Ketahui Prosedur Radiosurgeri Pisau Gamma untuk Merawat Neuralgia Trigeminal

, Jakarta - Neuralgia trigeminal adalah penyakit yang biasanya berlaku pada wanita berusia 50 tahun ke atas. Penyakit ini menyebabkan sakit kronik di muka kerana gangguan pada saraf trigeminal, yang merupakan saraf kelima dari 12 pasang saraf yang berasal dari otak. Saraf ini terletak di setiap sisi wajah, sehingga penderita dapat merasakan berbagai sensasi di wajah.

Kesakitan yang disebabkan oleh neuralgia trigeminal sangat menyakitkan sehingga boleh menyukarkan penghidapnya untuk melakukan aktiviti harian. Namun, penyakit ini dapat dikawal dengan pelbagai rawatan. Salah satunya adalah menjalankan prosedur radiosurgeri pisau gamma . Lihat penjelasan lebih lanjut di sini.

Sebilangan besar kesakitan neuralgia trigeminal berlaku pada satu sisi wajah penghidap, terutama wajah bawah. Kesakitan sering disertai dengan sensasi, seperti tikaman atau kejutan elektrik, yang boleh berlangsung dari beberapa saat hingga kira-kira dua minit.

Pesakit juga mungkin mengalami kesakitan yang kerap selama beberapa hari hingga beberapa bulan. Sebenarnya, dalam kes neuralgia trigeminal yang teruk, rasa sakit boleh berlaku beratus kali sehari. Itulah sebabnya penyakit ini sangat sukar dan mengganggu kualiti hidup penghidapnya.

Baca juga: Hati-hati, Neuralgia Trigeminal Selalunya Menyerang 8 Kawasan Wajah Ini

Punca Neuralgia Trigeminal

Penyebab utama neuralgia trigeminal adalah gangguan fungsi saraf trigeminal. Keadaan ini boleh berlaku disebabkan oleh tekanan pada saraf trigeminal oleh saluran darah di sekitarnya. Tekanan inilah yang akhirnya menyebabkan disfungsi saraf trigeminal.

Dalam beberapa kes, neuralgia trigeminal juga dapat disebabkan oleh kelainan pada otak akibat kecederaan atau cedera, stroke, tumor, atau pembuluh darah yang membesar menekan saraf trigeminal, kesan prosedur pembedahan, atau trauma pada wajah.

Penyebab lain neuralgia trigeminal adalah gangguan yang menyebabkan kerosakan pada membran pelindung saraf yang disebut myelin . Keadaan ini boleh berlaku kerana penyakit, seperti: sklerosis berbilang atau kerana proses penuaan.

Baca juga: Muka Bengkak, Inilah 6 Sebab

Rawatan Neuralgia Trigeminal

Setelah pesakit disahkan mengalami neuralgia trigeminal, doktor akan memberikan rawatan mengikut keadaan dan sebabnya. Rawatan ini bertujuan untuk mengawal kesakitan yang dialami oleh penghidapnya. Selain itu, penderita juga disarankan untuk menghindari pencetus serangan sakit sebanyak mungkin, agar rasa sakit tidak bertambah buruk.

Rawatan neuralgia trigeminal bermula dengan memberi ubat yang dapat mengurangkan atau menyekat isyarat sakit yang dihantar ke otak. Ubat ini termasuk:

  • Antikonvulsan

Contoh ubat antikonvulsan adalah: carbamazepine, oxcarbazepine, lamotrigine, phenytoin, clonazepam, atau gabapentin . Ubat antikonvulsan sebenarnya adalah ubat untuk epilepsi. Walau bagaimanapun, ubat ini juga berguna untuk merawat kesakitan neuralgia trigeminal dengan melambatkan impuls saraf, sehingga saraf tidak dapat menyebarkan rasa sakit ke otak. Ubat ini perlu diambil sehingga rasa sakit mula reda atau bertambah baik. Walau bagaimanapun, jika kesakitan berterusan, dos ubat ini dapat ditingkatkan.

  • Suntikan Botulinum Toxin atau Botox

Sekiranya ubat tidak dapat mengurangkan kesakitan neuralgia trigeminal, maka pemberian suntikan Botox dianggap kaedah yang berkesan untuk mengatasi kesakitan tersebut. Walau bagaimanapun, kaedah ini masih perlu diuji lagi.

  • Ubat antispasmodik

Ini adalah sejenis ubat yang melemaskan otot dan boleh diambil bersama karbamazepin . Contoh ubat antispasmodik adalah: baclofen . Kesan sampingan yang boleh timbul dari ubat ini adalah loya, keletihan dan kekeliruan.

Prosedur Radiosurgeri Pisau Gamma untuk Merawat Neuralgia Trigeminal

Sekiranya rasa sakit pada neuralgia trigeminal tidak bertambah baik setelah mengambil ubat ini secara berkala, maka kaedah lain yang akan disarankan oleh doktor untuk merawat keadaan ini adalah pembedahan. Salah satu pilihan pembedahan untuk neuralgia trigeminal adalah pembedahan radiasi pisau gamma. radiosurgeri pisau gamma ).

Prosedur ini dilakukan dengan mendedahkan dos radiasi tertentu ke akar saraf trigeminal untuk merosakkannya, sehingga rasa sakit dapat dikurangkan. Prosedur ini dapat diulang sekali lagi jika rasa sakit muncul kembali.

Baca juga: Cara mencegah neuralgia trigeminal yang perlu difahami

Itulah sedikit penjelasan mengenai prosedur pembedahan radiasi pisau gamma untuk merawat neuralgia trigeminal. Anda harus berbincang dengan doktor anda mengenai rawatan yang sesuai untuk menangani neuralgia trigeminal yang anda alami. Anda juga boleh meminta doktor menggunakan aplikasi tersebut . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.