Bentuk tangan menjadi pelik kerana jatuh, tanda pergelangan tangan patah

Jakarta - Pergelangan tangan terdiri daripada lapan tulang kecil yang dihubungkan oleh dua tulang lengan panjang yang dikenali sebagai jari-jari dan ulna. Fraktur pergelangan tangan berlaku apabila salah satu daripada lapan tulang yang bersambung patah atau patah atau bergerak, menyebabkan tangan mempunyai bentuk yang ganjil, terutama di pergelangan tangan.

Biasanya, keadaan ini berlaku ketika anda jatuh pada kedudukan di mana pergelangan tangan anda menyentuh tanah terlebih dahulu dengan tangan anda terentang. Keadaan ini perlu diatasi dengan segera, kerana jika tidak, tulang ini tidak dapat pulih dengan baik.

Akibatnya, anda sukar menjalankan aktiviti seharian kerana bentuk tangan yang tidak normal, apatah lagi kesakitan yang kadang-kadang timbul setiap kali anda melakukan pergerakan.

Pergelangan Tangan Patah Kerana Jatuh

Penyebab yang paling biasa bagi seseorang yang mengalami patah pergelangan tangan akibat terjatuh. Bagaimana ia boleh berlaku? Sudah tentu mungkin, jika anda menggunakan telapak tangan dengan tangan yang terentang untuk menyokong badan anda ketika anda jatuh. Hentaman keras ini memberikan tekanan yang kuat pada tapak tangan, menyebabkan patah tulang atau patah tulang.

Baca juga: Perlu diketahui, inilah perbezaan antara patah pergelangan tangan atau pergelangan tangan

Selain itu, pergelangan tangan yang patah juga boleh berlaku akibat kecederaan semasa bersukan. Seperti terjatuhnya aktiviti lain, pergelangan tangan yang patah akibat kecederaan sukan mungkin berlaku jika lengan anda terentang, seperti ketika anda sedang bersukan. papan luncur salji atau meluncur . Kemudian, penyebab lain adalah perlanggaran apabila anda mengalami perlanggaran motosikal.

Dikendalikan Segera Untuk Mengelakkan Komplikasi

Sesungguhnya, komplikasi yang berlaku akibat patah pergelangan tangan masih jarang berlaku. Namun, anda tetap tidak boleh mengabaikannya dan harus segera mengatasinya, kerana anda mungkin mengalami perkara-perkara berikut.

Baca juga: Ketahui Penanganan Patah Pergelangan Tangan yang betul

  • Tulang menjadi kaku dan sakit. Tulang dan rasa sakit yang kaku biasanya hilang sendiri setelah pelakon dikeluarkan atau setelah anda menjalani pembedahan. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa orang yang terus mengalami kekejangan tulang dan kesakitan walaupun selepas pembedahan atau pembuangan pemain.

  • Osteoartritis. Fraktur yang meluas ke sendi menyebabkan artritis berpanjangan. Awas jika pergelangan tangan patah diikuti dengan rasa sakit dan bengkak.

  • Kerosakan saraf atau saluran darah. Trauma ke pergelangan tangan boleh mencederakan saraf dan saluran darah yang berdekatan. Ia dicirikan oleh penampilan sensasi kebas di pergelangan tangan.

Semasa pemulihan, anda akan merasa tidak selesa kerana anda hanya boleh menggunakan sebelah tangan untuk melakukan aktiviti. Biasanya pergelangan tangan yang patah diperlukan sekitar 8 minggu atau lebih untuk sembuh sepenuhnya. Jangan tergesa-gesa melakukan aktiviti berat, terutamanya jika pergelangan tangan anda belum pulih sepenuhnya, kerana boleh membawa kesan yang lebih serius.

Baca juga: Jorge Lorenzo pernah mengalami, ini adalah fakta mengenai patah pergelangan tangan

Selepas kecederaan dan rawatan, anda mungkin masih merasakan kekejangan dan ketidakselesaan di pergelangan tangan anda. Ini boleh berlaku selama berminggu-minggu, bulan, bahkan bertahun-tahun. Sentiasa tanya doktor anda jika anda merasakan ada gejala lain. Anda boleh menggunakan aplikasi , muat turun hanya dari Play Store atau App Store. Jadi, anda tidak perlu menunggu dalam barisan panjang, kerana sekarang lebih mudah dan praktikal untuk bertanya dan menjawab dengan doktor melalui aplikasi tersebut .