Pengambilan Antibiotik Jangka Panjang Menyebabkan Gigi Kuning?

, Jakarta - Sebaiknya jangan hanya mengambil dadah. Penggunaan ubat memang dianggap berkesan untuk mengatasi masalah kesihatan, tetapi gunakan ubat mengikut cadangan dan preskripsi doktor. Ini dilakukan untuk mengelakkan pelbagai kesan sampingan yang boleh timbul akibat pengambilan ubat-ubatan, termasuk penggunaan antibiotik.

Baca juga: Inilah sebab mengapa anda harus mengambil antibiotik

Antibiotik dikenali sebagai salah satu jenis ubat yang dapat membantu anda mengatasi masalah kesihatan yang disebabkan oleh bakteria. Antibiotik boleh menyebabkan kesan sampingan sebagai reaksi apabila anda mengambil antibiotik yang tidak sesuai dengan dos yang disyorkan, bersama dengan jenis ubat lain, untuk menggunakannya dalam jangka masa yang lama.

Kesan Sampingan yang Disebabkan oleh Antibiotik

Walaupun boleh membantu mengatasi pelbagai masalah kesihatan yang anda alami, sudah tentu ubat tidak boleh digunakan secara sembarangan. Dadah harus dimakan dan digunakan sesuai dengan cadangan dan preskripsi dari doktor agar tidak menimbulkan kesan sampingan, termasuk penggunaan antibiotik.

Dadah yang dianggap berkesan untuk menangani masalah kesihatan yang disebabkan oleh bakteria ini boleh menyebabkan kesan sampingan, jika penggunaannya tidak sesuai. Kesan sampingan berikut boleh disebabkan:

1. Perubahan Warna Tooth

Penggunaan antibiotik untuk jangka waktu yang panjang sebenarnya boleh menyebabkan noda muncul pada gigi, sehingga warnanya akan menjadi kuning. Keadaan ini akan bertambah buruk apabila berlaku pada orang dewasa kerana gigi tidak dapat mengembalikan warna semula jadi.

2. Alahan Antibiotik

1 dari 15 orang mempunyai alergi terhadap antibiotik, terutamanya antibiotik penisilin dan cephalosporins . Walau bagaimanapun, kebanyakan kes alergi antibiotik menunjukkan gejala yang agak ringan. Orang yang mengalami alahan antibiotik pada amnya akan mengalami ruam merah, seperti benjolan gatal, batuk, dan sukar bernafas. Keadaan ini dapat diatasi dengan penggunaan antihistamin.

Segera kunjungi hospital terdekat dan periksa apabila alergi terhadap antibiotik mengalami simptom kejutan anafilaksis. Keadaan ini menyebabkan penderita mengalami degupan jantung yang lebih cepat, disorientasi, kesukaran bernafas disertai dengan mengi, hingga kesedaran menurun.

Baca juga: Ini adalah jenis penyakit yang memerlukan antibiotik

3. Fotosensitif

Terdapat pelbagai jenis antibiotik yang dapat menjadikan kulit lebih sensitif terhadap pendedahan cahaya matahari. Apabila anda mengalami kesan sampingan ini, anda harus mengelakkan terkena sinar matahari dalam jangka masa yang lama, selalu menggunakan pelindung matahari ketika keluar dari rumah, dan jangan lupa memakai pakaian tertutup untuk melindungi tubuh.

4. Jangkitan kulat

Antibiotik digunakan untuk membunuh bakteria berbahaya yang menyebabkan masalah kesihatan. Namun, penggunaan yang tidak betul dapat menyebabkan antibiotik membunuh bakteria baik yang berfungsi melindungi tubuh dari jangkitan jamur. Keadaan ini dapat meningkatkan risiko pertumbuhan kulat pada vagina, mulut, dan tekak.

Gejala jangkitan kulat akan disesuaikan dengan lokasi pendedahan jangkitan. Apabila Miss V mengalami jangkitan yis, keadaan ini akan menyebabkan kesakitan ketika membuang air kecil dan juga penampilan keputihan yang tidak normal. Jangkitan yang menyerang mulut dan tekak akan menyebabkan tompok-tompok putih muncul di mulut, sehingga sukar ditelan.

Baca juga: Antibiotik suntikan Lebih Berkesan Daripada Lisan, Betul?

Itulah beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku akibat pengambilan antibiotik yang tidak sesuai atau dalam jangka masa panjang. Kemudian, perlukah penggunaan antibiotik dihentikan ketika mengalami kesan sampingan? Secara amnya, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi kesan sampingan, seperti mengurangkan dos antibiotik yang anda ambil, mengubah jenis antibiotik yang digunakan atau terus menggunakan antibiotik yang sama, tetapi dengan rawatan kesan sampingan untuk menghilangkan gejala.

Rujukan:
ubat-ubatan. Diakses pada tahun 2020. Kesan Sampingan Umum dari Antibiotik dan Alahan serta Reaksi.
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Antibiotik.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah Kesan Sampingan Antibiotik?