Ketahui Punca Meningitis

, Jakarta - Bercakap mengenai penyakit yang menyerang otak selalu membuat banyak orang yang mendengarnya merasa sangat risau. Sebabnya jelas, otak adalah organ yang mengatur semua fungsi tubuh. Hanya sedikit terganggu, akan timbul serangkaian masalah di badan kita.

Nah, salah satu masalah kesihatan yang boleh menyerang otak adalah meningitis. Keadaan ini adalah keradangan meninges, lapisan pelindung otak dan saraf tunjang. Malangnya, penyakit ini sukar dikenali, kerana gejala awalnya serupa dengan selesema, seperti demam dan sakit kepala.

Baca juga: Bahaya Meningitis pada Bayi, Inilah Cara Mengesannya

Pada dasarnya, gejala meningitis berbeza bagi setiap orang. Semuanya bergantung pada jenis, usia, dan tahap keparahan keadaan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa gejala biasa yang muncul pada orang berusia lebih dari 1 tahun. Contohnya, sawan, demam tinggi, sakit kepala yang teruk, leher kaku, kepekaan terhadap cahaya.

Perhatikan Punca Meningitis

Sebenarnya tidak ada sebab tunggal dalam kes keradangan ini. Oleh itu, penyebab meningitis dibahagikan kepada beberapa jenis:

  • Meningitis bakteria. Jenis ini disebabkan oleh bakteria dan boleh berjangkit. Bakteria yang boleh mencetuskannya, seperti Streptococcus pneumoniae (terdapat di hidung, sinus), Neisseria meningitidis (menyebar melalui air liur atau lendir saluran pernafasan), dan Haemophilus influenza (bakteria yang boleh menyebabkan meningitis pada kanak-kanak). Selain itu, terdapat juga bakteria Listeria monocytogenes (terdapat dalam makanan, seperti tembikai, keju, dan sayur-sayuran mentah) dan Staphylococcus aureus (pada kulit dan saluran pernafasan).

  • meningitis virus. Biasanya jenis ini hanya menyebabkan simptom ringan, dan boleh sembuh dengan sendirinya. Virus yang boleh menyebabkannya termasuk virus kumpulan enterovirus, HIV, Sungai Nil Barat , kolivirus , dan herpes simplex.

  • Meningitis kulat. Jenis ini masih jarang berlaku, dan biasanya menyerang orang dengan sistem imun yang rendah. Contohnya, penghidap barah dan AIDS. Beberapa jenis cendawan, seperti cryptococcus , histoplasma, dan coccidioides .

  • Meningitis parasit. Parasit penyebab, seperti Angiostrongylus cantonensis dan Baylisascaris procyonis . Parasit ini terdapat di banyak tanaman, tinja, makanan, dan binatang, seperti siput, ikan, dan unggas.

Baca juga: Adakah Meningitis Berjangkit?

Ketahui Kaedah Pengendalian

Rawatan diberikan mengikut sebab dan etiologi. Meningitis virus biasa mengehadkan diri . Jadi, diberikan terapi simptomatik, seperti analgesik, antipiretik, penghidratan, dan rehat. Sekiranya disebabkan oleh HSV, antivirus dapat diberikan.

Dalam meningitis bakteria, antibiotik diberikan. Terapi kortikosteroid disyorkan untuk mengurangkan keradangan. Sementara meningitis TB boleh diberikan ubat anti-TB (OAT).

Baca juga: Virus di lapisan otak boleh menyebabkan meningitis

Selain menangani, ada baiknya mengetahui cara mencegahnya. Pencegahan boleh dilakukan dengan memberi imunisasi meningitis kepada bayi untuk membentuk imuniti. Vaksin yang boleh diberikan, seperti Haemophilus influenzae jenis b (Hib) , Vaksin konjugat Pneumokokus (PCV7) , Vaksin polisakarida pneumokokus (PPV) , Vaksin konjugat meningokokus (MCV4) , dan MMR (Campak dan Rubella). Imunisasi Vaksin Konjugasi Hib (HbOC atau PRP-OMP) bermula pada usia 2 bulan. Pencegahan juga dapat dilakukan dengan mengurangkan kontak langsung dengan penderita.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found