Latih Kaki dan Paha Anda, Inilah Keseronokan Berbasikal

Jakarta - Pada Sukan Asia 2018, terdapat tiga jenis sukan berbasikal yang dipertandingkan. Yaitu perlumbaan basikal gunung, basikal jalan raya, dan basikal BMX. Dari ketiganya, perkara yang membezakan adalah jenis basikal dan lokasi yang digunakan untuk pertandingan. Beberapa peraturan juga boleh berbeza, sesuai dengan tujuan perlumbaan basikal ini dilakukan.

Baca juga: Inilah Sebab Sihat untuk Berbasikal untuk Badan

Badan Sihat dengan Berbasikal

Bukan hanya atlet, anda juga boleh melakukan sukan ini bersama keluarga dan rakan-rakan. Anda boleh melakukannya untuk tujuan pertandingan atau hanya untuk bersenang-senang. Berikut adalah beberapa sebab mengapa berbasikal adalah sukan yang menyeronokkan dan sihat:

  • Mudah dilakukan, kerana sesiapa sahaja boleh melakukannya.
  • Kekuatan otot dan latihan stamina yang baik, kerana sukan ini melibatkan banyak otot semasa melakukannya.
  • Cekap. Sebagai kaedah pengangkutan, berbasikal boleh menjadi cara yang berkesan dan efisien untuk bersenam di tengah-tengah aktiviti yang sibuk.
  • Risiko rendah. Maksudnya, berbasikal menyebabkan ketegangan otot yang lebih sedikit dan risiko kecederaan daripada jenis sukan yang lain.

Kelebihan Berbasikal yang Menarik

1. Mengawal Berat

Berbasikal boleh menjadi salah satu cara untuk mengawal berat badan, terutama jika digabungkan dengan diet yang sihat. Ini kerana berbasikal dapat meningkatkan metabolisme badan, membina jisim otot, dan membakar kalori. Satu kajian menyebutkan bahawa berbasikal selama satu jam dapat membakar 300 kalori. Sekiranya anda melakukannya dengan kerap, sekurang-kurangnya sekali setiap dua hari, anda akan membakar lebih banyak kalori.

2. Menurunkan Risiko Penyakit Kardiovaskular

Berbasikal secara berkala dapat meningkatkan kesihatan jantung, sehingga dapat mengurangi risiko penyakit kardiovaskular, seperti: strok , hipertensi (tekanan darah tinggi), dan penyakit jantung. Ini kerana berbasikal dapat menguatkan otot jantung, menurunkan kadar nadi rehat, dan menurunkan kadar lemak dalam darah.

3. Menurunkan Risiko Kanser

Beberapa kajian telah menunjukkan hubungan antara berbasikal dan penurunan risiko barah, terutama barah usus dan payudara.

4. Menurunkan Risiko Diabetes

Risiko diabetes boleh meningkat dengan aktiviti yang berkurang. Salah satu cara untuk mengurangkan risiko ini adalah dengan berbasikal. Kerana, sebuah kajian mengatakan bahawa bersepeda selama 30 minit sehari dapat mengurangkan risiko diabetes.

5. Menurunkan Risiko Kecederaan Otot

Berbasikal dapat meningkatkan kekuatan, keseimbangan, dan koordinasi otot-otot badan. Itulah sebabnya sukan ini dapat mengurangkan risiko kecederaan otot, seperti arthritis (radang sendi).

6. Mengurangkan Tekanan

Berbasikal juga dapat merangsang pengeluaran hormon serotonin dan dopamin, hormon yang dapat menimbulkan perasaan bahagia. Itulah sebabnya beberapa kajian mengatakan bahawa berbasikal dapat mengurangkan tekanan, kegelisahan, dan kemurungan.

Baca juga: Adakah benar basikal yang terlalu kerap memberi kesan kepada kesihatan Miss V?

Petua Selamat Berbasikal

  • Periksa keadaan basikal sebelum menggunakannya.
  • Pakai pakaian yang selesa dan menyerap peluh.
  • Pakai atribut pelindung, seperti topi keledar, pelindung siku dan lutut, dan kasut yang selesa.
  • Patuhi peraturan lalu lintas untuk menjaga keselamatan ketika berbasikal. Ini termasuk menjaga basikal pada jarak yang selamat dari trotoar dan pengendara lain, serta tidak menggunakan WL semasa berbasikal.

Itulah fakta mengenai berbasikal yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai berbasikal, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor . Kerana melalui aplikasi tersebut Anda boleh meminta doktor yang dipercayai bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!