Ini adalah masa senaman yang disarankan semasa berpuasa

, Jakarta - Berolahraga secara teratur adalah perkara penting yang harus dilakukan untuk menjaga kesihatan dan kecergasan badan, termasuk ketika berpuasa. Sayangnya, tidak ramai yang menyedari ini dan sebaliknya menggunakan puasa sebagai alasan untuk tidak bersenam.

Ketika berpuasa, badan memang akan merasa lemah kerana tidak mendapat pengambilan makanan dan minuman selama hampir 14 jam. Tetapi sebenarnya, ada beberapa penyesuaian yang dapat dilakukan agar tetap dapat bersenam pada bulan puasa.

Salah satu perkara yang mesti dipertimbangkan jika anda ingin bersenam pada bulan puasa adalah waktu. Penyesuaian waktu latihan bertujuan untuk mengelakkan tubuh dari masalah kesihatan yang mungkin terjadi, salah satunya adalah dehidrasi kerana kekurangan cairan. Jadi, bilakah waktu terbaik untuk bersenam pada bulan puasa?

Jawapannya adalah pada waktu malam selepas berbuka puasa atau pada waktu petang sebelum berbuka puasa. Kedua-dua waktu ini disyorkan kerana dapat membantu mengelakkan tubuh daripada kekurangan cecair. Cecair yang hilang akibat latihan pada waktu petang dapat diganti sebaik sahaja berbuka puasa.

Semasa bersenam pada waktu malam dapat mengelakkan tubuh menjadi tidak kering kerana dihidrasi semula dengan pengambilan minuman dan makanan ketika berbuka puasa. Satu perkara yang pasti adalah untuk mengelakkan melakukan aktiviti fizikal tahap tinggi pada pukul 12 tengah hari. Kerana, ini boleh mencetuskan dehidrasi, terutama jika ia dilakukan di tempat terbuka dan di bawah terik matahari.

Baca juga : Suka Sukan pada Malam? Perhatikan 5 petua ini

Sebenarnya, bersenam ketika berpuasa dapat memberikan banyak faedah untuk tubuh. Namun, tentu saja, selain daripada bersenam, masih ada beberapa perkara yang perlu disesuaikan mulai dari jenis latihan, intensitas, dan keadaan tubuh. Elakkan memaksa diri anda melakukan senaman berat yang benar-benar boleh menyebabkan penyakit menyerang.

Perkara-perkara lain yang perlu diberi perhatian

Salah satu masa terbaik untuk bersenam pada bulan puasa adalah pada waktu malam selepas berbuka puasa. Supaya senaman yang anda lakukan tetap selamat dan memberikan faedah yang sihat, perhatikan perkara-perkara berikut!

  • Beri masa selepas Iftar

Dianjurkan untuk berolahraga setelah berbuka puasa, tetapi itu tidak bermakna anda boleh melakukannya dengan segera. Setelah berbuka puasa, berikan masa untuk badan anda dan jangan segera bersenam. Selain tenaga badan belum pulih sepenuhnya, melakukan senaman sebaik sahaja berbuka puasa dapat menghalang proses pencernaan makanan di dalam badan.

Baca juga : Puasa Sihat dengan Bersenam Rutin

Di samping itu, elakkan bersenam hampir sebelum tidur. Kerana, ia sebenarnya boleh mengganggu kualiti tidur pada waktu malam dan mencetuskan banyak masalah lain. Elakkan melakukan aktiviti fizikal yang terlalu berat dua jam sebelum tidur.

  • Jenis Sukan

Walaupun dilakukan setelah berbuka puasa, anda masih harus memilih jenis aktiviti yang sesuai dengan keadaan badan anda. Kuncinya adalah untuk tidak memaksakan diri dan mengetahui had dan keperluan badan anda. Elakkan melakukan sukan yang terlalu berat, kerana senaman intensiti tinggi sebenarnya dapat meningkatkan risiko kecederaan. Beberapa jenis senaman malam yang disarankan adalah berjalan santai, berbasikal, atau berlari di treadmill.

Baca juga : Berapa Tempoh Ideal untuk Bersenam ketika Berpuasa?

  • Penuhi pengambilan cecair anda

Setelah bersenam, jangan lupa minum air secukupnya. Penting untuk memastikan tubuh terhidrat dengan betul dan cairan tubuh yang hilang setelah bersenam dapat diganti. Orang dewasa disyorkan untuk minum sekurang-kurangnya dua liter air setiap hari atau bersamaan dengan lapan gelas.

Menyesuaikan jenis senaman dengan keadaan kesihatan badan juga sangat penting. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk berbincang dan berbincang dengan doktor mengenai senaman semasa berpuasa. Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan berbual. Dapatkan petua menjaga kesihatan dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!