Untuk Tetap Sihat, Kakitangan Pejabat Memerlukan Pemeriksaan Perubatan

Jakarta - Sebagai langkah pencegahan, tidak ada yang salah dengan pekerja yang biasa dilakukan pemeriksaan kesihatan untuk menentukan keadaan kesihatan, dan juga untuk mengesan penyakit pada peringkat awal. Sebabnya jelas, lebih cepat penyakit dikesan, lebih cepat pertolongan dapat diberikan. Inilah beberapa perkara pemeriksaan kesihatan untuk pekerja.

Diadaptasi dengan Risiko Pekerja

pakar berkata, pemeriksaan kesihatan Ia harus dilakukan oleh semua orang, termasuk pekerja syarikat. Akan lebih baik lagi jika kemudahannya pemeriksaan kesihatan tidak berdasarkan kedudukan, sehingga semua pekerja boleh mendapatkan kemudahan perubatan ini. Yang paling penting, pemeriksaan kesihatan bagi pekerja ini harus disesuaikan dengan risiko pekerjaan setiap pekerja. Kerana penyakit yang timbul sering berkaitan dengan risiko dan persekitaran kerja.

Sebagai contoh, pekerja yang sering terdedah kepada kebisingan di tempat kerja, perlu dilakukan pemeriksaan kesihatan pada deria pendengaran secara berkala. Contoh lain, pekerja yang bekerja di perlombongan lebih berisiko mengalami masalah paru-paru. Oleh itu ia juga memerlukan pemeriksaan kesihatan kerap di organ ini.

Baca juga: Harus Tahu, Anak-anak Juga Memerlukan Pemeriksaan Perubatan

Pemeriksaan kesihatan untuk pekerja juga dapat memberikan maklumat kepada syarikat mengenai status kesihatan pekerjanya. Lain daripada itu, pemeriksaan kesihatan juga dapat meningkatkan kesedaran pekerja untuk menerapkan gaya hidup sihat.

Jenis Pemeriksaan Perubatan Pekerja

Pemeriksaan kesihatan untuk pekerja sendiri terdiri daripada pelbagai jenis. Berikut adalah beberapa jenis: pemeriksaan kesihatan pekerja:

1. Pemeriksaan Perubatan Sebelum Tempoh Kerja

Yang ini dilakukan dengan jelas sebelum pekerja diterima menjadi syarikat. Pemeriksaan kesihatan Ini juga dikenali sebagai pemeriksaan perubatan pra-pekerjaan. Sama ada pekerja diterima atau tidak di syarikat, juga bergantung pada keadaan kesihatan yang dialaminya.

2. Pemeriksaan Perubatan Berkala

Jenis ini juga sering disebut sebagai pemeriksaan perubatan berkala. Pemeriksaan kesihatan Ini adalah pemeriksaan kesihatan yang dilakukan secara berkala. Pelaksanaannya disesuaikan dengan potensi risiko di lingkungan kerja. Secara amnya, pemeriksaan kesihatan Pekerja ini dilaksanakan sekurang-kurangnya sekali setahun.

Baca juga: 5 Petua Makan Sihat Untuk Pekerja Pejabat

3 Pemeriksaan Perubatan Khas

Sama seperti namanya, pemeriksaan kesihatan Jenis pekerjaan ini dilakukan untuk mengesan kerja pekerja atau kumpulan tertentu. Contohnya, pekerja yang mengalami kemalangan atau penyakit yang memerlukan rawatan lebih dari dua minggu. Ia juga boleh digunakan untuk pekerja lelaki dan wanita berusia lebih dari 40 tahun, pekerja kurang upaya, kepada pekerja yang disyaki mempunyai masalah kesihatan tertentu.

Banyak Prosedur Selesai

Pemeriksaan kesihatan bagi pekerja, ini terdiri daripada serangkaian prosedur pemeriksaan yang umumnya disesuaikan dengan usia, jantina, jenis pekerjaan, dan keadaan kesihatan pekerja. Berikut adalah beberapa prosedur pemeriksaan kesihatan untuk pekerja.

1. Pemeriksaan Sejarah Perubatan

Pada peringkat awal ini, doktor akan menanyakan beberapa perkara kepada pekerja. Contohnya, aduan kesihatan yang dialami, pengambilan ubat-ubatan, sejarah pembedahan, hingga masalah kesihatan yang dialami baru-baru ini atau masa lalu.

2. Pemeriksaan Tanda Vital

Pada tahap ini doktor akan memeriksa tanda-tanda vital pesakit seperti kadar pernafasan, suhu badan, degup jantung, dan tekanan darah.

Baca juga: Kerja Pejabat Diancam Kanser Paru-paru

3. Pemeriksaan Fizikal

Pemeriksaan fizikal dimulakan dengan menimbang dan mengukur ketinggian pekerja.

4. Pemeriksaan Kepala dan Leher

Dalam pemeriksaan ini doktor akan memeriksa keadaan tekak dan amandel, gigi dan gusi, telinga, hidung, mata, kelenjar getah bening, dan kelenjar tiroid.

5. Pemeriksaan Penting Lain

Sebenarnya, masih banyak pemeriksaan yang perlu dilalui oleh pekerja. Namun, sekali lagi, pemeriksaan ini disesuaikan dengan keadaan kesihatan dan risiko pekerjaan. Nah, pemeriksaan penting lain termasuk jantung, paru-paru, perut, saraf, kulit, pemeriksaan sokongan, dan makmal.

Anda sudah tahu kepentingannya pemeriksaan kesihatan pekerja? Tunggu apa lagi, mari kita lakukan dengan kerap pemeriksaan kesihatan demi menjaga kesihatan pada masa akan datang. Anda juga boleh bertanya kepada doktor mengenai masalah di atas melalui aplikasi . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!