Ukur gula darah puasa, apakah had normal?

, Jakarta - Kita harus selalu menjaga kadar gula darah normal dalam tubuh. Sebabnya mudah, kerana gula darah normal dapat menunjang prestasi tubuh, menjaga kesihatan tubuh, dan mengurangkan risiko pelbagai penyakit, terutama diabetes. Sekarang, ketika memasuki bulan puasa, berapa kadar gula darah normal semasa berpuasa, bukan?

Sebenarnya, kadar gula darah normal tidak selalu berdasarkan satu nombor standard. Kerana, kadar gula dalam darah boleh turun naik, misalnya sebelum atau sesudah makan atau ketika tiba waktunya untuk tidur.

Baca juga: 2 Cara Mudah Mengawal Gula Darah

Berapa Tahap Gula Darah Semasa Berpuasa?

Seperti yang dijelaskan di atas, kadar gula darah dalam badan tidak selalu sama setiap masa. Lalu, berapa julat kadar gula darah normal di dalam badan?

  • Sebelum makan: kira-kira 70-130 miligram per desiliter.

  • Dua jam selepas makan: kurang daripada 140 miligram per desiliter.

  • Selepas tidak makan (berpuasa) sekurang-kurangnya 8 jam: kurang dari 100 miligram per desiliter.

  • Pada waktu tidur: kira-kira 100-140 miligram per desiliter.

Untuk wilayah negara kita, sekurang-kurangnya puasa berlangsung lebih kurang 13 jam. Waktu dikira dari Imsak hingga waktu Maghrib untuk solat. Oleh itu, dengan kata lain, kadar gula darah semasa berpuasa pada bulan Ramadan adalah sekitar kurang dari 100 miligram per desiliter.

Perlu diingat, pemeriksaan gula darah diperlukan untuk menjaga kadar gula darah dalam batas normal sambil mencegah kadar gula darah rendah (hipoglikemia). Bagi penghidap diabetes, ada perkara penting untuk mengetahui sama ada berpuasa berisiko atau tidak.

Oleh itu, adalah mustahak bagi pesakit diabetes untuk memeriksa gula darah ketika berpuasa. Waktu yang dimaksudkan adalah sebelum berbuka puasa dan dua jam setelah berbuka puasa, sebelum tidur, dan selepas sahur dan di tengah hari.

Petua Mengatasi Gula Darah yang Berlebihan

Tahap gula darah yang melebihi had normal dapat menunjukkan prediabetes, tetapi belum dikategorikan sebagai diabetes jenis 2. Namun, orang yang menderita prediabetes dapat mengembangkan diabetes tipe 2, jika mereka tidak segera mengubah gaya hidup mereka. Lalu, bagaimana anda mengatasi gula darah berlebihan?

Baca juga: Ini adalah tanda-tanda bahawa anda mempunyai gula darah yang berlebihan

Kurangkan Karbohidrat dan Gula

Diet memainkan peranan penting dalam mengawal gula dalam darah. Terutama bagi mereka yang termasuk dalam prediabetes. Orang yang menghidap prediabetes boleh mengubah diet mereka dengan mengurangkan pengambilan karbohidrat sederhana. Contohnya, tepung, nasi putih, roti, atau mi.

Selain karbohidrat, kurangkan juga pengambilan gula dalam menu harian. Sekiranya perlu, gantikan pemanis yang biasanya anda gunakan dengan pemanis rendah kalori dan bebas gula yang lebih sihat. Selain itu, tingkatkan pengambilan sayur-sayuran, buah-buahan, dan protein tanpa lemak.

Kurangkan Berat Badan

Bagi anda yang mempunyai masalah dengan berat badan berlebihan, cubalah menurunkan berat badan, sehingga mencapai berat badan ideal. Ia tidak mudah, tetapi menurunkan beberapa paun boleh membuat perbezaan besar dalam gula darah anda.

Bersenam secara Rutin

Selain makanan, senaman tidak kurang pentingnya untuk mengatasi kenaikan gula darah. Anda tidak memerlukan latihan intensiti tinggi untuk memulakan. Anda boleh memilih untuk berjalan pantas sekurang-kurangnya 30 minit setiap lima hari seminggu. Aktiviti fizikal ini dapat membantu mencegah kenaikan gula darah setelah makan. Menariknya, otot yang aktif selepas bersenam akan menggunakan insulin dengan lebih berkesan.

Baca juga: 5 Latihan Mengawal Gula Darah

Keperluan Tidur Yang Cukup

Orang yang tidur kurang dari enam jam setiap malam selama enam tahun, berisiko empat kali lebih besar terkena prediabetes, kerana lonjakan gula darah. Kurang tidur juga dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami ketahanan insulin, anda tahu.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!