4 Jenis Penyakit Mata di Pug

Jakarta - Anjing pug mempunyai mata hitam yang besar dan cantik. Kerana kedudukannya yang menonjol, mata ini menjadikan baka ini lebih rentan terhadap masalah kesihatan tertentu, walaupun beberapa gangguan yang dilihat pada baka ini sering terjadi pada anjing atau anjing keturunan kecil pada umumnya. Sebabnya ialah kotoran dapat masuk ke dalam mata dengan mudah sehingga perhatian tambahan perlu diberikan untuk menjaga kebersihan kawasan ini.

Anjing Pug terdedah kepada penyakit mata

Lalu, apakah penyakit mata yang cenderung terjadi pada anjing kecil dan berkaki pendek ini? Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Mata Merah dan Berair

Salah satu penyebab utama kerengsaan mata adalah alahan. Keadaan ini boleh menjadi masalah kesihatan sepanjang tahun atau hanya muncul pada musim-musim tertentu. Oleh itu, jika anda mengesyaki mata Pug anda jengkel, anda boleh menganggap alahan sebagai penyebabnya.

2. Keradangan

Gejala penyakit mata ini termasuk berkelip atau menyipit berlebihan, kepekaan terhadap cahaya terang, pelepasan, warna iris kusam, mata merah, dan pembengkakan kelopak mata atas atau bawah.

Baca juga: Cara Yang Betul untuk Menjaga Kesihatan Mata Anjing

Sebilangan besar kes keradangan mata disebabkan oleh zarah debu dan kotoran yang memasuki mata. Membilas mata dengan ubat mata veterinar biasanya dapat membantu. Sekiranya tidak bertambah baik, anda boleh segera meminta pemeriksaan doktor haiwan anda.

Tidak perlu risau jika anda belum sempat pergi ke klinik veterinar, anda boleh meminta pengendalian masalah kesihatan haiwan kesayangan secara langsung kepada doktor haiwan melalui aplikasi . Sekiranya anda belum mempunyai aplikasinya, cepatlah muat turun , ya!

3. Keratoconjunctivitis Sicca

Keratoconjunctivitis sicca, juga dikenali sebagai mata kering, boleh menjadi keadaan yang sangat menyakitkan. Gangguan mata ini berlaku apabila terdapat lelasan pada lapisan mata yang jelas yang melindungi mata secara semula jadi. Pug sangat rentan terhadap ini, walaupun pemakanan dan dehidrasi yang buruk juga dapat memainkan peranan, dan biasanya menyerang anjing tua.

Gejala termasuk berkelip berlebihan, mata merah, pelepasan atau nanah kuning pekat, kelopak mata ketiga yang menonjol (membran) mengarang ), keradangan kelopak mata, dan gangguan penglihatan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, tisu parut akan terbentuk yang boleh menyebabkan kehilangan penglihatan sepenuhnya.

Baca juga: Inilah tanda-tanda anjing anda mengalami kehilangan penglihatan

4. Gangguan Bulu Mata - Distichiasis dan Ectopic Cilia

Kedua-dua masalah ini berlaku kerana pertumbuhan bulu mata yang tidak normal. Distichiasis adalah gangguan mata yang agak mudah terdedah pada Pugs, dicirikan oleh satu atau lebih bulu mata yang tumbuh ke arah yang salah dari kelopak mata. Sementara silia ektopik jarang dilihat di Pugs, dicirikan oleh satu atau lebih bulu mata yang tumbuh melalui bahagian dalam kelopak mata ke arah mata.

Kedua-dua keadaan ini boleh menyebabkan bulu mata menembusi bola mata sehingga sangat menyakitkan dan boleh menyebabkan ulser kornea. Tanda-tanda termasuk sakit mata, kedutan kelopak mata yang tidak normal, mata merah, dan perubahan pigmentasi iris.

Walaupun bulu mata yang bermasalah dapat dihilangkan, keadaan ini sering hanya sementara kerana bulu mata biasanya tumbuh kembali dalam 4 hingga 5 minggu. Akibatnya, doktor akan melakukan prosedur kecil untuk menghilangkan bulu mata dan folikel sehingga tidak tumbuh semula.

Baca juga: Apa yang menyebabkan anjing tidak menyalak?

Itulah beberapa penyakit mata yang terdedah kepada Pug. Sebelum berkembang menjadi keadaan yang lebih teruk, segera dapatkan rawatan. Kenali tanda-tanda dengan baik, yang bermaksud anda perlu memberi perhatian tambahan kepada anjing kesayangan anda.Rujukan:
Anjing Pug Haiwan Peliharaan. Diakses pada tahun 2021. Pug Doy Eyes.