Pastikan adik anda berumur 2 tahun sekiranya anda ingin hamil dengan kakak anda

Jakarta - Bercita-cita untuk mempunyai banyak anak? Baik. Pada asalnya, perhatikan jarak jauh. Orang tua dulu sering mengatakan "rezeki sudah diatur". Memang benar, setiap makhluk hidup dijamin rezeki oleh Yang Maha Kuasa, jadi tidak perlu takut kekurangan kerana ada banyak anak.

Namun, pada masa kini, merancang jumlah anak berkait rapat dengan kebahagiaan setiap anggota keluarga di dalamnya, bukan hanya ketua keluarga sebagai pencari nafkah. Jadi ibu perlu mempertimbangkan jarak yang ideal antara anak-anak ketika seorang kakak ingin dikurniakan seorang kakak.

Kepentingan Penyusuan Susu Sehingga Umur 2 Tahun

Sejak dilahirkan, kanak-kanak memerlukan susu ibu. Oleh itu, setiap ibu dinasihatkan untuk menyusukan bayinya selama dua tahun sekiranya dia mampu. Bukan hanya dapat memenuhi keperluan pemakanan bayi dan mengembangkan daya tahan, penyusuan juga berkaitan dengan pemakanan ikatan atau membina ikatan antara ibu dan bayi. Oleh itu, jarak ideal antara anak-anak, sekurang-kurangnya dua tahun, adalah untuk memastikan bahawa anak-anak yang menyusu dapat memenuhi keperluan mereka untuk susu ibu sehingga haid mereka berakhir.

Apakah risiko sekiranya ibu hamil lagi ketika anak sebelumnya masih menyusu? Ada kemungkinan pengeluaran susu akan berkurang, sakit puting / payudara, kontraksi akibat penyusuan, atau ibu yang mudah letih dan kurang makan.

Sekiranya ibu tidak dapat menjalani proses penyusuan semasa mengandung (tandem menyusui), mungkin anak pertama harus "menyerah" pada makanan adiknya, jadi dia mesti disapih dan beralih ke susu formula. Oleh itu, lebih baik memastikan bahawa setiap kanak-kanak memerlukan penyusuan susu ibu selama 6 bulan dan berterusan sehingga dua tahun.

Kepentingan Perhatian dan Kasih sayang

Anak-anak, terutama pada masa kecil, memerlukan perhatian dan kasih sayang dari kedua ibu bapa. Pembentukan watak juga berlaku dalam keluarga pada usia ini sehingga ayah dan ibu yang bahagia dapat menjadi mentor dan teladan bagi anak-anak untuk mempersiapkan masa depan mereka.

Apabila anak-anak yang masih memerlukan perhatian penuh daripada ibu bapa terpaksa berkongsi perhatian dan kasih sayang dengan saudara baru mereka, maka ibu bapa mesti bersedia menerima perubahan tingkah laku anak-anak yang tentunya memerlukan kesabaran untuk menanganinya.

Pada kanak-kanak dengan jurang usia lebih dari dua tahun, tingkah laku negatif yang muncul dapat berupa kemunduran pada tahap pencapaian, misalnya, seorang anak yang berjaya dalam latihan tandas tiba-tiba membasahi dirinya lagi, meminta penenang , atau meminta diberi makan.

Bolehkah anda bayangkan, jika si kakak masih di bawah dua tahun dan masih tidak fasih berkomunikasi?

Pemakanan Optimum

Seribu hari pertama kehidupan anak - terdiri daripada 270 hari dalam rahim dan 730 hari dalam dua tahun pertama - adalah tempoh keemasan. Pemenuhan pemakanan semasa kehamilan hingga tahun-tahun awal kehidupan anak berperanan dalam membentuk fungsi otak dan menguatkan sistem imun.

Wanita hamil dengan kehamilan yang dekat berpotensi menghadapi kesukaran untuk memenuhi keperluan pemakanan janin yang mereka bawa, terutama jika mereka masih menyusu. Tubuh ibu sendiri pulih setelah melahirkan, jadi nutrien yang dimakan tidak boleh dibahagi lagi untuk janin.

Begitu juga untuk kanak-kanak yang masih dalam fasa MPASI. Semasa bayi masih dalam kandungan, pemberian makanan berkhasiat terasa lebih mudah kerana ibu memakannya.

Namun, ketika tempoh MPASI bermula, tidak semuanya berjalan lancar. Proses membuat makanan pejal memang sedikit lebih "rumit", seperti mengukus, menyaring, atau memotong menjadi kepingan kecil. Belum lagi jika anak mengalami kesukaran untuk makan, maka ibu haruslah bersikap kreatif dan ekstra sabar.

Jangan letih kerana kehamilan menyebabkan kakak anda makan selagi dia kenyang dengan makanan segera atau makanan ringan yang kekurangan nutrisi.

Kewangan Keluarga yang Stabil

Bilangan anak berkait rapat dengan keadaan kewangan keluarga. Kehamilan, kelahiran anak, kos kesihatan dan pendidikan anak-anak semuanya memerlukan banyak wang. Kehamilan dengan jarak dekat - dan mungkin tidak dirancang - menjadikan pasangan harus menabung dengan lebih cepat untuk kos kelahiran, juga harus menyusun semula keutamaan yang telah dibuat.

Contohnya, jika membeli rumah adalah sasaran tahun ini, maka kelahiran adik lelaki boleh melambatkan rancangannya. Dengan empat pertimbangan di atas, jarak ideal antara anak-anak sekurang-kurangnya dua tahun.

Dengan jarak yang betul, tubuh ibu dapat pulih dengan sempurna untuk kehamilan seterusnya, menjadikan proses keibubapaan lebih bebas dari tekanan. Sementara itu, ayah dapat mempunyai rancangan kewangan keluarga yang lebih baik boleh diramal, anak-anak dapat dipenuhi dengan pemakanan dan kasih sayang.

Oleh itu, rancangkan kehamilan anda dengan baik. Tetapkan selang kehamilan mengikut keadaan anda dan pasangan anda, termasuk faktor usia dan kewangan. Keadaan pemakanan ibu pada waktu pra-persepsi juga menentukan keadaan kesihatan bayi ketika membesar, anda tahu! Jadi, jangan mendapat "tajuk utama" ya.

Pilih kaedah kontraseptif yang sesuai untuk anda dan pasangan. Keluarga yang terancang tidak hanya menjaga hubungan antara ayah dan ibu dengan harmoni, tetapi juga dapat melahirkan anak-anak yang lebih bahagia.

Masih keliru dan memerlukan nasihat perubatan yang lebih tepat dan boleh dipercayai? Tanya doktor anda mengenai masalah kesihatan anda . Melalui aplikasi tersebut Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

* artikel ini diterbitkan di Skata pada 22 Mei 2018