Trauma Kanak-kanak Boleh Menyebabkan PTSD

, Jakarta - PTSD alias gangguan tekanan selepas trauma ia boleh muncul sebagai akibat peristiwa traumatik, termasuk kejadian yang berlaku pada masa kanak-kanak. Gangguan tekanan PTSD atau pasca trauma adalah gangguan mental yang boleh mempengaruhi sesiapa sahaja dan boleh dicetuskan oleh peristiwa tragis yang anda sendiri telah saksikan atau alami.

Keadaan ini menyebabkan penderita tidak dapat melupakan trauma yang dialami atau dilihat, seperti kemalangan jalan raya, bencana alam, pengalaman perang, tindakan jenayah, seperti rompakan, gangguan seksual atau pemerkosaan. Namun, itu tidak bermaksud orang yang mengingati trauma kanak-kanak mempunyai PTSD.

Baca juga: 4 Gangguan Mental Yang Berlaku Tanpa Tahu

PTSD dan Gejala Umumnya

PTSD adalah gangguan kecemasan yang menyukarkan penghidapnya untuk melupakan kejadian traumatik yang telah dialami atau disaksikan. Pada tahap yang teruk, gangguan ini dapat menyebabkan penderita selalu memiliki pemikiran negatif tentang diri mereka dan persekitarannya. Pemikiran seperti itu dapat mempengaruhi pandangan hidup yang seterusnya menjadikan gejala PTSD cenderung muncul.

Tidak semua orang yang mengalami peristiwa trauma pasti akan berakhir dengan PTSD. Walau bagaimanapun, risiko gangguan ini menjadi lebih tinggi pada orang yang mempunyai pengalaman sedemikian. Orang yang menderita penyakit jiwa ini secara amnya dapat dikenali melalui beberapa gejala. Sebenarnya, gejala yang muncul boleh mengganggu aktiviti harian, terutama yang berkaitan dengan orang lain dan persekitarannya.

Oleh itu, apakah gejala PTSD yang biasa dan perlu diketahui?

  • Mengingati Kejadian Traumatik

Punca seseorang yang mengalami gangguan jiwa ini adalah mengalami trauma, termasuk semasa kecil. Orang dengan PTSD biasanya selalu mengingati peristiwa traumatik yang mereka alami dan selalu mengulanginya. Sebenarnya, ia sering muncul sebagai mimpi buruk yang mengganggu tidur.

Baca juga: Emosi yang meletup, Tanda tidak stabil secara mental?

  • Bertindak Impulsif

Orang dengan PTSD sering mengalami perubahan emosi secara rawak, baik secara fizikal dan emosi. Keadaan ini akhirnya membawa kepada tindakan impulsif, kesukaran untuk berkonsentrasi, mudah takut dan terkejut, mudah marah dan merah, hingga sukar tidur.

  • Pemikiran negatif

Orang dengan PTSD cenderung sukar untuk menolak kenangan masa lalu yang trauma, yang kemudian menyebabkan kebiasaan selalu berfikir negatif. Kenangan peristiwa traumatik sering mengganggu dan membuat orang dengan PTSD tidak selesa.

  • Tidak putus asa

Semakin kerap anda mempunyai pemikiran negatif tentang diri sendiri atau orang lain, semakin sukar bagi orang yang menghidap penyakit ini. Bukan hanya itu, PTSD juga dapat membuat penderita merasa putus asa dalam menghadapi masa depan.

Dalam beberapa kes PTSD, gejala gangguan ini dapat bertambah baik dalam beberapa minggu walaupun tanpa rawatan khas. Walau bagaimanapun, gejala PTSD dapat diperburuk oleh beberapa perkara, termasuk kenangan dari peristiwa traumatik yang lalu. Gejala-gejala ini boleh menyebabkan penderita PTSD tidak mempunyai semangat untuk melakukan aktiviti harian, kurang bersemangat, dan bahkan menyebabkan masalah kesihatan tertentu.

Gejala PTSD yang semakin teruk harus segera diatasi. Tujuannya adalah untuk melegakan simptom dan mengelakkan perkara buruk terjadi, salah satunya adalah kemungkinan komplikasi, seperti kemurungan, gangguan makan, hingga gangguan kecemasan. Rawatan yang diperlukan adalah gabungan terapi psikologi dan pemberian ubat khas.

Baca juga: Orang boleh mendapatkan PTSD tanpa menyedarinya

Ketahui lebih lanjut mengenai PTSD dan gangguan mental yang lain dengan meminta psikologi di aplikasi . Ahli psikologi boleh dihubungi melalui: Panggilan Video / Suara dan Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan maklumat yang paling lengkap dan boleh dipercayai dari doktor yang berpengalaman. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Persatuan Psikiatri Amerika. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Gangguan Tekanan Posttraumatik?
NHS. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Tekanan Pasca Trauma (PTSD).
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Tekanan Pasca-trauma (PTSD).
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Tekanan Pasca Trauma (PTSD).