Menjaga Haiwan di Rumah, Inilah Manfaat untuk Anak-anak

, Jakarta - Ibu mungkin perlu berfikir dua kali sebelum membesarkannya di rumah. Sebabnya, menjaga haiwan bukan hanya untuk menjadi teman bermain dan melihat tingkah laku lucu mereka. Ibu dan ahli keluarga yang lain juga harus memikirkan makanan, tempat tinggal, penjagaan badan, hingga membersihkan kotoran mereka. Sebenarnya, di sebalik semua itu, haiwan juga mempunyai pelbagai faedah, terutama untuk pertumbuhan dan perkembangan si Kecil.

Mungkin terdengar normal atau ibu berpendapat bahawa membesarkan haiwan adalah masalah. Mungkin mengetahui pelbagai faedah di bawah akan membuat anda memikirkan semula sama ada anda perlu membesarkan haiwan atau tidak. Inilah faedah yang dapat diperoleh daripada memelihara haiwan untuk pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda, iaitu:

Baca juga: Umur yang tepat untuk kanak-kanak bermain dengan haiwan kesayangan

  1. Boleh Jadi Rakan Baik

Tidak seperti manusia, haiwan tidak dapat menilai, mengkritik atau mengulas apa yang dilakukan oleh anak kecil anda. Perbezaannya dengan manusia, anak-anak mempunyai rasa persaingan dengan adik-beradik, sepupu atau rakan sebaya yang memberikan tekanan emosi. Sementara itu, haiwan peliharaan boleh menjadi teman untuk bercakap dengan anak kecil anda tanpa mengecamnya.

Haiwan peliharaan juga dapat menenangkan, menyokong, dan mendengarkan masalah anak tanpa pertimbangan atau akibat. Semasa bermain, haiwan peliharaan boleh menjadi rakan dan rakan karib anak anda.

  1. Mengajar Empati

Merawat haiwan peliharaan juga dapat mengajar empati anak anda. Semasa membesarkan haiwan, si kecil anda diminta untuk melihat tingkah laku dan keperluan haiwan tersebut, seperti ketika dia lapar atau perlu bermain. Mungkin haiwan itu takut angin, kilat atau hujan. Nah, ini memupuk rasa empati terhadap haiwan yang dijaga dan menjadikan si kecil anda juga dapat berempati dengan orang di sekelilingnya.

  1. Mengajar Keyakinan dan Tanggungjawab

Anak-anak dapat memperoleh kepercayaan diri dengan tanggungjawab menjaga haiwan kesayangan. Kanak-kanak berumur tiga tahun dapat menguruskan tugas mudah seperti mengisi minuman haiwan kesayangan dan mangkuk makanan. Apabila dia semakin tua, dia dapat menjaga dan menjaga haiwan peliharaannya dengan lebih baik.

Baca juga: Inilah sebab mengapa haiwan kesayangan anda mesti diberi vaksin

  1. Meningkatkan Kemahiran Sosialisasi dan Verbal

Kanak-kanak dan juga kanak-kanak yang masih belajar bercakap boleh bermain-main dengan haiwan peliharaan. Dengan cara ini, haiwan peliharaan memberikan bukan sahaja sokongan sosial dan emosi tetapi juga sokongan kemahiran bahasa kognitif untuk kanak-kanak. Ini membuktikan bahawa kehadiran haiwan peliharaan memberikan rangsangan lisan untuk membantu kanak-kanak berlatih bercakap dan bersosial dengan persekitaran mereka.

  1. Boleh Memberi Ahli Terapi

Dipetik dari Psikologi Hari Ini, mempunyai haiwan peliharaan membantu menurunkan tekanan darah, mempercepat masa pemulihan, dan mengurangkan tekanan dan kegelisahan. Haiwan sering dijadikan alat terapi untuk kanak-kanak yang mempunyai masalah, misalnya autisme. Apabila si kecil anda berinteraksi dengan haiwan, mereka segera merasakan bahawa haiwan dapat memberikan kasih dan sayang tanpa syarat.

Baca juga: 3 Haiwan Domestik Yang Boleh Membawa Penyakit

Itulah faedah menjaga haiwan di rumah untuk si kecil anda. Namun, awasi kebersihan haiwan, ya. Sekiranya terdapat masalah kesihatan yang berlaku pada si Kecil, ibu boleh membincangkannya dengan pakar pediatrik mengenai cara mengatasinya. Melalui aplikasi tersebut , ibu boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:

Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Kanak-kanak Dengan Haiwan Peliharaan Lebih Baik.
Akademi Psikiatri Kanak-kanak & Remaja Amerika. Diakses pada tahun 2020. Haiwan Peliharaan Dan Kanak-kanak.