Manja dan Khayalan, Waspadalah terhadap Sindrom Kompleks Cinderella

, Jakarta - Pernah dengar istilah Sindrom Kompleks Cinderella? Ya, istilah ini merujuk kepada keadaan psikologi wanita. Istilah ini pertama kali dipopularkan oleh Colette Dowling, seorang ahli terapi dari New York melalui bukunya yang berjudul " Kompleks Cinderella: Takut Kemerdekaan Tersembunyi Wanita ”.

Secara sederhana, fenomena psikologi ini menjadikan wanita cenderung menilai diri sendiri dan kehidupan mereka bergantung pada kedekatan seorang pelindung, iaitu pasangannya. Wanita dengan sindrom ini mempunyai rasa takut akan kebebasan dan mengaitkan kebahagiaan mereka dengan status emosi mereka, sehingga mereka menginginkan "putera menawan" yang dianggap membawa kebahagiaan bagi mereka.

Baca juga: Berurusan dengan Anak-anak yang terlalu manja dengan Atuk dan Nenek

Adakah Sindrom Kompleks Cinderella adalah Gangguan Mental?

Istilah ini bukanlah konsep yang digunakan dalam psikologi klinikal atau psikiatri. Istilah ini hanya digunakan untuk menggambarkan corak tingkah laku tertentu yang didorong oleh tabiat, stereotaip mengenai perbezaan antara lelaki dan wanita.

Walau bagaimanapun, jika corak tingkah laku yang dijelaskan sangat ditekankan dan mengganggu kualiti hidup orang atau persekitarannya, ini mungkin menunjukkan adanya gejala ciri Gangguan Keperibadian atau Gangguan Keperibadian Bergantung .

Lebih Lanjut Mengenai Kompleks Cinderella

Corak psikologi wanita dengan sindrom Cinderella Complex mempunyai tiga ciri asas, iaitu keinginan tidak sedar untuk dijaga, disimpan, dan dijaga secara berterusan oleh orang lain walaupun di luar pasangan sentimental. Tingkah laku jenis ini dapat dijelaskan oleh beberapa faktor.

Menurut Colette Dowling, akarnya adalah sejumlah peraturan sosial dan keibubapaan yang salah yang menjadikan wanita kurang berdikari. Sebaliknya, asas budaya juga terus memberi makan sikap dan falsafah hidup seperti ini yang membuat perbezaan yang kuat antara apa yang sesuai untuk wanita dan apa yang sesuai untuk lelaki.

Sifat feminin digambarkan rapuh dan mesti dijaga dari luar, sementara sifat maskulin kuat, tegas dan bebas. Kombinasi peranan gender yang berasal dari persepsi lelaki dan wanita yang terpolarisasi mencipta dan kemudian menghasilkan kesan sampingannya, iaitu sindrom Cinderella Complex.

Baca juga: 10 Perkara Mengenai Lelaki Lelaki Tidak Tahu

Beberapa ciri wanita dengan corak tingkah laku, iaitu:

  • Keyakinan diri yang rendah;
  • Pergantungan berterusan;
  • Takut meninggalkan zon selesa;
  • Rakan kongsi yang ideal.

Sekiranya anda mengenal pasti salah satu daripada gejala ini, anda boleh cuba berkongsi masalah anda melalui perbincangan dengan ahli psikologi di . Beritahu kami aduan anda dan ahli psikologi akan memberi anda nasihat dan membantu anda mengubah kepercayaan ini dan keluar dari kebiasaan tersebut.

Walau bagaimanapun, kaedah terbaik untuk memerangi atau mengubah tingkah laku ini adalah dengan berusaha mencari kebahagiaan sendiri dan tidak perlu datang dari pasangan. Lakukan perkara untuk diri sendiri, tanpa perlu menunggu seseorang datang untuk mengubah kenyataan.

Cara Mengelakkan Sindrom Kompleks Cinderella

Terdapat cara untuk mencegah sindrom ini muncul pada orang terdekat anda, termasuk:

  • Sekiranya anda seorang ibu bapa anak perempuan, bersiaplah untuk perkara-perkara baik sebelum dia dewasa seperti kemerdekaan, dan keberanian. Ajar mereka bahawa penting untuk mempelajari perkara-perkara tertentu dan mempunyai pengalaman sebelum berkahwin atau memulakan keluarga.

  • Sekiranya anda adalah ibu bapa kepada seorang anak lelaki, ajar mereka untuk menolong di sekitar rumah agar wanita tidak selalu diharapkan bertanggung jawab atas pekerjaan "feminin" yang ditentukan oleh masyarakat.

  • Tingkatkan anak lelaki dan perempuan dengan baik sehingga mereka dapat mencapai tujuan dan memenuhi impian mereka sehingga mereka dapat bercita-cita untuk menikmati hubungan yang sihat dan seimbang di masa depan.

Baca juga: Melindungi Anak di Era Digital dengan Keibubapaan yang Betul

Itulah penjelasan mengenai sindrom Cinderella Complex yang disebut sebagai corak tingkah laku dan tidak digolongkan sebagai gangguan jiwa. Sebilangan besar kes ini timbul akibat pengasuhan ibu bapa yang tidak sesuai.

Jadi, ibu bapa harus memahami cara mendidik anak mereka dengan betul. Sekiranya anda masih memerlukan nasihat mengenai keibubapaan, jangan ragu untuk membincangkannya dengan ahli psikologi di , ya!

Rujukan:
Majalah New York Times. Diakses pada tahun 2020. Sindrom Cinderella.

Meneroka Fikiran Anda. Diakses pada tahun 2020. Kompleks Cinderella.

Ya Terapi Membantu. Diakses pada tahun 2020. Apakah Kompleks Cinderella dan Mengapa Ia Mempengaruhi Wanita?