6 Cara Memperkenalkan Puasa kepada Anak-anak

, Jakarta - Memperkenalkan puasa kepada anak-anak dari usia dini adalah langkah terbaik yang boleh diambil oleh ibu bapa untuk memberi pemahaman tentang pentingnya berpuasa. Sudah tentu, ketika ibu bapa mengajar tentang puasa, ia harus dilakukan secara beransur-ansur dan tanpa paksaan.

Kanak-kanak berumur 3-5 tahun tidak begitu memahami konsep puasa. Namun, dia sudah dapat memahami suasana ceria dan sibuk ketika bangun pagi pada waktu subuh dan ketika berbuka puasa. Semasa kanak-kanak memasuki sekolah rendah, ibu bapa perlahan-lahan dapat memperkenalkan konsep dan makna sebenar berpuasa kepada anak-anak. Maklumat lebih lanjut mengenai cara mengenalkan puasa kepada anak-anak boleh dibaca di sini!

Baca juga: 5 Petua Mengajar Anak-anak Berpuasa untuk Kali Pertama

Petua Memperkenalkan Puasa kepada Anak-anak

Memperkenalkan puasa kepada anak-anak haruslah perlahan dan beransur-ansur. Berikut adalah beberapa petua yang boleh dilakukan:

1. Puasa bukan hanya soal lapar

Perkara pertama yang perlu diperkenalkan oleh ibu bapa kepada anak-anak mereka ialah berpuasa bukan sekadar menahan lapar. Mungkin ibu bapa mengikuti program diet, maka anak-anak menyedari bagaimana ibu dan ayah menahan lapar. Sekiranya ibu bapa tidak memberikan pengertian mengenai makna di sebalik puasa, anak-anak mungkin keliru atau menganggap puasa itu sama dengan program diet.

Berikan pengertian yang sederhana tetapi jelas, bahawa berpuasa bermaksud lebih daripada sekadar menahan lapar. Terdapat amal dan ibadah ketika berpuasa yang menjadikan menahan lapar dan dahaga ketika berpuasa jauh lebih bermakna.

2. Buat Suasana Puasa yang Menyenangkan

Biasanya kanak-kanak tertarik untuk berpuasa kerana kebersamaan dan kegembiraan bangun pada waktu pagi dan ketika berbuka puasa. Sebagai permulaan, tidak mustahil untuk merangsang minat anak dengan cara ini. Puasa di bulan Ramadhan juga dapat menjadi momen untuk memperkuat kedekatan dan keakraban keluarga.

Supaya anak-anak lebih bersemangat, ibu bapa dapat menyediakan makanan kegemaran anak-anak pada waktu subuh dan iftar. Semasa menikmati menu suhoor dan iftar, lebih baik mengisinya dengan wacana, cerita mengenai para nabi atau siaran agama.

3. Perkenalkan secara berperingkat

Memperkenalkan puasa kepada anak-anak harus dilakukan secara beransur-ansur. Sebagai contoh, kanak-kanak itu selesai berpuasa sehingga pukul 10 pagi sahaja, atau pukul 12 dan kemudian jam digerakkan kembali ke jam 3 petang dan seterusnya sehingga anak itu benar-benar menjalani puasa penuh.

Ibu juga mesti memahami keadaan fizikal anak. Mungkin pada waktu-waktu tertentu si anak tidak dapat menyelesaikan jangka waktu puasa yang singkat. Jangan dipaksa, kerana anak berada di tahap pertumbuhan yang memerlukan banyak khasiat. Perkara yang paling penting ialah kanak-kanak belajar mengenali intipati puasa dan melakukannya dengan langkah demi langkah.

Baca juga: Bilakah masa terbaik untuk kanak-kanak memulakan puasa

4. Beri Penghargaan

Malah orang dewasa suka dipuji kerana melakukan sesuatu dengan usaha yang tinggi, terutamanya kanak-kanak. Untuk meningkatkan semangat mereka dalam menjalankan ibadah puasa, ibu bapa perlu memberikan penghargaan. Ini boleh menjadi pujian atau hadiah kecil yang mendorongnya untuk menjaga semangat berpuasa.

5. Tidak Boleh Menipu

Namanya juga anak-anak, ada masanya anak-anak sangat obses dengan puasa, jadi kadang-kadang mempunyai pemikiran selagi mereka tidak tertangkap tidak apa-apa. Nah, inilah peranan penting bagi ibu bapa untuk memastikan anak-anak mereka berpuasa dengan jujur ​​tanpa curang.

Sekiranya anak merasakan bahawa ibu bapa tidak tahu, tetapi yang di atas pasti tahu, bukan? Konsep puasa yang sebenarnya perlu dititikberatkan agar anak-anak tidak kehilangan hakikat puasa.

6. Menetapkan Contoh

Ibu bapa harus memberi contoh kepada anak-anak mereka tentang cara menjalani puasa yang betul. Jangan biarkan ibu bapa memperkenalkan puasa kepada anak-anak tanpa memberikan contoh yang baik seperti apa rupanya. Puasa pastinya tidak terlepas dari pengambilan makanan dan cadangan makanan yang sihat yang dapat meningkatkan sistem imun semasa berpuasa.

Baca juga: Petua Puasa Sihat untuk Remaja

Ini adalah petua untuk memperkenalkan puasa kepada anak-anak. Sekiranya anak anda mempunyai masalah kesihatan, ibu dan ayah boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan melalui aplikasi . Tanpa bersusah payah, ayah dan ibu hanya perlu datang pada waktu yang telah ditentukan. Tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang aplikasinya ada di App Store atau Google Play!

Rujukan:

Bintang. Diakses pada tahun 2021. Puasa Sihat untuk Kanak-kanak.

Ibu Jeddah. Diakses pada tahun 2021. Cara Mengajar Anak-anak Berpuasa di Bulan Ramadhan.