Sebab Kucing Suka berada dalam kadbod

, Jakarta - Bukan rahsia lagi bahawa kucing sangat suka berada di dalam kotak. Anda mungkin tertanya-tanya, mengapa haiwan yang satu ini sangat senang berada di dalam kotak kadbod. Sebabnya boleh menjadi pelbagai. Walau bagaimanapun, pada dasarnya ia adalah tempat yang selamat dan selesa untuk kucing berehat. Kucing sememangnya ingin tahu tentang sesuatu yang baru muncul di persekitarannya.

Rasa ingin tahu ini mendorong mereka untuk menyiasat dan menentukan apakah itu selamat, jika itu adalah mainan, atau apakah itu makanan yang berpotensi. Termasuk kotak kadbod, kucing akan sangat penasaran sama ada objek yang satu ini dapat melindunginya atau dapat menghiburkannya.

Baca juga: Petua Merawat Kucing Binatang Tanpa Sangkar

Sebab Kucing Suka Berada di Kadbod

Terdapat beberapa sebab mengapa kucing suka masuk ke dalam kotak kadbod. Inilah sebab-sebab yang perlu anda ketahui:

1. Tempat Bersembunyi

Anda mungkin sudah tahu bahawa kucing adalah haiwan pemangsa. Kerana sifat pemangsa mereka, kucing digalakkan pandai menyerang mangsanya. Nah, kadbod adalah ruang tertutup yang dianggap kucing sebagai tempat yang tepat untuk bersembunyi dan berbaring menunggu untuk menyerang mangsa mereka.

2. Memberi rasa aman dan selesa

Walaupun kucing adalah pemangsa, mereka juga boleh menjadi mangsa banyak haiwan liar. Kadbod juga boleh dijadikan kucing sebagai tempat persembunyian yang selamat. Sebenarnya, kadbod boleh membuat kucing merasa sangat selamat sehingga suka bersembunyi di dalam kotak ketika tertekan atau ketika persekitaran berubah. Menyembunyikan adalah mekanisme mengatasi kucing yang menghadapi tekanan persekitaran yang berbeza.

3. Suka Tekstur

Kucing juga sangat berhati-hati dalam memilih tekstur. Inilah sebabnya mengapa kadangkala sukar untuk menggantikan makanan kucing bertekstur yang lain. Keutamaan tekstur juga menjadi sebab mengapa kucing lebih gemar menggaru sofa di atas goresan tali sisal yang dipasang tepat di sebelahnya. Nah, kadbod biasanya diperbuat daripada kadbod yang mempunyai tekstur yang menarik kucing untuk menggaru dan menggigit.

Baca juga: 4 Cara Melancong Dengan Kucing Haiwan Peliharaan Anda

4. Lebih panas

Kucing lebih suka suhu yang lebih panas. Masuk ke dalam kotak kadbod dapat memberi kucing anda tempat untuk tetap hangat.

Namun, mengapa kucing tidak menyukainya kotak pembawa walaupun kedua-duanya ditutup seperti kadbod? Malangnya, kucing telah mengetahui tentang kotak pembawa . Apabila masuk kotak pembawa, kucing mengaitkannya dengan pergi ke tempat yang tidak menyenangkan, seperti doktor haiwan.

Cara Memupuk Pengalaman Positif dengan Kadbod

Sekiranya kucing anda ingin tidur di dalam kotak kadbod, ada beberapa perkara yang perlu anda lakukan untuk memastikannya selamat dan selesa. Letakkan selimut lembut dan beberapa mainan kegemaran kucing di dalam kotak kadbod. Kucing suka berada di sekitar keluarga mereka, jadi tinggalkan kotak di kawasan rumah tempat mereka biasanya berkumpul, seperti ruang tamu atau bilik tidur. Terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum memberikan kadbod kepada kucing anda:

  • Keluarkan staples yang mungkin terdapat di kadbod. Staples secara tidak sengaja boleh menusuk kucing atau menyebabkan luka tusukan yang boleh dijangkiti. Kucing juga suka menelan benda yang ada di sekelilingnya. Untuk mengelakkan menelan staples, pastikan anda mengeluarkan staples di dalam kotak.
  • Letakkan kadbod di permukaan yang padat, seperti lantai, dan letakkan di bahagian terbesar sehingga tidak mudah berguling.
  • Sekiranya anda mempunyai kadbod untuk dibawa dalam perjalanan, pastikan kucing tidak menyelinap ke dalam kotak sebelum anda menutup kotak itu.

Baca juga: Adakah Makanan Manusia Selamat Dimakan Kucing?

Itulah sebab mengapa kucing sangat menyukai kadbod. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai kesihatan dan penjagaan kucing, tanyakan kepada doktor haiwan melalui aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja anda memerlukan.

Rujukan:
Haiwan Peliharaan Spruce. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Kucing Suka Kotak?
Purine. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Kucing Suka Kotak?