Bilakah Keadaan Gusi Bengkak Perlu Diperiksa oleh Doktor?

"Gusi adalah salah satu bahagian mulut dan gigi yang mesti dijaga dengan sihat. Apabila anda mengalami masalah pada gusi anda, seperti bengkak, ia mungkin disebabkan oleh masalah yang lebih besar. Anda juga perlu mengetahui keadaan gusi bengkak yang perlu diperiksa oleh doktor. "

, Jakarta - Kesihatan mulut dan gigi perlu dijaga secara berkala dengan menggosok gigi dan menggunakan ubat kumur. Kadang kala, walaupun anda telah melakukan semua perkara ini, ada masalah yang boleh berlaku. Salah satu masalah yang biasanya berlaku adalah gusi bengkak. Secara amnya, gangguan ini akan hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang perlu diperiksa oleh doktor. Ada apa-apa? Dapatkan jawapannya di sini!

Keadaan Gusi Bengkak Yang Perlu Dibawa kepada Doktor

Gusi bengkak cenderung menjadi tanda jika anda mengalami masalah di kawasan mulut dan gigi, seperti penyakit gusi atau jangkitan. Keadaan ini boleh menyebabkan rasa tidak selesa ketika berlaku. Penyebab yang paling biasa yang menyebabkan seseorang mengalami bengkak gusi adalah zarah makanan yang tersekat di gigi. Sebenarnya, sebilangan orang cuba mencapainya dengan tangan mereka sendiri untuk menyingkirkannya.

Baca juga: 4 Pengendalian Pertama Ketika Gusi Bengkak

Selain itu, gusi bengkak juga boleh disebabkan oleh radang gusi. Sekiranya dibiarkan, anda juga boleh mengalami kegatalan pada gusi. Semasa mengalami masalah ini, anda mungkin merasakan kesakitan atau kepekaan ringan. Rawatan segera sangat penting untuk dilakukan agar pembengkakan gusi dan perasaan tidak selesa tidak berlarutan.

Walau bagaimanapun, anda mesti mengetahui masa yang tepat untuk gusi bengkak diperiksa oleh doktor. Inilah saat-saat yang perlu anda perhatikan:

Walaupun rawatan di rumah dapat membantu melegakan gusi yang bengkak buat sementara waktu, itu bukan perkara yang paling sesuai untuk dilakukan. Kadang kala, anda memerlukan diagnosis dan rawatan yang tepat dari profesional perubatan. Beberapa keadaan yang menyebabkan pembengkakan gigi boleh menyebabkan komplikasi serius, anda tahu.

Sekiranya anda merasakan gusi anda sakit, bengkak, atau bahkan berdarah ketika menggosok gigi, ada baiknya berjumpa doktor. Doktor gigi harus melakukan pemeriksaan gigi secara menyeluruh untuk menilai masalah kesihatan yang berlaku pada gusi. Doktor boleh menggunakan probe periodontal atau bahkan sinar-X untuk mengesahkannya sepenuhnya.

Baca juga: Cara yang betul untuk merawat gusi bengkak

Anda juga perlu memeriksa gusi yang bengkak jika sudah terjadi lebih dari 1-2 hari kerana ini mungkin merupakan tanda gingivitis, periodontitis, atau abses gigi. Sekiranya bengkak berlaku bersamaan dengan demam, ada baiknya berjumpa doktor gigi dengan segera. Jangan sekali-kali mengabaikan pembengkakan gigi terutamanya jika sudah terlalu lama berlaku.

Lalu, bagaimana melakukan pemeriksaan gigi yang perlu dilakukan sekiranya anda sering mengalami gusi bengkak?

Sangat penting untuk melakukan pemeriksaan gigi secara berkala, terutamanya jika anda mempunyai masalah dengan gigi dan gusi anda sehingga mereka dapat dikesan dan dirawat lebih awal. Sekiranya anda tidak pernah mengalami penyakit gusi dan kesihatan mulut anda dalam keadaan baik, anda hanya perlu mengunjungi doktor gigi setiap 1 hingga 2 tahun untuk pemeriksaan.

Kunjungan ke doktor gigi semestinya lebih kerap sekiranya anda mempunyai masalah dengan penyakit gusi sebelum ini. Terutama jika anda mempunyai risiko peningkatan masalah gusi, seperti merokok atau menghidap diabetes. Doktor anda boleh memberitahu anda masa yang tepat untuk temujanji anda yang seterusnya.

Baca juga: 5 Rawatan Pertama untuk gusi bengkak dengan nanah

Anda boleh membuat janji temu dengan doktor gigi di hospital atau klinik yang pernah anda bekerjasama . Cukup dengan muat turun permohonan , pesanan untuk cek ini dapat dibuat hanya dengan menggunakan telefon pintar. Oleh itu, segera muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa yang perlu dilakukan mengenai gusi yang bengkak.
NHS. Diakses pada tahun 2021. Penyakit gusi.