Ketahui Keberkesanan Vaksin COVID-19 dari Varian Alpha hingga Delta

"Memelihara protokol kesihatan dan menjalankan vaksin COVID-19 adalah beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mencegah penyebaran virus korona. Lebih-lebih lagi, varian Alpha hingga Delta telah dijumpai di Dunia. Tapi jangan risau, beberapa jenis vaksin ini dianggap efektif dalam mencegah varian terbaru dari virus korona, "

, Jakarta - Varian Corona Alpha, Beta, dan Delta kini semakin banyak didengar oleh orang ramai. Selain peningkatan jumlah kes COVID-19, varian terbaru virus korona juga telah dikesan di beberapa kota besar di Indonesia.

Baca juga: Bagaimana Mendapatkan Vaksinasi COVID-19?

Sudah tentu, ini membimbangkan kerana varian terbaru virus korona dianggap mempunyai proses penyebaran dan penularan yang lebih cepat. Lalu, adakah vaksinasi COVID-19 berkesan untuk mencegah varian virus korona ini? Ayuh, lihat ulasan dalam artikel ini!

Keberkesanan Vaksin COVID-19 untuk Virus Corona Varian Baru

Varian virus korona terbaru, varian Delta atau B.1.617.2 telah dijumpai di Jawa Tengah dan DKI Jakarta. Virus ini adalah salah satu varian corona yang telah menjadi varian perhatian daripada siapa.

Terdapat beberapa jenis varian corona terbaru yang menjadi perhatian dunia, seperti:

  1. Alpha atau B.1.1.7 yang pertama kali ditemui di England.
  2. Beta atau B.1. 351 yang pertama kali ditemui di Afrika Selatan.
  3. Gamma atau P.1 dijumpai di Brazil.
  4. Delta atau B.1.617.2 yang pertama kali ditemui di India.

Keempat varian tersebut telah mendapat perhatian di seluruh dunia berdasarkan peningkatan penularan, perubahan peratusan penyakit, dan juga keberkesanan langkah-langkah yang berkaitan dengan varian terbaru virus korona.

Lalu, apakah proses vaksinasi yang berjalan dianggap mampu mengendalikan dan mencegah penyebaran varian baru virus korona? Sebenarnya, ada beberapa vaksin yang dianggap cukup membantu dalam mencegah peningkatan penyebaran virus korona.

Baca juga: Kenali Tanda-Tanda Kabus Otak pada Orang dengan COVID-19

Berikut adalah beberapa jenis vaksin yang dianggap berkesan untuk menangani varian terbaru virus korona:

  1. AstraZeneca

Data dari Public Health England, mengatakan bahawa dua dos vaksin Astrazeneca dianggap berkesan untuk menangani varian terbaru yang menjadi perhatian WHO.

92 peratus dianggap berkesan berbanding varian Delta, 75 persen aktif berbanding varian Alpha, dan 10.4 peratus dianggap berkesan untuk menangani varian Beta.

  1. Pfizer

Vaksin Pfizer COVID-19 juga dianggap berkesan terhadap varian yang menjadi perhatian WHO. Lancarkan Penjaga, dua dos vaksin Pfizer mempunyai nilai keberkesanan 92 persen terhadap varian Alpha dan 79 persen varian Delta.

  1. Johnson & Johnson

Johnson & Johnson dianggap mampu melawan varian corona terbaru. Dengan 64 peratus, vaksin ini mampu melawan varian Beta.

  1. Novavax

Novavax juga berkesan dalam mencegah penyebaran dan penularan varian terbaru virus korona. Sebanyak 50 peratus dapat melawan varian Beta, sementara 86 peratus menentang varian Beta.

  1. Sinovac

Sementara Sinovac dianggap berkesan terhadap varian Gamma sebanyak 75 peratus.

Oleh itu, anda tidak perlu teragak-agak untuk menerima vaksin COVID-19 agar keadaan kesihatan anda tetap optimum. Bukan hanya untuk diri sendiri, vaksinasi terhadap COVID-19 juga membantu anda menjaga orang yang paling dekat dengan anda di persekitaran.

Ikuti Protokol Kesihatan Sambil Menunggu Vaksin

Saat ini, proses vaksinasi sedang berlangsung di Indonesia. Orang ramai harus turut serta dalam proses vaksinasi ini agar kes COVID-19 di Indonesia dapat ditekan lebih jauh. Namun, sementara menunggu waktu vaksinasi yang telah ditetapkan, tidak ada salahnya untuk selalu menjaga protokol kesihatan untuk mencegah penularan dan penyebaran virus COVID-19.

Baca juga: Mengenal Protokol Kesihatan 5M untuk Mencegah COVID-19

Ada beberapa protokol kesihatan yang perlu dilaksanakan, seperti menjaga jarak yang aman, memakai topeng, mencuci tangan atau menggunakan topeng secara teratur, dan menghindari orang ramai ketika tidak ada kegiatan mendesak. Jangan ragu untuk digunakan dan tanyakan terus kepada doktor anda jika anda mengalami beberapa gejala awal yang berkaitan dengan COVID-19 untuk rawatan pertama. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:

Kompas Dalam Talian. Diakses pada tahun 2021. Keberkesanan Vaksin COVID-19 Terhadap Varian Alpha hingga Delta.

Kajian semula jadi Imunologi. Diakses pada 2021. Adakah Varian Keprihatinan SARS-CoV-2 Mempengaruhi Janji Vaksin?

Penjaga. Diakses pada tahun 2021. Varian Delta Covid: Seberapa Berkesan Adakah Vaksin?