Seberapa Pentingnya Makanan Tambahan ketika Menjalani Program Kehamilan?

Jakarta - Penting untuk mengambil suplemen kesihatan semasa hamil untuk menampung keperluan pemakanan dan kesihatan ibu hamil pada masa akan datang. Mengambil suplemen kesihatan semasa kehamilan juga bermanfaat bagi ibu untuk menyiapkan badan dan rahim sebagai tempat anak tumbuh selama 9 bulan. Sejumlah nutrien dan nutrien yang diperlukan secara semula jadi dapat diperoleh dari makanan harian. Nah, suplemen itu sendiri berfungsi untuk melengkapkannya. Ini adalah ulasan penuh mengenai perkara ini.

Baca juga: Tekanan Tinggi Semasa Kehamilan, Bilakah Anda Perlu Berjumpa Doktor?

Makanan Tambahan semasa Program Kehamilan, Adakah Penting?

Bagi anda yang merancang kehamilan, pengambilan protein, karbohidrat, mineral, dan lemak yang mencukupi sangat digalakkan. Sekiranya sejumlah pengambilan ini dipenuhi, janin di dalam rahim dapat tumbuh dengan optimum. Di samping itu, terdapat dua jenis vitamin yang diperlukan untuk menyokong kejayaan program kehamilan, iaitu B9 dan asid folik. Kedua-duanya berfungsi untuk mencegah kecacatan pada tulang belakang janin, dan mengurangkan risiko preeklamsia.

Untuk keperluannya sendiri, seorang wanita yang menjalani program kehamilan memerlukan 400 mikrogram (mcg) asid folik setiap hari. Asid folik terdapat dalam jeruk, strawberi, bit, bayam, brokoli, kembang kol, bijirin, kacang, dan pasta. Sebagai tambahan kepada asid folik, berikut adalah sejumlah makanan tambahan kesihatan semasa kehamilan yang perlu dipenuhi:

1. Vitamin A dan Beta Karotena

Vitamin A dan beta karoten berperanan dalam perkembangan gigi dan tulang pada kanak-kanak. Sekiranya anda menjalani program kehamilan, disarankan untuk memenuhi pengambilan vitamin A sebanyak 770 mikrogram sehari.

2. Vitamin C

Vitamin ini bertindak sebagai antioksidan yang dapat melindungi sel-sel tubuh, membantu menyerap zat besi, dan meningkatkan sistem kekebalan tubuh selama kehamilan.

3. Vitamin D

Vitamin ini berperanan dalam menguatkan tulang dan gigi, serta menjaga jumlah kalsium dalam tubuh wanita hamil.

Baca juga: Janin tidak bergerak secara aktif, bila hendak pergi ke obgyn

4. Vitamin E

Vitamin ini berperanan dalam pembentukan otot dan sel darah merah, dan berfungsi sebagai antioksidan yang diperlukan oleh tubuh semasa kehamilan.

5. Vitamin B1 (Tiamin)

Vitamin ini berperanan dalam meningkatkan tenaga ibu, dan membantu pertumbuhan otak janin.

6. Vitamin B2

Vitamin ini berperanan dalam menghasilkan tenaga, meningkatkan kesihatan mata dan kulit, dan menghalang penuaan.

7. Vitamin B3

Vitamin ini berperanan menyuburkan kulit, saraf, dan saluran pencernaan semasa kehamilan.

8. Vitamin B6

Vitamin ini berperanan dalam pembentukan sel darah merah, otak janin, meningkatkan metabolisme ibu, dan mengurangkan kadar gula darah sakit pagi .

9. Vitamin B12

Vitamin ini berperanan dalam pembentukan DNA, serta mencegah kelainan pada saraf tunjang bayi. Pengambilan maksimum sehari ialah 2.6 mikrogram.

Baca juga: 5 Peraturan untuk Seks yang Selamat Semasa Kehamilan

Sebelum mengambilnya, anda harus ingat bahawa suplemen vitamin untuk program kehamilan hanya boleh diambil atas cadangan doktor, ya. Oleh itu, disarankan agar anda berjumpa dengan pakar obstetrik anda di hospital sebelum memutuskan untuk mengambil salah satu makanan tambahan yang disebutkan. Ini dilakukan untuk mengelakkan anda mengambil lebih banyak atau kurang vitamin daripada yang sepatutnya.

Rujukan:
March of Dimes. Diakses pada tahun 2021. VITAMIN DAN NUTRIEN LAIN SELAMA PREGNANCY.
NHS UK. Diakses pada tahun 2021. Vitamin, makanan tambahan dan pemakanan semasa mengandung.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Makanan Tambahan Semasa Kehamilan: Apa yang Selamat dan Yang Tidak.