Bukan Kanser, Fibroid Uterus Masih Memerlukan Tindakan Perubatan

, Jakarta - Fibroid rahim adalah tumor yang tumbuh di dalam atau di luar rahim. Sebilangan besar fibroid rahim jinak, yang bermaksud mereka bukan barah. Walau bagaimanapun, fibroid rahim masih perlu dirawat dengan kaedah perubatan. Ayuh, lihat penjelasannya di sini.

Fibroid rahim atau juga dikenali sebagai fibroid adalah masalah kesihatan yang sering dialami oleh wanita berusia 30-an-40-an. Tumor jinak ini sering tidak menimbulkan gejala atau hanya menyebabkan gejala ringan, sehingga banyak wanita dapat hidup tanpa menyedari bahawa mereka mempunyai fibroid rahim. Walau bagaimanapun, jika fibroid rahim menyebabkan gejala, seperti sakit perut dan pendarahan haid yang berat, maka rawatan perlu dilakukan.

Baca juga: Wanita, Perlu Tahu Mengenai Fibroid Uterus

Pilihan Rawatan Perubatan untuk Mengubati Fibroid rahim

Terdapat pelbagai prosedur perubatan yang akan dipertimbangkan oleh doktor untuk merawat fibroid rahim, termasuk:

1. Embolisasi Fibroid

Prosedur ini bertujuan untuk mengecilkan fibroid. Dalam prosedur tersebut, doktor akan menyuntikkan polivinil alkohol (PVA) ke dalam arteri yang memberi khasiat untuk fibroid. PVA akan menyekat aliran darah ke fibroid, menyebabkannya berhenti tumbuh dan menyusut. Walaupun prosedur ini bukan pembedahan, anda mungkin perlu bermalam di hospital kerana anda mungkin mengalami loya, muntah, dan sakit dalam beberapa hari setelah menjalani embolisasi fibroid.

2. Ablasi Endometrium

Ablasi endometrium adalah prosedur di mana doktor merosakkan lapisan rahim untuk mengurangkan pendarahan yang berkaitan dengan fibroid kecil. Prosedur ini dilakukan dengan memasukkan alat khas ke dalam rahim, dan kemudian menggunakan haba, tenaga gelombang mikro, air panas, atau arus elektrik untuk menghancurkan lapisan rahim pesakit yang akan menghentikan haid atau mengurangkan aliran darah haid.

Biasanya, ablasi endometrium berkesan untuk menghentikan pendarahan yang tidak normal. Setelah menjalani ablasi endometrium, wanita mungkin tidak dapat hamil lagi. Walau bagaimanapun, kawalan kelahiran masih diperlukan untuk mencegah kehamilan daripada berkembang di saluran tuba (kehamilan ektopik).

3. Myomektomi

Myomectomy adalah pembedahan membuang fibroid. Doktor biasanya akan mengesyorkan prosedur ini berbanding prosedur lain untuk wanita yang masih berusaha untuk hamil. Walau bagaimanapun, myomectomy boleh menyebabkan parut yang boleh menyebabkan kemandulan. Oleh itu, perlu menunggu 4-6 bulan selepas pembedahan sebelum cuba hamil.

Pada kebanyakan wanita, gejala fibroid rahim akan hilang selepas prosedur. Tetapi pada beberapa wanita lain, fibroid boleh kembali. Tahap kejayaan myomectomy juga ditentukan oleh jumlah fibroid yang anda miliki dan jumlah fibroid yang boleh dikeluarkan oleh doktor anda.

Baca juga: Fibroid Uteria Semula Jadi Mempengaruhi Kesuburan?

Terdapat 3 jenis kaedah myomectomy yang boleh dilakukan oleh doktor, iaitu:

  • Myomektomi perut

Sekiranya anda mempunyai sebilangan besar fibroid atau jika fibroid sangat besar atau sangat dalam, doktor anda mungkin menggunakan prosedur pembedahan perut untuk membuang fibroid.

  • Myomektomi Laparoskopi atau Robotik

Sekiranya jumlah fibroid rendah, doktor anda boleh mengesyorkan prosedur laparoskopi atau robotik, yang dilakukan dengan menggunakan alat tipis yang dimasukkan melalui sayatan kecil di perut untuk mengeluarkan fibroid dari rahim.

Fibroid yang lebih besar juga dapat dikeluarkan melalui sayatan yang lebih kecil dengan memecahkan fibroid menjadi beberapa bahagian, yang boleh dilakukan dalam beg pembedahan, atau mengembangkan satu sayatan untuk mengeluarkan fibroid.

Dalam prosedur ini, doktor dapat melihat keadaan di perut anda pada monitor menggunakan kamera kecil yang terpasang pada salah satu alat. Myomectomy robotik dapat memberi pakar bedah pandangan 3D yang lebih terperinci mengenai rahim, yang menawarkan ketepatan, kelenturan, dan ketangkasan yang lebih tinggi daripada beberapa teknik lain.

  • Myomektomi histeroskopi

Prosedur ini mungkin menjadi pilihan sekiranya fibroid terkandung di dalam rahim (submucosa). Pakar bedah dapat mengakses dan membuang fibroid menggunakan instrumen yang dimasukkan melalui faraj dan serviks ke dalam rahim.

4. Histerektomi

Histerektomi adalah pembedahan membuang rahim yang terbukti dapat merawat fibroid rahim secara kekal. Walau bagaimanapun, histerektomi adalah operasi besar yang boleh menyebabkan seorang wanita tidak dapat melahirkan anak. Sebilangan besar penghidap fibroid rahim tidak memerlukan rawatan perubatan drastik ini.

Itulah pilihan tindakan perubatan untuk merawat fibroid rahim. Sekiranya anda mempunyai fibroid rahim, berbincanglah dengan doktor anda mengenai rawatan yang tepat untuk keadaan anda.

Baca juga: Muncul tanpa gejala, ini adalah 5 cara untuk mendiagnosis fibroid rahim

Untuk menjalankan pemeriksaan yang berkaitan dengan keadaan kesihatan yang anda alami, anda dapat segera membuat janji di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Rawatan untuk Fibroid rahim.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Fibroid rahim.