Keadaan ini Memerlukan Pembedahan Laparoskopi

, Jakarta - Gangguan yang berlaku di perut boleh disebabkan oleh banyak perkara. Oleh itu, pemeriksaan yang tepat mesti dilakukan agar tidak mengambil tindakan yang salah. Salah satu tindakan yang diambil untuk merawat gangguan perut dan pelvis adalah pembedahan laparoskopi.

Ini adalah sejenis prosedur pembedahan di mana doktor melakukan operasi tanpa perlu membuat sayatan besar. Di samping itu, pembedahan laparoskopi dapat dilakukan untuk merawat beberapa keadaan ini. Keadaan berikut dapat diatasi dengan pembedahan laparoskopi!

Baca juga: Inilah Laparoskopi

Keadaan yang Memerlukan Pembedahan Laparoskopi

Pembedahan laparoskopi adalah teknik khas yang digunakan semasa pembedahan. Prosedur ini digunakan untuk memeriksa organ-organ di dalam perut. Pembedahan laparoskopi adalah operasi berisiko rendah kerana hanya memerlukan sayatan kecil.

Ini dilakukan dengan menggunakan alat yang disebut laparoskop yang berguna untuk melihat organ perut. Alat ini adalah tiub panjang dan nipis dengan peralatan pencahayaan dan kamera beresolusi tinggi. Laparoskop dimasukkan melalui sayatan di dinding perut dan akan menghantar gambar ke monitor video.

Doktor dapat melihat bahagian dalam perut anda secara langsung tanpa melakukan pembedahan terbuka. Di samping itu, doktor juga boleh mendapatkan sampel biopsi semasa prosedur. Ia mengesan gangguan yang berlaku pada organ.

Pembedahan laparoskopi dapat dilakukan untuk beberapa keadaan, termasuk:

  1. Masalah pencernaan

Salah satu keadaan yang boleh dirawat dengan pembedahan laparoskopi adalah masalah pencernaan. Walaupun dapat diatasi dengan perubahan gaya hidup dan ubat-ubatan, beberapa keadaan mungkin memerlukan prosedur ini. Orang yang dikendalikan akan mendapat sayatan 7-10 cm untuk memasukkan peranti.

Beberapa gangguan pencernaan yang dapat diatasi agar tidak menyebabkan komplikasi adalah penyakit Crohn, barah kolorektal, divertikulitis, ketidakselarasan usus, kolitis ulseratif, dan sembelit yang teruk. Prosedur ini menyebabkan kesakitan yang lebih sedikit dan penyembuhan lebih cepat.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai pembedahan laparoskopi, doktor dari boleh tolong. Caranya, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak! Atau segera buat pemeriksaan ke hospital terdekat jika anda mengalami masalah di perut. Sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor secara dalam talian, bagaimana melalui permohonan , ya!

Baca juga: Ketahui Pembedahan Laparoskopi untuk Menghilangkan Lampiran

  1. Gangguan Perut

Pembedahan laparoskopi juga dapat dilakukan untuk mengatasi gangguan pada perut dan sekitarnya, seperti hati dan hati. Fungsi utama perut adalah menyimpan dan memecah makanan dan cecair yang tertelan sebelum dicerna lebih jauh di organ lain. Sekiranya ada masalah, pembedahan laparoskopi dapat memperbaikinya.

Perut boleh terganggu kerana keseimbangan perut bermasalah. Gangguan berikut biasanya berkaitan dengan perut, iaitu mual dan pedih ulu hati, cirit-birit, ulser peptik, dan penyakit Crohn. Melalui pembedahan laparoskopi, tidak banyak bekas luka yang tersisa ketika dilakukan.

Baca juga: Apa yang Perlu Diperhatikan Semasa Merawat Kista dengan Laparoskopi

Sejauh Mana Selamatnya Pembedahan Laparoskopi ketika Dilakukan?

Cara pembedahan ini sama selamatnya dengan pembedahan terbuka tradisional. Di samping itu, operasi ini hanya memerlukan sayatan kecil supaya bekas luka dari sayatan tidak kelihatan. Walau bagaimanapun, pemeriksaan keselamatan prosedur ini juga mesti dilakukan untuk mengelakkan gangguan selanjutnya.

Itulah perbincangan mengenai pembedahan laparoskopi yang boleh anda lakukan untuk mengatasi beberapa gangguan. Beberapa gangguan yang melibatkan perut pada amnya disarankan untuk prosedur ini yang lebih selamat. Walaupun begitu, ada baiknya anda berjumpa dengan pakar terlebih dahulu.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Pembedahan Laparoskopi untuk Masalah Pencernaan
Healthline. Diakses pada tahun 2019. Apa itu laparoskopi?