Ketahui faedah candlenut untuk kesihatan badan, lihat ulasannya

"Berkat kandungan gizi, candlenut mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Apabila diproses dan digunakan sebagai minyak, lilin dapat menyuburkan rambut, membuat kulit tampak berseri, melindungi kulit dari masalah kesihatan tertentu, dan mengatasi kelemumur. Apabila dimakan, manfaat candlenut diyakini dapat meningkatkan pencernaan dan meningkatkan imuniti. "

, Jakarta - Kemiri adalah salah satu biji tanaman yang sering digunakan oleh masyarakat Indonesia sebagai agen perasa. Namun, selain digunakan sebagai agen perasa, biji mempunyai nama lain Moluccana Aleurites Ternyata mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Kerana, lilin mengandungi lemak tak jenuh tunggal, linoleik, dan linolenik, dan nutrien penting lain. Sebagai contoh, vitamin, mineral, dan sebatian antioksidan memainkan peranan penting dalam melindungi sel dari kerosakan radikal bebas.

Selain dimakan sebagai rempah memasak, lilin pada umumnya juga diproses untuk dijadikan minyak. Kemudian minyak itu digunakan mengikut keperluan. Jadi, apa faedah lilin untuk kesihatan? Mari lihat maklumat di sini!

Kelebihan kacang lilin untuk kesihatan

Berdasarkan kandungan khasiatnya, berikut adalah beberapa manfaat candlenut untuk kesihatan tubuh, termasuk:

  1. Rambut Sihat

Candlenut mempunyai kandungan minyak yang cukup tinggi, sehingga dapat digunakan untuk membuat minyak candlenut. Dipetik dari halaman Hidup bersemangatPenggunaan minyak hazelnut dapat menjadikan rambut tidak mudah rontok dan kelihatan lebih tebal. Malah, minyak hazelnut juga dapat membuat warna rambut hitam secara semula jadi. Supaya faedahnya dapat diperoleh dengan lebih optimum, cubalah sapukan minyak hazelnut pada kulit kepala. Biarkan semalaman, keesokan harinya cuci sisa minyak dengan mencuci dan menggunakan perapi.

  1. Menjadikan Kulit Lebih Berseri

Minyak lilin dapat menjadikan kulit kering, kusam, dan penuaan kelihatan lebih sihat dan lebih berseri. Harap maklum bahawa minyak lilin mengandungi sebatian antioksidan penting yang berasal dari vitamin A, C, dan E. Sebatian antioksidan diketahui dapat melindungi kulit dan mencegah kerosakan radikal bebas pada sel kulit. Selain itu, minyak hazelnut dapat meresap dan menyerap ke dalam kulit dengan mudah dan membuatnya terasa halus dan lembut. Tanpa membuat kulit terasa berminyak selepas digunakan.

Baca juga: Pelbagai jenis rawatan untuk merawat keloid di dalam badan

  1. Mengatasi Gangguan Kesihatan Kulit

Minyak candlenut dilaporkan mengandungi 42% asid linoleat dan 29% alpha-linolenic acid. Kedua-dua ramuan ini dapat berguna untuk mengatasi gangguan kesihatan kulit tertentu. Contohnya, seperti eksim, kulit retak, kulit terbakar atau kulit terbakar, hingga kulit retak.

Minyak lilin juga mudah diserap oleh lapisan kulit yang paling dalam. Setelah diserap oleh kulit, minyak akan membentuk lapisan pelindung pada kulit. Lapisan ini dapat melindungi kulit dari pelbagai kerosakan yang disebabkan oleh faktor persekitaran. Termasuk sinar matahari yang boleh membakar kulit jika terkena terlalu lama.

Baca juga: 5 Cara Mudah Merawat Rambut di Rumah

  1. Mengurangkan Kelemumur

Salah satu penyebab kelemumur adalah kulit kepala yang terlalu kering kerana pelbagai faktor. Nah, salah satu kelebihan minyak lilin adalah mengatasi kulit kepala atau kelemumur yang gatal. Kerana, minyak hazelnut mengandung asam gamma-linolenat yang bertindak sebagai perapi semula jadi dengan mengembalikan kelembapan, dan memberikan kilauan pada rambut. Selain itu, minyak hazelnut juga mempunyai kesan regeneratif yang sama pada rambut dan kulit kepala.

Sekiranya anda ingin mencubanya, anda boleh menyapukan minyak hazelnut di tangan anda kemudian gosok dan urut dengan lembut pada kulit kepala. Untuk hasil yang optimum, anda boleh membiarkannya selama kira-kira 20 hingga 60 minit sebelum membilas rambut. Lakukan ini secara berkala sehingga kelemumur 'degil' cepat hilang dan kulit kepala kembali selesa.

  1. Pencernaan yang lancar

Candlenut mengandungi serat yang dapat mempermudah proses pencernaan. Selain itu, candlenut juga mempunyai sifat antimikroba yang berperanan penting dalam mengatasi cirit-birit. Oleh itu, pengambilan candlenut secara berkala diharapkan dapat menjaga kesihatan pencernaan secara keseluruhan.

  1. Menguatkan Kekebalan

Manfaat candlenut lain adalah untuk menguatkan sistem imun berkat kandungan vitamin E dan C di dalamnya. Selain itu, kandungan antioksidan dalam lilin juga berperanan penting dalam memerangi kerosakan radikal bebas. Oleh itu, pengambilan candlenut secara berkala diharapkan dapat mengelakkan tubuh daripada pelbagai jangkitan.

Itulah beberapa manfaat lilin untuk kesihatan, baik minyak maupun ketika dimakan sebagai makanan. Bermula dari rambut berkhasiat, hingga menguatkan imuniti.

Baca juga: Kelemumur atau Dermatitis Seborrheic? Ketahui Perbezaannya

Sekiranya anda merasakan keluhan mengenai penampilan kelemumur 'degil' yang tidak membaik, segera berjumpa doktor. Kerana, mungkin kelemumur yang tidak membaik adalah gejala dermatitis seborrheic yang tidak disedari. Ini supaya rawatan dapat diselesaikan lebih awal sehingga dapat mengurangkan risiko komplikasi teruk.

Melalui aplikasi tersebut , anda boleh membuat janji temu untuk pemeriksaan kesihatan di hospital pilihan anda. Sudah tentu, tanpa perlu beratur atau menunggu lama. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2021. Apakah Faedah Menggunakan Minyak Kacang Kacui?
Universiti Texas El Paso. Diakses pada tahun 2021. Pohon Candlenut (Aleurites moluccana)
Tempo. Diakses pada tahun 2021. Manfaat Candlenut untuk Kesihatan Tubuh
Nilai Pemakanan. Diakses pada tahun 2021. Candlenut
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 13 Herba Yang Dapat Membantu Anda Menurunkan Berat Badan