Hati-hati, 16 Perkara Ini Boleh Menyebabkan Parestesi pada Kulit

, Jakarta - Nampaknya hampir semua orang mengalami kesemutan. Dalam perubatan, keadaan ini dikenali sebagai parestesi (kesemutan). Paresthesia adalah keadaan yang berlaku apabila anggota badan mengalami sensasi panas, seperti pin dan jarum, mati rasa, atau mati rasa.

Dalam kebanyakan kes parestesi, biasanya berlaku di tangan dan kaki. Keadaan ini boleh muncul secara tiba-tiba, dan biasanya tidak menyakitkan. Perlu diingat, paresthesia ini boleh berlaku buat sementara waktu atau kronik.

Baca juga: Sering Mengalami Kebas? Hati-hati dengan Gejala Paresthesia

Parestesi sementara biasanya hilang sendiri apabila tekanan pada saraf dikeluarkan. Namun, jika sensasi kesemutan tetap ada walaupun tekanannya hilang, mungkin ada penyakit atau gangguan lain di tubuh yang menyebabkannya.

Nah, sementara parestesi kronik sering menandakan gejala penyakit neurologi atau akibat trauma pada tisu saraf. Terdapat pelbagai keadaan yang boleh mencetuskan parestesi kronik. Contohnya, kekurangan vitamin, gangguan saraf kerana pergerakan berulang, atau penyakit lain.

Ingat, kita memerlukan ubat untuk menyembuhkan parestesi kronik. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, walaupun dengan rawatan parestesi kronik tidak sembuh sepenuhnya.

Gejala Paresthesia

Gejala yang boleh disebabkan oleh parestesi bukan hanya mengenai satu atau dua perkara. Kerana, orang dengan paresthesia mungkin mengalami beberapa gejala, seperti:

 • Kebas.

 • Lemah.

 • Geli.

 • Terbakar.

 • Sejuk.

 • kesemutan.

 • Tegar.

 • Sakit menusuk pada anggota badan terutamanya di kaki yang boleh menyebabkan kesukaran berjalan (ini biasanya berlaku pada kes parestesi kronik).

 • Anggota badan terasa lemah.

 • Sensasi kesemutan atau kesemutan di anggota badan.

Baca juga: Kesemutan yang kerap, tanda masalah kesihatan

Punca Paresthesia

Sehingga kini penyebab parestesi tidak dapat ditentukan dengan pasti. Walau bagaimanapun, biasanya parestesi sementara berlaku kerana tekanan pada saraf atau halangan peredaran darah. Walaupun parestesi kronik, boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Sebagai contoh:

 1. Radiculopathy (akar saraf yang dimampatkan atau teriritasi atau meradang) di kawasan lumbar boleh menyebabkan parestesi pada paha atau kaki.

 2. Hernia nucleus pulposus atau cakera herniated.

 3. Dijangkiti virus, seperti HIV.

 4. Tumor menekan saraf di tulang belakang.

 5. Tekanan pada saraf sciatic.

 6. Neuropati (kerosakan saraf kronik) pada kadar gula darah tinggi atau hiperglikemia

 7. Trauma.

 8. Kemalangan kerana gerakan berulang.

 9. Kekurangan atau kekurangan vitamin B1, B6, B12, E atau niasin.

 10. Penyakit autoimun (artritis reumatoid), saraf (sklerosis berganda), ginjal, dan hati

 11. Pukulan.

 12. Ketumbuhan di otak.

 13. Gangguan saraf tunjang.

 14. Hipotiroid.

 15. Terlalu banyak vitamin D.

 16. Rawatan tertentu, seperti kemoterapi.

Baca juga: Apa yang Menyebabkan Tangan & Kaki Kesemutan? Inilah jawapannya

Cara Mencegah Paresthesia

Malangnya, masalah yang satu ini tidak selalu dapat dicegah, cuma kekerapan kejadiannya dapat dikurangkan. Inilah beberapa cara yang boleh kita cuba untuk mencegah parestesi.

 • Elakkan pergerakan berulang yang boleh memberi tekanan pada saraf.

 • Sekiranya anda sering melakukan pergerakan berulang-ulang, cuba berehat seketika.

 • Bangun dan bergerak dengan kerap jika anda telah lama duduk.

Bagi seseorang yang menghidap diabetes atau penyakit kronik yang lain, pemantauan dan pengurusan penyakit dapat mengurangkan risiko terkena parestesi kronik.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!