Hipertensi Meningkatkan Risiko Glaukoma, Bagaimana Anda Boleh?

Jakarta - Glaukoma merujuk kepada sekumpulan penyakit yang menyebabkan kerosakan pada saraf optik. Mata manusia mengandungi lebih dari satu juta serat saraf. Saraf optik ini berfungsi untuk menghubungkan mata ke otak yang bertanggungjawab membawa gambar ke otak.

Serat saraf optik membentuk bahagian retina yang memberikan penglihatan. Lapisan gentian saraf ini boleh rosak sekiranya terdapat tekanan tinggi pada mata (tekanan intraokular). Sekiranya berterusan, tekanan tinggi ini menyebabkan serat saraf mati, menyebabkan glaukoma. Keadaan ini tidak boleh dipandang ringan kerana glaukoma berpotensi menyebabkan kebutaan.

Baca Juga : Jangan Meremehkan Glaukoma, Inilah Faktanya

Akibat Tekanan Darah Tinggi di Mata

Tekanan darah tinggi meningkatkan jumlah cecair yang dihasilkan oleh mata dan mempengaruhi pembuangan dari mata. Selain meningkatkan tekanan mata dan kemungkinan risiko glaukoma, penting untuk diingat bahawa tekanan darah tinggi juga dapat menyebabkan kerosakan pada retina dan mengakibatkan retinopati hipertensi yang merosakkan retina dan peredaran retina.

Akibat Tekanan Darah Rendah di Mata

Tekanan darah rendah (hipotensi) menyukarkan bekalan darah oksigen dan nutrien penting memasuki mata. Keadaan ini cenderung berlaku pada individu dengan tekanan mata normal yang hipotensi atau yang mengalami kesan rawatan hipertensi.

Tubuh biasanya menyesuaikan diri dengan perubahan tekanan darah, posisi tubuh, atau perubahan lain untuk menjaga peredaran darah ke kawasan penting seperti otak atau mata. Tetapi pada beberapa orang, tubuh mengalami kesukaran dalam mengatur peredaran darah sehingga tisu badan tidak mendapat oksigen dan nutrien penting yang mencukupi. Akibatnya, jaringan tersebut berpotensi menjadi rusak.

Baca Juga : Berikut adalah 5 Jenis Glaukoma yang Perlu Diperhatikan

Faktor Risiko Glaukoma

Risiko glaukoma dipengaruhi oleh tekanan mata, sejarah keluarga, usia, dan etnik. Glaukoma bukan satu-satunya penyebab tekanan mata tinggi. Ramai orang dengan tekanan mata tinggi tidak menghidap atau mungkin tidak pernah menghidap glaukoma. Di samping itu, beberapa kajian menunjukkan bahawa ada kemungkinan orang dengan glaukoma mengalami tekanan mata yang normal. Oleh itu, glaukoma perlu diperhatikan kerana dapat dialami dan berkembang pada setiap orang.

Baca Juga : 3 Cara Merawat Glaukoma

Cara Mencegah Glaukoma

Memantau tekanan darah dan mengira tekanan perfusi okular dapat membantu mencegah glaukoma. Ini penting bagi penghidap glaukoma kerana penyakit ini boleh bertambah buruk walaupun tekanan mata sentiasa terkawal. Selain itu, tanyakan kepada doktor anda mengenai program senaman yang sesuai untuk penghidap glaukoma. Bersenam secara teratur dapat membantu mencegah glaukoma dengan mengurangkan tekanan mata.

Gunakan titisan mata yang ditetapkan secara berkala untuk mengurangkan tekanan pada mata. Memakai pelindung mata juga dapat mencegah kecederaan mata yang berpotensi memburukkan glaukoma. Pakai pelindung mata semasa menggunakan alat kuasa atau sukan seperti tenis atau bulu tangkis.

Itulah sebab hipertensi boleh menyebabkan glaukoma. Sekiranya anda mempunyai aduan mata, jangan ragu untuk berjumpa doktor . Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!