4 Masalah Kesihatan Yang Sering Dialami oleh Ibu Menyusu

, Jakarta - Ibu yang baru melahirkan akan memerlukan banyak sokongan daripada mereka yang terdekat dengan mereka dalam hal penyusuan. Dua minggu pertama setelah melahirkan, ibu yang menyusui juga memerlukan perhatian lebih. Ini perlu dilakukan, kerana banyak masalah boleh berlaku berkaitan dengan penyusuan. Keadaan ini perlu dicegah dan diubati, supaya penyusuan susu ibu secara eksklusif tidak terganggu. Berikut adalah beberapa masalah yang sering berlaku pada ibu menyusu:

Baca juga: 6 Perkara Yang Harus Dielakkan Ibu Menyusu

1. Puting Melepuh

Semua ibu baru mesti mengalami kesakitan dan kesakitan pada puting kerana lepuh. Penyusuan susu ibu tidak semudah yang disangka. Lepuh puting akan terasa sakit di hujung puting, hingga ke pangkal. Puting yang sakit ini boleh berlaku kerana kedudukan ibu dan bayi semasa menyusukan bayi, serta pelekatan mulut bayi pada puting ibu yang tidak betul.

Lekapannya betul apabila mulut bayi mencengkam sebahagian besar areola, yang merupakan bahagian payudara yang gelap, bukan hanya pada puting. Anda tidak perlu risau, kerana puting yang sakit dapat sembuh dengan sendirinya apabila kedudukan dan ikatannya betul. Sekiranya keadaan ibu anda tidak bertambah baik, anda boleh meminta doktor pakar secara langsung mengenai permohonannya untuk mengetahui kedudukan apa yang baik untuk ibu dan bayi.

2. Mastitis

Mastitis akan dicirikan oleh kemerahan dan pembengkakan kerana radang pada payudara. Payudara akan terasa keras dan sangat menyakitkan apabila disentuh. Pembengkakan pada mastitis umumnya hanya terjadi pada satu bahagian payudara, walaupun boleh terjadi pada kedua payudara sekaligus. Keadaan ini biasanya berlaku selepas 2-3 minggu kelahiran.

Mastitis itu sendiri berlaku apabila kedudukan dan perlekatan ketika menyusui tidak betul, sehingga proses pengosongan payudara tidak dapat dilakukan dengan berkesan. Pada mulanya, mastitis berlaku kerana susu sudah terlalu lama di payudara, menyebabkan mastitis tersumbat atau tidak berjangkit. Selain itu, mastitis juga dapat terjadi apabila terdapat tekanan yang berlebihan pada payudara, atau rehat penyusuan terlalu lama.

Baca juga: Mitos dan Fakta mengenai Ibu Menyusu Yang Perlu Tahu

3. Abses

Abses pada payudara boleh dicirikan oleh kesakitan yang luar biasa di payudara, perubahan warna pada kawasan yang bengkak, dan keluarnya nanah dari puting susu. Gejala ini akan dialami apabila mastitis berkembang menjadi abses. Dalam kes seperti ini, doktor biasanya akan melakukan prosedur pembedahan kecil untuk membuang nanah. Dalam beberapa hari selepas prosedur pembedahan, rasa sakit biasanya reda dan doktor akan memberi izin kepada ibu untuk menyusukan si kecil.

4. Bekalan Susu Payudara yang berlebihan

Dalam kes ini, ibu mesti memastikan kedudukan dan ikatan ketika si kecil menyusu. Lebih baik ibu menyusu pada satu payudara sehingga terasa kosong, kemudian pindahkan ke sebelah payudara yang lain. Ini penting dilakukan untuk memaksimumkan hindmilk si kecil minum. Kerana jika si kecil anda makan terlalu banyak foremilk yang kaya dengan laktosa, si kecil anda akan mengalami kolik, perut kembung, dan pergerakan usus yang tidak lancar.

Baca juga: Ibu Menyusu Mengalami Sembelit, Inilah 6 Perkara Yang Menyebabkannya

Masalah ini biasanya dialami oleh ibu yang menyusu. Sekiranya anda mengalami keadaan dan gejala ini, anda boleh membincangkannya secara langsung dengan doktor pakar untuk mengetahui prosedur apa yang harus anda lalui. Ibu, teruskan semangat untuk terus memberikan khasiat terbaik untuk bayi, ya!