5 Tahun Pertama Perkahwinan Adakah Yang Paling Sukar, Betul?

, Jakarta - Memutuskan untuk menikah dan tinggal bersama seseorang untuk masa yang lama adalah keputusan besar dalam hidup. Walaupun kehidupan awal perkahwinan sangat menyenangkan dan penuh dengan cinta, tetapi itu tidak bermaksud tidak ada masalah yang mungkin terjadi di kemudian hari.

Sebenarnya, masalah dalam perkahwinan dan hubungan adalah perkara biasa dan hampir pasti akan berlaku. Tetapi tahukah anda, 5 tahun pertama perkahwinan disebut sebagai tempoh "kritikal" dan paling sukar dilalui. Benarkah?

Anggapan ini mungkin benar, tetapi tidak dapat digeneralisasikan kepada semua pasangan. Sebenarnya, kesukaran yang berlaku dalam 5 tahun pertama perkahwinan tidak selalu memberi kesan yang sama. Masalah menjadi lebih mudah berlaku kerana tahun-tahun pertama perkahwinan adalah masa untuk pasangan menyesuaikan diri. Bukan hanya di antara mereka, pasangan juga mempunyai kewajiban untuk mengenali ahli keluarga lain dan pelbagai keadaan yang mesti dihadapi kelak.

Bukan hanya mengenai keluarga, biasanya pada tahun-tahun pertama perkahwinan, masih banyak rancangan bersama yang harus dicapai. Tidak jarang, ada perkara kecil dan cita-cita mereka sendiri yang boleh mencetuskan pergaduhan. Contohnya, keputusan untuk membeli rumah, gaya hidup, untuk bercakap tentang anak-anak dan bagaimana membesarkannya di masa depan.

Jadi, apa masalah sebenar yang menyukarkan perkahwinan 5 tahun pertama?

1. Tergesa-gesa Diputuskan

Kepercayaan bahawa perkahwinan dapat mengatasi segala-galanya sering membuat pasangan tergesa-gesa untuk memutuskan untuk berkahwin. Tetapi ternyata, hidup tidak selamanya indah seperti yang dibayangkan. Dengan tergesa-gesa untuk berkahwin, ternyata sesuatu yang boleh menyebabkan timbulnya pelbagai masalah yang tidak penting dalam rumah tangga.

2. Masalah Komunikasi

Lima tahun pertama perkahwinan adalah masa untuk mula menyesuaikan diri dengan kehidupan berkahwin. Nah, selalunya dalam proses ini masalah komunikasi timbul pada pasangan muda. Sebenarnya, masalah komunikasi boleh menyebabkan hubungan perkahwinan yang lebih buruk dan kurangnya persefahaman antara anda dan pasangan.

3. Pelan yang berbeza

Lama kelamaan, anda dan pasangan akan mula memikirkan dan merancang kehidupan anda. Malangnya, di tengah-tengah perancangan ini masalah sering timbul seperti perbezaan perspektif dan rancangan. Sekiranya tidak ditangani dengan betul maka ini benar-benar boleh menjadi ancaman kepada hubungan. Oleh itu, jika anda mendapati perbezaan rancangan, pastikan untuk selalu menyelesaikannya pada awalnya dan temui perjanjian dengan pasangan anda.

4. Hutang Tersembunyi

Tidak mustahil, sebelum berkahwin, pasangan itu tidak terbuka sepenuhnya. Salah satunya adalah mengenai masa lalu, kepada masalah kewangan yang dihadapi, misalnya ada hutang tersembunyi. Kerana secara umum, wang adalah masalah yang sering menjadi penyebab pertengkaran dalam hubungan perkahwinan. Lebih baik mengenali pasangan anda sebelum memutuskan untuk menikah dengannya.

5. Tidak jujur

Selain komunikasi, kunci untuk perkahwinan yang berjaya adalah bersikap jujur ​​antara satu sama lain. Elakkan menyembunyikan perasaan sebenar anda terhadap pasangan anda. Maksudnya, cubalah untuk selalu jujur ​​dan bincangkan semua masalah yang mengganggu pasangan anda. Ia juga dapat memupuk perasaan saling percaya dan saling memahami antara rakan kongsi.

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor segera? Gunakan aplikasinya hanya! Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan petua untuk menjaga kesihatan dan cadangan untuk membeli ubat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun akan datang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Menikah adalah baik untuk kesihatan jantung, bagaimana?
  • Ini adalah usia yang tepat untuk berkahwin dan penjelasannya
  • Inilah akibatnya jika suami dan isteri terlalu berprestij