Waspada, ini adalah jenis penyakit jantung pada usia muda

Jakarta - Penyakit jantung lebih dikenali sebagai penyakit yang dialami oleh orang yang sudah tua. Setakat ini, kebanyakan kes penyakit jantung dialami oleh orang yang telah mencapai usia tua. Namun, seiring dengan perkembangan zaman, penyakit jantung semakin kerap dialami oleh mereka yang masih muda.

mengikut Kesihatan Meridian Hackensack , gaya hidup adalah penyebab penyakit jantung yang paling biasa pada usia muda. Tabiat merokok, pengambilan alkohol, penyalahgunaan zat, pengambilan makanan yang tidak sihat dan kekurangan aktiviti fizikal adalah beberapa faktor yang menyebabkan penyakit jantung pada usia muda.

Baca juga: Tabiat Yang Menyebabkan Serangan Jantung pada Usia Muda

Penyakit jantung yang mudah diserang pada usia muda

Jenis penyakit jantung berikut rentan menyerang pada usia muda, seperti:

  1. Tekanan darah tinggi

Anda mungkin biasa dengan tekanan darah tinggi atau darah tinggi. Tekanan darah normal bergantung pada jantina, usia dan tinggi badan. Jika dikutip dari Medscape, tekanan darah sistolik pada bayi dan balita biasanya sekitar 80-110, usia anak sekitar 85-120, sedangkan pada usia remaja sekitar 95-140.

Seseorang dikatakan mengalami hipertensi jika tekanan darah mendekati had atas atau lebih tinggi daripada had normal setelah tiga pengukuran pada waktu yang berlainan. Harus diingat bahawa hipertensi pada usia muda cenderung sukar dikesan kerana sering tidak menimbulkan gejala. Walau bagaimanapun, keadaan ini menyebabkan mimisan, sakit kepala, dan penurunan kemampuan akademik.

  1. Penyakit jantung koronari

Pernah dengar mengenai hiperkolesterolemia? Anda mungkin tidak biasa dengan istilah ini. Jadi, bagaimana dengan kolesterol tinggi? Pasti anda lebih faham, ya. Hiperkolesterolemia dicirikan oleh tahap kolesterol yang tinggi dalam darah. Tahap kolesterol tinggi dalam darah adalah permulaan perkembangan penyakit jantung koronari.

Baca juga: Millennials rentan terhadap barah usus besar, inilah sebabnya

Melancarkan dari Penerbitan Kesihatan Harvard , asap dan mempunyai kadar kolesterol HDL yang rendah berisiko mendapat penyakit jantung. Maksudnya, penyakit jantung boleh berlaku jika remaja gemuk, mempunyai sejarah penyakit jantung pada ibu bapa mereka, tekanan darah di atas normal untuk usia mereka, merokok atau terdedah kepada asap rokok, dan menghidap diabetes.

  1. Aterosklerosis

Tekanan darah tinggi dan kolesterol jahat dalam badan yang tinggi sebenarnya boleh mencetuskan aterosklerosis. Atherosclerosis adalah penyempitan dan penebalan arteri kerana penumpukan plak di dinding arteri. Penumpukan plak berlaku apabila lapisan sel pada dinding dalaman arteri (endotelium) yang bertugas menjaga kelancaran aliran darah mengalami kerosakan.

Dilaporkan dari Klinik Mayo , gaya hidup tidak sihat seperti tabiat merokok, pengambilan makanan tidak sihat dan tidak bersenam meningkatkan risiko aterosklerosis.

Baca juga: Orang Muda Mudah Terhadap Gangguan Kesihatan Mental

Oleh itu, walaupun penyakit jantung lebih kerap berlaku pada orang tua, itu tidak bermakna orang muda tidak dapat mengalaminya.

Semuanya mungkin berlaku jika anda tidak menggunakan gaya hidup sihat. Sekiranya anda ingin mengetahui petua untuk mencegah penyakit jantung, anda boleh berbincang dengan doktor anda secara langsung di aplikasi bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:

Kesihatan Meridian Hackensack. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Serangan Jantung pada Usia Muda?

Medscape. Diakses pada tahun 2020. Tanda-tanda Vital Normal

HPenerbitan Kesihatan arvard. Diakses pada tahun 2020. Kolesterol Tinggi (Hiperkolesterolemia)

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Arteriosclerosis / aterosklerosis.