5 Gejala Gangguan Keperibadian Narsis yang Tidak Anda Ketahui

, Jakarta - Anda mungkin sering mendengar istilah "narsisis". Biasanya, istilah ini bertujuan untuk orang yang suka mengambil gambar diri mereka alias selfie . Sebenarnya, jika masih dalam tahap yang wajar, narsisme sebenarnya tidak menjadi masalah dan cenderung dimiliki oleh semua orang. Walau bagaimanapun, tahap narsisme yang berlebihan boleh menjadi tanda gangguan keperibadian narsis.

Gangguan keperibadian narsis atau gangguan keperibadian narsistik (NPD) adalah keadaan mental di mana seseorang mempunyai perasaan mementingkan diri sendiri yang mementingkan diri sendiri. Orang yang mengalami gangguan keperibadian ini juga biasanya perlu diperhatikan dan dikagumi, dan kurang empati terhadap orang lain. Namun, di sebalik terlalu percaya diri, orang dengan NPD sebenarnya mempunyai perasaan rapuh yang rentan terhadap kritikan sedikit pun.

Baca juga: Berani tampil seperti Livi Zheng, ini adalah 8 tanda semula jadi gangguan keperibadian narsis

Malangnya, tidak semua orang dengan gangguan keperibadian ini menyedarinya. Berikut adalah gejala gangguan keperibadian narsistik yang sering tidak disedari:

1. Sangat Reaktif Terhadap Kritikan

Orang dengan gangguan keperibadian narsistik cenderung sangat reaktif terhadap kritikan atau apa sahaja yang mereka anggap atau tafsirkan sebagai penilaian negatif terhadap keperibadian atau prestasi mereka. Inilah sebabnya mengapa apabila seseorang NPD diajukan pertanyaan yang mungkin mengharuskannya untuk mengakui kekurangan atau kesalahannya, dia akan cenderung berbohong, menukar topik dengan cepat atau memberikan jawapan yang tidak sesuai dengan soalan.

2. Mempunyai Tahap Keselamatan Diri yang Rendah

Keadaan mental orang dengan gangguan keperibadian narsis agak rumit. Dari luar, harga diri mereka nampak lebih tinggi dan lebih aman daripada yang lain. Selain itu, mengingat sifatnya yang cukup bercita-cita tinggi, tidak jarang orang dengan NPD mendapat kedudukan kuasa yang cukup tinggi, serta kekayaan yang melimpah. Namun, jika kita melihat lebih dalam, di sebalik permukaan status sosial, politik, atau ekonomi yang tinggi, orang dengan NPD sebenarnya mempunyai tahap ketidakamanan yang sangat tinggi.

Dengan pelbagai cara, orang dengan gangguan keperibadian narsistik terus-menerus didorong untuk membuktikan diri mereka, baik kepada orang lain dan kepada pemikiran mereka yang kurang yakin. Itulah sebabnya untuk menutup rasa tidak selamat mereka, orang dengan NPD cenderung meminta pujian dan suka membual atau membual tentang pencapaian mereka (yang sering dibesar-besarkan).

3. Bersedia Menang Sendiri dan Pertahanan

Perlu banyak usaha untuk melindungi ego yang tinggi, tetapi sebenarnya rapuh, sehingga sistem pertahanan orang dengan NPD mudah pecah. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, orang dengan NPD sangat reaktif terhadap kritikan, tetapi pada kenyataannya, kata-kata atau tindakan dari orang lain yang mereka anggap mempertanyakan kecekapan mereka dapat mengaktifkan sistem perlindungan diri mereka yang kuat.

Itulah sebabnya, dalam situasi yang mencabar, orang dengan NPD sering tidak mahu kalah dan sangat sukar untuk mengatakan "maaf" atas kesalahan yang telah mereka lakukan.

Baca juga: Narcissist boleh menjengkelkan, tetapi yang paling menggembirakan

4. Mudah marah atau meletup ketika berhadapan dengan sudut pandangan yang berbeza

Sebenarnya, ciri ini sangat biasa pada orang yang mempunyai gangguan keperibadian narsistik dan gangguan keperibadian sempadan. Kedua-dua gangguan keperibadian biasanya bertindak balas dengan emosi yang panas ketika orang lain membawa rasa tidak selamat yang paling dalam ke permukaan.

Sebab mengapa mereka marah biasanya kerana pada saat itu melepaskan emosi kegelisahan atau rasa malu yang jauh lebih menyakitkan yang mereka pegang di dalamnya. Oleh itu, mereka mengalihkan perasaan malu atau sakit atau trauma masa lalu dengan kemarahan.

5. Merosakkan Orang Lain

Kerana orang dengan NPD didorong dari dalam untuk menyembunyikan kekurangan atau kelemahan dalam citra diri mereka, mereka biasanya cenderung mengarahkan penilaian negatif ini kepada orang lain. Jadi, salah satu cara yang paling boleh dipercayai bagi orang yang mempunyai keperibadian narsisistik untuk merasa baik terhadap diri mereka sendiri dan selamat, adalah dengan menjatuhkan orang lain. Mereka akan menumpukan pada kelemahan orang lain (sama ada ada atau tidak) daripada mengakui dan menerima perjanjian.

Baca juga: Berapa Banyak Psikoterapi Yang Diperlukan dalam Narsisis?

Berikut adalah 5 gejala gangguan keperibadian narsistik yang anda tidak sedar. Sekiranya anda merasakan ada gejala ini, berbincanglah dengan profesional kesihatan mental untuk mendapatkan bantuan. Anda juga boleh berbincang dengan ahli psikologi melalui Panggilan Video / Suara dan berbual, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada 2020. 6 Tanda Narsisisme yang Mungkin Anda Tidak Ketahui.