Terlalu Banyak Penggunaan MSG Boleh Mencetuskan Sakit Kepala?

, Jakarta - Pernahkah anda merasa sakit kepala setelah makan makanan tertentu? Sebenarnya, sebelum ini tidak ada gejala kesakitan sama sekali dan sakit kepala muncul secara tiba-tiba dan tidak lama lagi dapat mereda juga. Sekiranya demikian, mungkin sakit kepala yang muncul adalah disebabkan MSG kompleks gejala atau Sindrom Restoran Cina . Apa itu?

Kompleks simptom MSG adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan gejala yang sering muncul setelah seseorang memakan makanan yang mengandungi MSG. Selain sakit kepala, gejala lain juga mungkin muncul, seperti ruam pada kulit dan mudah berpeluh. Sebenarnya, MSG sendiri dinyatakan selamat untuk makanan dan setakat ini tidak ada bukti yang menunjukkan apa yang menyebabkan sakit kepala setelah memakan MSG.

Baca juga: Dianggap sama, ini adalah perbezaan antara pening dan sakit kepala

Mengatasi Sakit Kepala setelah Pengambilan MSG

Walaupun tidak diketahui apa yang menyebabkan seseorang mengalami kompleks gejala MSG, tetapi pada sesetengah orang ini sering terjadi. Monosodium glutamat (MSG) sering dikaitkan dengan timbulnya kesan sampingan dalam bentuk sakit kepala setelah memakan makanan tertentu. Dalam beberapa kes, pengambilan MSG boleh mencetuskan kesan sampingan seperti sakit kepala, ruam, berpeluh, dan merasa letih.

Sehingga kini, penyebab sakit kepala setelah memakan makanan dengan MSG masih menjadi perdebatan. Tidak ada kajian yang membuktikan kandungan MSG dalam makanan adalah satu-satunya penyebab gejala yang muncul. Sebaliknya, Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) telah mengklasifikasikan MSG sebagai bahan selamat untuk digunakan dalam masakan.

Setakat ini, sakit kepala setelah memakan makanan yang mengandungi MSG dikatakan berkaitan dengan glutamat. Kandungan ini dikatakan mempengaruhi saluran darah yang seterusnya memberi tindak balas dalam bentuk sakit kepala. Aktiviti yang berlaku di saluran darah akibat pengambilan MSG diyakini menjadi salah satu penyebab sakit kepala muncul dan akan segera reda.

Baca juga: 3 Perbezaan Migrain dan Vertigo yang Perlu Anda Ketahui

Secara amnya, kesan sampingan yang muncul setelah memakan makanan dengan MSG tidak membawa maut dan dapat mereda tidak lama lagi. Perkara pertama yang harus dilakukan ketika gejala ini muncul adalah berhenti makan makanan yang disyaki menjadi pencetus. Minum banyak air untuk membantu meneutralkan kesan makanan pada badan.

Sekiranya sakit kepala semakin menjengkelkan, anda boleh mencuba minum ubat penahan sakit atau ubat penahan sakit kepala. Selepas itu, cubalah berehat sebentar sehingga sakit kepala hilang. Secara amnya, sakit kepala akan reda setelah memakan makanan pemicu dihentikan. Sekiranya gejala sakit kepala menjadi lebih teruk, segera pergi ke hospital.

Mungkin sakit kepala yang muncul bukan hanya tanda kompleks gejala MSG. Sebenarnya, terdapat banyak gangguan kesihatan yang dicirikan oleh sakit kepala. Mendiagnosis dengan segera dapat membantu mengetahui apa yang menyebabkan sakit kepala anda dan mencari rawatan yang paling sesuai. Dengan cara itu, risiko penyakit yang lebih berbahaya dapat dielakkan.

Sekiranya anda mengetahui makanan apa yang menyebabkan sakit kepala, adalah idea yang baik untuk mengelakkan atau membatasi penggunaan makanan ini. Oleh itu, gejala sakit kepala dapat dielakkan dan tidak kerap muncul. Sebagai gantinya, anda boleh mencuba makan makanan yang sihat agar tubuh anda tetap sihat.

Baca juga: Pengambilan Minuman Fizzy Boleh Mencetuskan Sakit Kepala?

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor segera? Gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Doktor boleh dihubungi bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Apa itu MSG? Adakah buruk untuk anda?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Sindrom Restoran Cina.