Minum Lebih Banyak Air Boleh Mencegah Jangkitan Saluran Kencing

, Jakarta - Seperti yang kita semua ketahui, sebahagian besar tubuh manusia terdiri dari air. Oleh itu, minum air secara teratur sangat digalakkan dalam dunia perubatan. Terdapat banyak faedah air untuk tubuh seperti menahan selera makan, melembapkan kulit, dan juga mencegah penyakit. Menurut kajian yang dilakukan Sekolah Perubatan Universiti Miami Minum lebih banyak air boleh mengelakkan seseorang daripada mendapat jangkitan saluran kencing. Ingin tahu? Inilah penjelasannya!

Apa itu jangkitan saluran kencing?

Jangkitan saluran kencing adalah jangkitan yang lebih kerap berlaku pada wanita. Penyakit ini boleh menjangkiti mana-mana bahagian sistem kencing, seperti buah pinggang, ureter, pundi kencing dan uretra. Walau bagaimanapun, kebanyakan jangkitan biasanya menyerang saluran kencing bawah, iaitu pundi kencing dan uretra. Apa yang membuat wanita lebih mudah terkena jangkitan saluran kencing adalah bahawa wanita mempunyai uretra yang lebih pendek daripada lelaki.

Selain itu, uretra betina lebih dekat dengan dubur sehingga bakteria di dalam vagina dan / atau dubur dapat memasuki pundi kencing wanita dengan lebih mudah. Aktiviti seksual boleh mencetuskan pemindahan bakteria dari vagina ke uretra, yang boleh menyebabkan jangkitan saluran kencing. Oleh itu, menjaga kebersihan diri adalah kunci untuk mengelakkan jangkitan ini.

Jadi, apa kaitannya dengan air minuman?

Satu kajian menunjukkan bahawa mengambil lebih banyak air dapat mencegah seseorang mendapat jangkitan saluran kencing. Ini telah terbukti dalam kajian yang telah mengujinya pada 140 wanita. Separuh daripada peserta diminta untuk minum lebih banyak air hingga 2.5 liter sehari, sementara yang lain terus minum dalam bahagian biasa. Setelah diperhatikan selama setahun, penyelidikan akhirnya menemui hasilnya. Wanita yang kurang minum air mempunyai risiko peningkatan tiga kali ganda jangkitan saluran kencing, sementara wanita yang minum banyak air hanya mengalami kenaikan rata-rata 1.6 kali.

Selain itu, dengan mengambil lebih banyak air, kita akan lebih kerap ke tandas untuk membuang air kecil. Akibatnya ini membantu mengeluarkan lebih banyak bakteria yang memasuki pundi kencing. Selain itu, kemungkinan bakteria menempel pada sel-sel dinding saluran kencing berkurang.Akibatnya, jangkitan saluran kencing dapat dicegah dengan cara yang sihat. Walau bagaimanapun, kaedah ini hanya mencegah dan tidak merawat jangkitan saluran kencing.

Rawatan Jangkitan Saluran Kencing

Kerana penyebabnya adalah bakteria, maka perlu dirawat dengan antibiotik. Di samping itu, pastikan anda mengelakkan diri daripada mengubati aduan ini dengan antibiotik tanpa preskripsi doktor kerana boleh menyebabkan ketahanan bakteria terhadap antibiotik. Minum air boleh membantu proses penyembuhan tetapi tidak akan membunuh bakteria yang menyebabkan jangkitan saluran kencing.

Anda harus segera berjumpa dengan pakar perubatan dalaman dan doktor akan mencatat sejarah gejala yang dialami dan melakukan pemeriksaan fizikal.

Pemeriksaan sokongan seperti ujian darah, ujian air kencing, ultrasound boleh disyorkan oleh doktor. Terapi yang betul akan diberikan oleh doktor. Ini adalah perkara yang disyorkan bagi mereka yang menderita penyakit ini, termasuk:

  • Elakkan kebiasaan menahan kencing.

  • Minum air secukupnya sekurang-kurangnya 10 gelas setiap hari.

  • Elakkan melakukan hubungan seks di luar perkahwinan.

  • Makan makanan berkhasiat dengan kerap.

  • Atasi tekanan dengan cara yang bijak.

  • Lakukan senaman secara berkala seperti berjalan kaki.

Sebaiknya segera berbincang dengan doktor di Untuk mengetahui simptom yang berlaku ketika anda mengalami jangkitan saluran kencing. Doktor di akan memberikan nasihat terbaik, malah doktor akan memberi anda preskripsi yang boleh anda beli di Apotek Antar melalui aplikasi tersebut . Urusan kesihatan anda akan lebih mudah sekiranya anda memuat turun melalui Google Play atau App Store. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga:

  • Punca Jangkitan Saluran Kencing yang Perlu Anda Ketahui dan Waspadalah
  • Jangkitan, Gejala dan Punca Saluran Kencing
  • Tidur Sejurus Selepas Persetubuhan Bolehkah Menyebabkan Jangkitan Saluran Kencing?