5 Gangguan Yang Boleh Berlaku Semasa Tidur

, Jakarta - Gangguan tidur dapat terjadi pada siapa saja dan dapat menyebabkan seseorang mengalami masalah dengan pola tidur, seperti kesulitan tidur pada waktu malam, hingga sering terjaga di tengah tidur. Akibatnya, gangguan tidur yang terjadi dapat menyebabkan penderita mengalami keletihan, merasa lemah dan mengantuk, mengalami kesukaran untuk berkonsentrasi, dan mengubah mood, misalnya, menjadi lebih mudah marah.

Pada dasarnya, terdapat sejumlah gangguan yang dapat terjadi semasa seseorang sedang tidur, termasuk:

  • Berjalan Tidur

Pernahkah anda melihat seseorang berjalan dalam keadaan tidur? Sleepwalking aka jalan tidur adalah keadaan yang menyebabkan penghidapnya aktif walaupun dia cepat tidur. Terdapat beberapa perkara yang dapat menyebabkan seseorang mengalami keadaan ini, mulai dari keletihan, kurang istirahat, hingga kesan sampingan ubat-ubatan tertentu.

Orang yang mengalami tidur malam biasanya juga menunjukkan gejala lain, seperti mengigau, menjerit, sukar bangun, melakukan tindakan kekerasan. Walau bagaimanapun, orang dengan keadaan ini biasanya tidak menyedari apa yang mereka lakukan. Oleh itu, sangat penting untuk bangun tidur atau sekurang-kurangnya mengarahkan dan menjaga tidur lena.

  • Berdengkur

Berdengkur adalah salah satu gangguan tidur yang paling biasa. Keadaan ini timbul kerana aliran udara melalui hidung dan mulut terganggu. Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan seseorang berdengkur, mulai dari gangguan saluran hidung dan masalah lain di kerongkong.

Berdengkur dapat memicu penderita sering bangun, menyebabkan kurang tidur. Sekiranya dibiarkan, keadaan ini boleh menjadi lebih serius. Berdengkur yang tidak diperiksa dapat menyebabkan penderita mengalami masalah pernafasan, meningkatkan tekanan darah, dan meningkatkan beban kerja jantung.

Baca juga: Ingin Mengatasi Gangguan Tidur? Ayuh, Buat Rekod Tidur Harian

  • Tidur Apnea

Gangguan tidur pada yang satu ini juga agak biasa. Apnea tidur Ini berlaku apabila sistem pernafasan terganggu oleh dinding kerongkong. Dalam keadaan ini, dinding tekak mengendur dan menyempit ketika seseorang sedang tidur. berita buruk, apnea tidur boleh membawa maut, malah menyebabkan penghidapnya kehilangan nyawanya.

Baca juga: Gangguan Tidur Apnea Tidur, Boleh Menyebabkan Penyakit Jantung dan Strok

  • Insomnia

Selalunya bangun di tengah tidur pada waktu malam, terutama kerana perkara yang tidak difahami boleh menjadi salah satu tanda insomnia. Keadaan ini adalah gangguan tidur yang paling biasa dan paling dialami. Insomnia menyebabkan seseorang sukar tidur atau tidak dapat tidur berkualiti pada waktu malam.

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan insomnia menyerang, mulai dari gaya hidup, hingga keadaan bilik tidur. Di samping itu, insomnia juga boleh berlaku kerana gangguan psikologi, masalah kesihatan, hingga kesan sampingan ubat-ubatan tertentu.

  • Narkolepsi

Narkolepsi adalah gangguan tidur yang berlaku kerana gangguan pada sistem saraf. Bahagian ini berperanan mengatur waktu tidur dan bangun tidur seseorang. Dengan kata lain, narkolepsi menyebabkan saraf ini tidak lagi berfungsi seperti yang diharapkan.

Baca juga: Selalunya berlebihan, Waspadalah terhadap Narkolepsi

Orang dengan narkolepsi boleh mengantuk pada siang hari atau sepanjang hari. Dan yang paling teruk, mereka boleh tiba-tiba tertidur walaupun mereka aktif. Malangnya, keadaan ini sering diabaikan dan tidak dipandang serius oleh penghidapnya. Kebanyakan hanya mengesyaki bahawa rasa mengantuk yang berlaku hanya disebabkan oleh keletihan semata-mata. Sebenarnya, jika tidak diambil serius dan tidak mendapat rawatan yang betul, maka keadaan ini boleh mengganggu aktiviti dan juga mengganggu sistem badan.

Ketahui lebih lanjut mengenai gangguan tidur dan cara mengatasinya dengan meminta doktor di aplikasi . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan petua dan maklumat hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!