Inilah sebab mengapa wanita menyukai lelaki yang lebih muda

Jakarta - Dalam menjalin hubungan, kebanyakan wanita lebih suka berkencan dengan lelaki yang lebih tua. Namun, tidak sedikit juga yang memilih untuk berkencan dengan lelaki dengan usia yang lebih muda. Mengetepikan kesan negatif seperti bibi yang suka popcorn atau daun muda, ternyata ada beberapa sebab mengapa wanita lebih suka menjalin hubungan dengan lelaki yang lebih muda. Berikut adalah beberapa lelaki yang disukai oleh wanita:

1. Memahami Makna Kematangan

Wanita yang lebih tua tidak selalu dapat menjadi lebih matang terhadap pasangannya. Sebaliknya, lelaki dengan usia yang lebih muda juga tidak selalu sinonim dengan sifat manja. Sebenarnya, tidak sedikit wanita memilih lelaki yang lebih muda kerana mereka mampu bertindak lebih matang daripada diri mereka sendiri.

Di samping itu, memilih lelaki yang lebih muda untuk menjadi pasangan juga mendorong wanita untuk dapat bertindak lebih matang. Sebaliknya, lelaki akan menyukai kematangan wanita itu. Kewujudan hubungan timbal balik ini seharusnya menjadikan hubungan lebih tahan lama.

2. Didorong oleh Semangat Muda Rakan Anda

Ketika menjalin hubungan dengan lelaki yang lebih muda, wanita akan merasa awet muda. Usia muda sangat sinonim dengan minat yang tinggi, dan inilah yang dicari oleh wanita. Mereka akan lebih terdorong oleh semangat muda pasangan mereka dan akan lebih bersemangat dalam mencapai matlamat hidup. Tidak hanya terbatas pada dunia pekerjaan, jiwa muda ini juga akan mempengaruhi semangat wanita dalam menjalankan aktiviti harian.

Baca juga: Lelaki Mesti Memelihara 7 Jenis Wanita Ini

3. Lelaki muda cenderung lebih optimis

Pada usia yang agak muda, lelaki akan lebih optimis dalam melihat dan menjalani kehidupan. Berbeza dengan lelaki tua yang telah mengalami pelbagai masalah dalam hidup, lelaki muda akan menghadapi masa depan dengan pemikiran baru. Dia masih mempunyai banyak impian untuk dicapai. Ini menjadikan wanita itu juga berfikiran positif dalam menjalani kehidupan.

4. Mampu memberikan pengalaman seksual yang lebih memuaskan

Nah, inilah sebab utama mengapa wanita lebih suka lelaki yang lebih muda daripada mereka sendiri. Dengan lelaki yang lebih muda, wanita didakwa lebih yakin ketika ingin melakukan hubungan seks. Sebabnya, mereka lebih tahu bagaimana mendapatkan kepuasan ketika melakukan hubungan seks. Terutama dengan semangat muda lelaki, wanita akan membayangkan hubungan intim yang sangat menyenangkan.

5. Perbincangan Menjadi Lebih Menyeronokkan

Mempunyai hubungan bukan hanya untuk mendapatkan kepuasan. Pasangan juga mesti tahu bagaimana menyelesaikan masalah dan menangani perbezaan yang cenderung menjadi perdebatan. Sebilangan wanita yang berpacaran dengan lelaki muda mengakui bahawa mereka tidak malu meminta atau mendengar nasihat mereka. Sebaliknya, lelaki itu akan merasa bangga sekiranya wanita itu sering meminta nasihat.

Baca juga: Membina Kepercayaan untuk Keharmonian Hubungan

Itulah beberapa sebab mengapa lelaki yang disukai oleh wanita lebih muda dan dipilih sebagai rakan dalam membina hubungan. Umur bukanlah masalah yang serius, lebih-lebih lagi jika lelaki itu mampu menjalankan tanggungjawab besar walaupun dia masih muda.

Sekiranya anda memerlukan petua atau nasihat agar hubungan anda dengan pasangan anda kekal, anda boleh menggunakan aplikasinya dan tanya doktor secara langsung mengikut kepakarannya. Aplikasi ini juga memudahkan anda membeli ubat-ubatan dan melakukan pemeriksaan makmal secara rutin tanpa perlu meninggalkan rumah. Permohonan sudah tersedia dan anda boleh muat turun melalui Google Play Store dan App Store.