Mengarut Sebelum Isnin, Inilah 5 Cara Mengatasi Lunaediesophobia

"Sesiapa mungkin mengalami kegelisahan menjelang Isnin. Perasaan cemas menjelang Isnin disebut Lunaediesophobia. Penting untuk menjadikan peralihan hari Ahad ke Isnin lebih menyeronokkan. Ia seperti menjadikan hari minggu atau hujung minggu begitu memuaskan dan menyeronokkan. "

, Jakarta - Sesiapa sahaja mungkin mengalami kegelisahan Isnin atau fobia Isnin. Bermula dari pelajar, pelajar kolej, dan pekerja pejabat mula merasa geram tentang hari Isnin ketika hujung minggu mulai berakhir. Perasaan cemas menjelang Isnin disebut Lunaediesophobia.

Lunaediesophobia adalah ketakutan pada hari Isnin. Gejala yang dirasakan oleh penghidap adalah tekanan berfikir tentang hari Isnin esok pada malam Ahad. Sebilangan orang mungkin bangun pada waktu pagi merasa tidak begitu bersemangat. Malah, ada juga yang mengalami mimpi buruk pada waktu malam. Itulah yang menjadikan suasana semakin suram pada hari Isnin. Oleh itu, adakah lunaediesophobia ini dapat diatasi?

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Bahaya Kanak-kanak Menguntung Nomophobia

Cara Mengatasi Lunaediesophobia

Sekiranya peralihan dari hari Ahad ke Isnin tidak menyenangkan, ini akan memburukkan lagi lunaediesophobia. Itulah sebabnya penting untuk menjadikan peralihan hari Ahad ke Isnin lebih menyeronokkan. Ia seperti menjadikan hari minggu atau hujung minggu dengan begitu memuaskan dan menyeronokkan. Seperti petua berikut:

  1. Lakukan Rutin Penjagaan Diri Sepanjang Hujung Minggu

Sekiranya anda minum lebih banyak, makan lebih banyak dan lebih banyak, dan mempunyai corak tidur yang berbeza pada hari Sabtu dan Ahad, anda mungkin berasa sedikit tidak sihat pada pagi Isnin.

Ini tidak bermaksud anda tidak dapat berehat sedikit pada hujung minggu. Tetapi cuba cari keseimbangan yang membolehkan anda berehat sambil mengikuti rutin utama anda. Contohnya, dengan memanjakan diri, tetapi jangan lupa masa.

  1. Jangan Fikirkan Tugas dan Bekerja Sepanjang Hujung Minggu

Lunaediesophobia mungkin merupakan tanda bahawa anda harus mempunyai garis yang jelas antara bekerja dan bersantai di hujung minggu. Sekiranya anda selalu memeriksa e-mel kerja apabila anda perlu berehat pada hujung minggu, anda akan kehabisan tenaga.

Untuk mematahkan kebiasaan, cubalah mematikan pemberitahuan e-mel pada hari Jumaat dan menjauhkan diri dari masalah yang berkaitan dengan pekerjaan, dengan fokus pada waktu peribadi.

Baca juga: Ketakutan yang berlebihan, Inilah Fakta di Sebalik Fobia

  1. Jangan Ganggu Kitaran Tidur Anda

Perlu diingat, tidak cukup berehat boleh memberi kesan besar kepada perasaan anda pada pagi Isnin. Melangkau 7 hingga 9 jam tidur boleh membuat anda cemas dan tertekan. Sebaiknya jaga jadual tidur dan bangun anda seperti hari kerja. Ini untuk mengelakkan kerosakan jam dalaman anda.

  1. Lakukan Tugas Penting Awal

Ini boleh dilakukan sekiranya diperlukan. Walaupun jarak yang lengkap dari tempat kerja adalah ideal, ia tidak selalu realistik. Sekiranya anda mahukan hari minggu yang berkualiti, tetapi bukan hari Isnin yang tertekan, anda boleh menyisihkan satu atau dua jam pada hari minggu untuk bekerja. Ini untuk menghilangkan sedikit tekanan yang timbul pada hari Isnin. Sekiranya anda memutuskan ini, pastikan hari Sabtu anda benar-benar santai.

  1. Elakkan Jadual Sibuk Pada Hari Isnin

Adalah wajar untuk merasa terharu dengan banyak pertemuan yang dijadualkan selepas hujung minggu yang santai. Sekiranya boleh, cubalah mengelakkan perjumpaan yang dijadualkan atau tugas besar pada hari Isnin. Elakkan juga menumpukan tugas yang belum selesai untuk minggu depan.

Baca juga: 4 Trik Ini untuk Mengenal & Mengatasi Fobia

Itulah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi lunaediesophobia. Tidak ada salahnya untuk mula menetapkan semula corak pemikiran kira-kira hari Isnin. Kerana kadang-kadang mindset negatif boleh menjadikan semuanya negatif juga.

Sekiranya anda sukar mengatasi lunaediesophobia, berbincanglah dengan ahli psikologi yang berpengalaman melalui aplikasi tersebut . Bercakap dengan profesional dapat mengurangkan kegelisahan. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang!

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Cara Mengalahkan Monday Blues (Sangat Nyata)

Odyssey. Diakses pada tahun 2021. 5 Cara Mengatasi Lunaediesophobia, AKA Ketakutan Isnin