5 Faedah Menyatakan Kemarahan

Jakarta - Pernahkah anda mendengar nasihat "jangan marah, anda akan cepat tua,"? Biasanya ayat itu diucapkan oleh seseorang untuk mencegah atau memberi komen kepada orang di sekitar yang marah. Namun, adakah benar bahawa mengekspresikan emosi dengan cara yang marah dapat menjadikan tubuh bertambah tua lebih cepat?

Memang benar bahawa kemarahan boleh mencetuskan banyak "otot" otot muka, seperti dahi mengerutkan kening dan lain-lain. Pergerakan otot ini kemudian dapat menjadikan wajah orang yang suka marah-marah kelihatan lebih tua. Selain itu, kemarahan juga boleh menyebabkan tubuh menghasilkan hormon stres, iaitu kortisol. Jadi, adakah ini bermaksud setiap perasaan marah dan kecewa mesti ditekan?

Berita baiknya ialah melepaskan emosi dengan cara marah tidak selalu memberi kesan negatif. Sebenarnya, meluahkan dan menyatakan kemarahan boleh memberi kebaikan kepada tubuh. Inilah sebabnya!

Perasaan marah dan kecewa pada dasarnya adalah perkara semula jadi yang dirasakan oleh sesiapa sahaja. Walaupun tidak terdengar baik, kemarahan dan kekecewaan adalah sebahagian daripada proses yang harus dialami oleh badan juga. Emosi negatif yang dilepaskan sebenarnya dapat membuat anda lebih "peka" terhadap situasi tertentu dan dapat meningkatkan kemampuan kognitif otak. Ayuh, ketahui apa faedahnya meluahkan kemarahan!

  1. Fikirkan Lebih Pantas

Menyatakan kemarahan sebenarnya dapat menajamkan otak dengan lebih tajam dalam berfikir. Dan dalam jangka masa panjang, ia dapat menjadikan seseorang lebih baik dalam menangani masalah dan membuat keputusan.

Setelah melampiaskan kemarahan anda, anda mungkin merasa tidak enak. Tetapi jangan risau, inilah yang diperlukan oleh otak. Setelah menenangkan dan melepaskan semua emosi negatif, otak akan mulai mengulangi apa yang terjadi dan mencernanya sebagai asas untuk membuat keputusan ketika menghadapi situasi yang sama.

  1. Mengeratkan Hubungan

Bagaimana menjadi marah malah menjadikan hubungan lebih kuat? Bukankah itu membuat anda dan rakan anda berjauhan?

Jangan salah sangka, jika anda benar-benar marah tentang sesuatu yang betul, orang di sekeliling anda akan faham dan mungkin akan bersetuju. Selain itu, dengan marah anda telah menunjukkan diri anda yang sebenarnya, itu adalah proses terpenting dalam hubungan, termasuk persahabatan. Tetapi jangan keterlaluan jika anda tidak mahu dijauhi oleh rakan, bahkan pasangan kepada keluarga.

  1. Kenal diri anda

Selain baik untuk bersosial, mengekspresikan emosi juga dapat membantu anda mengenali diri sendiri, anda tahu. Kerana ketika marah, biasanya seseorang akan mengeluarkan perkara-perkara yang sebelumnya enggan disampaikan.

Itu sebenarnya boleh menjadi refleksi dan membuat anda mengetahui dengan lebih baik perkara yang anda suka dan tidak suka. Tetapi sekali lagi, anda masih memerlukan batasan dan jangan cuai dalam menyatakan kemarahan anda.

  1. Lebih gembira

Sebagai tambahan kepada faedah di atas, melepaskan kemarahan juga dapat membuat seseorang lebih bahagia. Ini sekali lagi berlaku kerana peranan hormon tertentu. Salah satunya adalah hormon "gembira" yang muncul setelah seseorang merasa tenang setelah marah.

Di samping itu, memendam kemarahan hanya akan menjadi "bom waktu" yang boleh meletup setiap saat. Membiasakan mengatakan perkara yang tidak anda sukai dengan cara yang marah sebenarnya boleh menjadikan hubungan sosial lebih bahagia dan tenang.

  1. Bebas Penyakit

Menahan rasa marah boleh menyebabkan sakit kepala. Bahkan dalam beberapa kes, keadaan menahan emosi sebenarnya boleh menjadikan penyakit lain seperti masalah pencernaan, menjadi insomnia. Semua perkara ini tentunya dapat dielakkan dengan menyatakan apa yang mesti disampaikan.

Namun, sekali lagi, walaupun mempunyai faedah, melampiaskan emosi dengan cara yang marah tetap harus dibatasi. Selain menjadikan anda tua lebih cepat, sering marah juga boleh mencetuskan kesan lain pada tubuh dan hubungan sosial.

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor? Muat turun permohonan untuk berbincang dengan doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang . Lebih mudah dan dapatkan tidak lama lagi di App Store dan Google Play.