5 Cara Mengajar Anak-anak Mengenali Huruf

, Jakarta - Memperkenalkan surat kepada anak-anak adalah asas kemampuan anak-anak belajar membaca dan menulis. Namun, ini bukan alasan untuk mendorong anak-anak melakukannya tanpa mereka menikmati proses mengenal huruf itu sendiri. Kathy Egawa, Ph.D dari Majlis Kebangsaan Guru Bahasa Inggeris mengatakan bahawa pada masa ini kanak-kanak sepertinya terpaksa mempunyai kemampuan membaca seawal mungkin.

Berdasarkan kajian, malah kanak-kanak bersedia menerima pelajaran pada usia 5 tahun. Anak-anak yang sudah mula bercakap pada usia dini bukanlah jaminan bahawa mereka mempunyai kemampuan yang lebih baik daripada mereka yang tidak. Itulah sebabnya Kathy menyarankan agar tidak memberi tumpuan agar anak-anak dapat membaca atau menulis dengan cepat, lebih baik memperkenalkan huruf dengan cara yang menyenangkan agar anak-anak tidak merasa tertekan.

Sekiranya ibu bapa mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai masa yang tepat untuk memperkenalkan surat kepada anak-anak mereka, anda boleh bertanya kepada mereka secara langsung . Cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store, melalui ciri-ciri Hubungi Doktor ibu bapa boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Sebenarnya ada beberapa cara "halus" untuk memperkenalkan huruf kepada anak-anak tanpa terkesan dengan menjadi pelindung dan memaksa anak-anak mengenali huruf. (Baca juga 7 Jenis Mainan untuk Mempraktikkan Kebolehan Bayi)

  1. Baca Cerita Bergambar

Membaca cerita bergambar adalah salah satu kaedah paling berkesan untuk memperkenalkan surat kepada anak-anak. Lebih-lebih lagi, kisah-kisah yang digambarkan disertakan dengan gambar-gambar menarik sehingga kanak-kanak pasti akan tertarik untuk melihat isi kandungan buku tersebut. Semasa ibu sedang membaca, letakkan jarinya mengikuti setiap kata dan ayat yang dibaca, sehingga anak itu secara diam-diam mencatat huruf-huruf di ingatannya.

  1. Membawa Kanak-kanak ke Kedai Buku

Membolehkan kanak-kanak berinteraksi dengan buku adalah cara lain untuk memperkenalkan surat kepada anak-anak. Ajak anak-anak memilih buku kegemaran mereka sendiri, tanyakan mengapa anak memilih buku itu, sementara anak memilih ibu juga dapat memberitahu anak secara ringkas tentang buku yang dipilih itu. Setelah anak memilih buku kegemarannya, ibu juga boleh berkongsi kepada anak pilihan ibu buku mengenai anak-anak. Dengan ini, anak juga akan mengetahui bahawa ibu suka membaca dan dari situ akan timbul minat semula jadi untuk mengenali huruf.

  1. Menyanyikan Lagu ABCDE bersama Anak

Menyanyikan lagu ABCDE kepada kanak-kanak boleh menjadi cara untuk memperkenalkan surat kepada anak-anak dengan cara yang menyeronokkan. Terutama jika anda memilih lagu dengan video menarik yang dilengkapi dengan sari kata dan tarikan kanak-kanak kecil yang memegang replika huruf besar.

  1. Main Mat dengan Huruf

Memperkenalkan surat kepada anak-anak perlu bijak dan tidak ada kesan pengajaran. Ini dilakukan agar kanak-kanak bersemangat dan menganggapnya sebagai permainan, bukan pembelajaran yang kaku. Anda boleh melakukannya dengan membeli permaidani atau tikar bermain dengan hiasan surat, tetapi pastikan huruf dicetak dalam ukuran besar, ya. Sekarang, ketika duduk bersama, ibu dapat menyelesaikannya dengan mengajar anak-anak surat di tengah-tengah aktiviti santai. "Ini huruf A, kau tahu. Dek, jika B seperti ini ...". Sekiranya sudah ada minat untuk mengenal huruf dengan lebih mendalam, ibu boleh membeli permainan huruf ABCD dan mengajarnya terus kepada anak-anak mereka.

  1. Mengajar Melalui Apa yang Anda Temui Setiap Hari

Anak-anak akan merasa bosan sekiranya ibu meluangkan masa khas untuk memperkenalkan surat kepada anak-anak. Salah satu cara yang menyeronokkan ialah ibu mengajar surat dalam kehidupan seharian. Contohnya di sini. semasa anda pergi ke pusat membeli-belah dan ingin memesan makanan, anda boleh memasukkan maklumat mengenai surat melalui Ais krim atau French Fries yang dipesan oleh kanak-kanak itu.