Wanita Perlu Tahu 2 Gangguan Ovari

Jakarta - Gangguan sistem pembiakan wanita bukan hanya mengenai kulat, bakteria, virus, jangkitan faraj, dan gangguan haid. Sebabnya, ada juga gangguan lain yang boleh terjadi, seperti gangguan ovari yang tidak kurang mengganggu. Mari lihat gangguan ovari yang boleh berlaku pada setiap wanita.

1. Kista ovari

Ovari atau ovari pada wanita terletak di sebelah kanan dan kiri rahim. Organ yang berukuran walnut adalah sebahagian daripada sistem pembiakan wanita. Telur yang dihasilkan setiap bulan, dari akil baligh hingga menopaus, dihasilkan oleh organ yang satu ini. Oleh itu, bolehkah anda bayangkan betapa pentingnya fungsi ovari untuk sistem pembiakan wanita?

Malangnya, fungsi ovari kadang-kadang juga terganggu. Contohnya, sista yang boleh berlaku pada setiap wanita. Gangguan sista terbahagi kepada dua jenis, iaitu kista fungsional dan patologi. Kista berfungsi ini muncul sebagai sebahagian daripada kitaran haid. Nasib baik, jenis sista ini agak biasa dan tidak berbahaya dan boleh hilang dengan sendirinya.

Baca juga: Kenali Gejala Kista Ovari

Nah, itu adalah sista patologi yang menyebabkan kegelisahan bagi penghidapnya. Sebabnya, jenis sista ini mengandungi sel yang tidak normal. Walaupun hanya ada beberapa kes, sel-sel abnormal ini boleh menjadi barah.

Tonton Simptomnya

Pakar mengatakan, tidak sedikit wanita yang pernah mengalami sista ovari. Kista ini biasanya tidak menyebabkan simptom dan hilang sendiri dalam beberapa bulan. Walau bagaimanapun, kista yang besar atau pecah boleh menyebabkan gejala serius yang memerlukan pembedahan untuk mengatasinya. Lalu, apakah gejala gangguan ovari ini?

Menurut para pakar, gejala sista ovari yang perlu diperhatikan adalah kitaran haid yang tidak teratur, sakit tulang pelvis, pendarahan lebih banyak daripada biasa semasa haid, kesukaran untuk hamil, kesukaran membuang air besar atau kencing, dan sakit semasa persetubuhan.

Perlu Diangkat atau Tidak?

Walaupun biasanya hilang sendiri dalam beberapa bulan, kadang-kadang diperlukan pembedahan untuk membuang kista. Pasukan doktor biasanya akan mengesahkan dengan melakukan pemeriksaan ultrasound. Inilah faktor-faktor yang menentukan sama ada perlu dilakukan penyingkiran sista.

Baca juga: 5 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Mioma dan Cyst

- Saiz dan kandungan sista. Sekiranya sista itu besar dan mengandungi sel yang tidak normal, pasukan doktor akan mengesyorkan pembuangan pembedahan.

-Kehadiran atau ketiadaan gejala. Pakar mengatakan, kira-kira empat peratus sista akan menyebabkan simptom. Apabila terdapat gejala, pembedahan untuk membuang kista akan disarankan.

- Kista semasa menopaus. Sekiranya sista tidak hilang dalam masa terdekat, orang yang menghidap sista yang mengalami menopaus disyorkan untuk menjalani pembedahan. Sebabnya, wanita yang menghidap kista pada masa menopaus, berisiko lebih tinggi terkena barah ovari yang berkembang dari kista.

2. Kanser ovari

Berdasarkan data yang dikumpulkan oleh pakar, terdapat sekurang-kurangnya 250,000 kes barah ovari di seluruh dunia setiap tahun. Apa yang mesti diketahui, angka kematian juga cukup tinggi, iaitu 140,000 kematian setiap tahun. Wanita harus lebih waspada, kerana barah ini dapat muncul di semua peringkat usia. Namun, para pakar mengatakan barah ovari biasanya berlaku pada wanita yang telah memasuki menopaus, atau berumur lebih dari 50 tahun.

Gangguan ovari dalam bentuk barah ovari terbahagi kepada tiga jenis. Pengumpulan berdasarkan lokasi awal perkembangan barah. Pertama terdapat tumor epitelium yang sel barahnya akan muncul di tisu yang menutupi ovari. Pakar mengatakan, ini adalah jenis barah ovari yang paling biasa.

Baca juga: Datang Secara Diam-diam 4 Jenis Kanser ini sukar dikesan

Kedua, terdapat tumor stroma di mana sel barah dapat muncul di lapisan di mana sel penghasil hormon berada. Berdasarkan data dari pakar, kira-kira 7 daripada 100 barah ovari termasuk dalam jenis ini.

Akhirnya, tumor sel kuman. Dalam kes ini barah akan berkembang di sel penghasil telur. Pakar mengatakan, kanser ovari jenis ini lebih cenderung dialami oleh wanita muda.

Perhatikan Simptom

Seperti sista, barah ovari juga jarang menyebabkan gejala pada peringkat awal. Sekiranya menyebabkan simptom, sekurang-kurangnya ia menyerupai sembelit atau gejala usus yang mudah marah. Kanser ovari pada amnya hanya dapat dikesan ketika barah itu merebak di dalam badan. Nah, inilah simptom biasa yang dialami oleh penghidap barah ovari.

  • Mual.
  • Bengkak di perut
  • Sakit perut.
  • Perut selalu terasa kembung.
  • Perubahan tabiat usus, seperti sembelit.
  • Sakit semasa hubungan seksual.
  • Peningkatan kekerapan membuang air kecil.
  • Pengurangan berat.

Baca juga: Makanan Yang Boleh Meningkatkan Risiko Anda Menghidap Kanser

Adakah masalah kesihatan berkaitan dengan sistem pembiakan? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!