mendapat faedah maksimum dari kopi segera.

  1. Minum air yang banyak

Bagi anda peminum kopi, minum banyak air dapat menyeimbangkan kesihatan anda. Air dapat meneutralkan kafein yang anda minum dan mengembalikan pH badan anda menjadi normal.

  1. Minum Selepas Makan

Selain baik untuk perut, kerana perut kenyang ketika anda menghirup kopi, minum kopi selepas makan dapat memberi kesan kenyang yang lebih lama. Sementara itu, jika anda minum kopi sebelum perut anda kenyang, kadar gula dalam darah anda cenderung menurun, sehingga menggandakan rasa lapar anda.

  1. Kawan Kopi Sihat

Apabila anda memotong gula tambahan ke kopi anda, itu tidak bermakna anda tidak dapat memberikan sensasi rasa yang berbeza kepada cawan kopi anda. Anda boleh memilih susu atau madu yang lebih sihat daripada gula.

Sebenarnya, selain memberi kesan buruk pada kulit jika anda meminumnya secara berlebihan, kopi mempunyai beberapa faedah positif, jika anda mempunyai jumlah cawan yang betul. Sebahagian daripada mereka menurunkan risiko penyakit Alzheimer dan kardiovaskular. Selain itu, jika anda membuat gosok Biji kopi boleh menjadi antioksidan yang baik untuk kulit.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kelebihan dan kekurangan kopi untuk kesihatan? Anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found